Σάββατο 27 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Κότινος» με αγκάθια για το λαό

Και τώρα, που η «Ολυμπιακή ομάδα» έχει συμπληρωθεί, «όλα θα πάνε καλά». Το μήνυμα αυτό επιχειρεί να «περάσει» η κυβέρνηση μετά τις περίφημες «οργανωτικές αλλαγές», τις οποίες «χειροκρότησε» θερμά και η ΝΔ. Η επιλογή μάλιστα της Γ. Αγγελοπούλου αντιμετωπίστηκε περίπου ως «εθνικός θρίαμβος», αφού «το νέο σχήμα θα εξασφαλίσει μια άρτια Ολυμπιάδα». Κι επειδή ορισμένα πράγματα παρουσιάζονται ως αυτονόητα, χωρίς όμως να είναι, θα πρέπει να απαντηθεί ένα κρίσιμο ερώτημα: Για ποιον θα πάνε όλα καλά; Τι ετοιμάζει η άρχουσα τάξη ερήμην του λαού και με πρόσχημα τα «ιδανικά του Ολυμπισμού»;

«

Χέρι - χέρι» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θα προχωρήσουν στο μοίρασμα της πίτας των τρισεκατομμυρίων, για την οποία ερίζουν εδώ και τρία χρόνια πολυεθνικοί κολοσσοί. Μια κόντρα που αναμένεται να κλιμακωθεί όσο πλησιάζει ο καιρός των αγώνων και που οι παρενέργειές της είναι ικανές να προκαλέσουν τριγμούς στην κυβέρνηση. Για φανταστείτε το αμερικάνικο δίκτυο NBC, να δυσαρεστηθεί από μια ενδεχόμενη αρνητική γι' αυτό επιλογή στον τομέα της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης και μετάδοσης των αγώνων. `Η τη CIA να μην αναλάβει την ασφάλειά τους. Βεβαίως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει τις ίδιες πιθανότητες, όσες και η Αθήνα να μην διοργανώσει τους αγώνες. Πάντα όμως, κάποιοι δυσαρεστούνται από το μοίρασμα.

Αυτό είναι το «περιβάλλον» μέσα στο οποίο η κυβέρνηση θα προετοιμάσει τη χώρα και το λαό για τους αγώνες. Το ουσιαστικό λοιπόν ερώτημα, «για ποιον θα πάνε όλα καλά;», πρέπει να απαντηθεί και εξεταστεί με δεδομένες τις παραπάνω συνθήκες. Μήπως για τον ελληνικό λαό; Τους εργαζόμενους; Τη νεολαία; Τους επαγγελματοβιοτέχνες; Τους αγρότες; Τους συνταξιούχους; Μα, οι υπεύθυνοι, από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, δε «δουλεύουν» για κανέναν από τους παραπάνω. Στην περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αφεντικό τους είναι η ΔΟΕ. Αφεντικά της ΔΟΕ είναι η Κόκα Κόλα, η Κόντακ, τα Μακ Ντόναλντς και άλλοι πολυεθνικοί κολοσσοί. «Ολα καλά» σημαίνει γι' αυτούς όσο το δυνατόν περισσότερο χρήμα από την άκρατη εμπορευματοποίηση των αγώνων. Απόλυτος έλεγχος και χειραγώγηση των συνειδήσεων, με φόντο την «Εθνική Ιδέα» του 2004.

Ουφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας δήλωσε πριν λίγες μέρες, ότι το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων θα φτάσει το 1,5 τρισεκατομμύριο, χωρίς τα έξοδα της «Αθήνας 2004» που προϋπολογίζονται στα 660 δισεκατομμύρια. Τα διαρθρωτικά ταμεία δε χρηματοδοτούν μη επιλέξιμες δραστηριότητες, όπως είναι αθλητικές εγκαταστάσεις. Ποιος θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό της «Μεγάλης Ιδέας»; Ποιος θα συρθεί σε «τετραετή εργασιακή εκεχειρία», κάτι που σε πρώτη φάση έχει συμφωνήσει η «Αθήνα 2004» με την ηγεσία της ΓΣΕΕ; Ποιος θα υποστεί νέα αντιλαϊκά μέτρα, υπό την απειλή του δήθεν «ολέθρου» να χαθούν οι αγώνες;

Είναι λογικό ο ελληνικός λαός να νιώθει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του. Πρέπει όμως, να γίνει επίσης συνείδηση ότι οι σημερινοί αγώνες έχουν μετατραπεί σε «χρηματίται» και όχι «στεφανίται», όπως στην αρχαία Ελλάδα. Είναι αγώνες στους οποίους απαγορεύεται στους θεατές να τρώνε ή να πίνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που έχει συμφωνήσει η ΔΟΕ με τις πολυεθνικές, όπως πρόκειται να γίνει στο Σίδνεϊ! Ο σύγχρονος κότινος του 2004 είναι γεμάτος αγκάθια για το λαό. Και ο λαός επιβάλλεται να «σκίσει» τα κάθε είδους περιτυλίγματα της κυβέρνησης και να παλέψει ενάντια σ' αυτό που οι πολυεθνικές ονομάζουν «Ολυμπιακοί Αγώνες».


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δράκα Ολυμπιακής Εκμετάλλευσης (2004-08-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-08-13 00:00:00.0)
«Πνεύμα» της ΔΟΕ η εμπορευματοποίηση... (2001-06-08 00:00:00.0)
Κόντρες και για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα (2000-10-04 00:00:00.0)
Αποπροσανατολισμός υπέρ των συμφερόντων της ολιγαρχίας (2000-04-22 00:00:00.0)
Εξελίξεις που σηματοδοτούν νέα βάρη για το λαό (2000-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ