Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Διολισθαίνει» στον αυταρχισμό

Η επίδειξη αδιαλλαξίας και πυγμής βασικό όπλο της κυβέρνησης Καραμανλή, που αναμένει κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα

Σε ολοένα και πιο αυταρχικές μεθόδους «διολισθαίνει» η κυβέρνηση Καραμανλή, προκειμένου να επιβάλει τα αντιλαϊκά μέτρα και τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις».

Η επίδειξη αδιαλλαξίας και πυγμής απέναντι σε όσους αντιδρούν και αντιστέκονται στην πολιτική της είναι ειλημμένη απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου, που αναμένει κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, καθώς θα «ανοίγει» η ολομέτωπη επίθεση κατά του βιοτικού επιπέδου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων το επόμενο διάστημα.

Το «σινιάλο» το έδωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή τον προϋπολογισμό. «Εχουμε μπροστά μας σημαντικές μάχες», τόνισε απευθυνόμενος στους υπουργούς και συμπλήρωσε: «μάχες που απαιτούν αποφασιστικότητα, τόλμη, δυναμισμό. Είμαστε δύναμη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Η προσφυγή στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, επιβεβαιώνεται περίτρανα από το προχθεσινό κρούσμα αστυνομικού χαφιεδισμού στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ, το οποίο μαρτυρά ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τις ταξικές δυνάμεις, προφανώς επειδή εκεί εντοπίζει την «απειλή» για τα σχέδιά της.

Βέβαια, το κυβερνητικό οπλοστάσιο αντιμετώπισης των λαϊκών αγώνων είναι πολύ «πιο πλούσιο», αφού, εκτός από το μαστίγιο, περιλαμβάνει και το καρότο, δηλαδή τη σχεδιασμένη και συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων με τις γνωστές υποσχέσεις για «καλύτερες μέρες» στο νεφελώδες μέλλον, τα υποκριτικά λόγια κατανόησης και παρηγοριάς στα προβλήματα των «οικονομικά ασθενέστερων», τα συνειδητά ψέματα για την «αναπόφευκτη» πολιτική που υλοποιούν...

Η τακτική αυτή, που έχει ως βασική επιδίωξη την αποτροπή μιας ενιαίας ταξικής απάντησης και αντεπίθεσης, εφαρμόστηκε απέναντι στους συνταξιούχους, για τους οποίους το Μέγαρο Μαξίμου υλοποίησε ολόκληρο σχέδιο προπαγανδιστικής «ακινητοποίησης». Ενώ επί της ουσίας δεν έκανε ούτε βήμα πίσω, ωστόσο επιχείρησαν να εξωραΐσουν την αναλγησία και τη βαρβαρότητα της πολιτικής τους. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να τους δεχτεί ο Κ. Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου, εννοείται συνοδεία καναλιών, και να τους μοιράσει ψεύτικα λόγια κατανόησης και συμπάθειας... Παράλληλα προσπάθησε να βγάλει προς τα έξω την εικόνα πως πασχίζει να λύσει τα προβλήματά τους, αλλά «στα όρια αντοχής του προϋπολογισμού».

Μάλιστα, στη συνομιλία του με τους συνδικαλιστές ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε να πείσει για την «ήπια» πολιτική επικαλούμενος τα χειρότερα και πιο άγρια μέτρα που παίρνουν άλλες κυβερνήσεις στην ΕΕ, πχ στη Γερμανία και την Ιταλία, ενώ εμφάνισε ως μονόδρομο τις επιλογές του εξαιτίας της «εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια»...

Αντιγράφοντας τον προκάτοχό του ο Κ. Καραμανλής αναμάσησε το παραμύθι του «κοινωνικού μερίσματος» που θα λάβουν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι, αν πρώτα βάλουν πλάτη για το «νοικοκύρεμα και τη σταθεροποίηση της οικονομίας»...

Και αυτό τη στιγμή που ο προϋπολογισμός «τα παίρνει» χοντρά από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους για να τα δώσει σε μια χούφτα καπιταλιστών, και ενώ οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σαρώνουν τα δικαιώματά τους.

Η κυβέρνηση θέλει να διασπάσει τους εργαζόμενους, καθώς την επόμενη βδομάδα θα φέρει το νομοσχέδιο για τις πρώην ΔΕΚΟ, που κατεδαφίζει τα εργασιακά δικαιώματα και προετοιμάζει το «στρατηγικό» ξεπούλημα των ΔΕΚΟ. Το «πλασάρισμα» του νομοσχεδίου αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα θέματα που συζήτησε χτες ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Επίσης συζητήθηκε και το νομοσχέδιο για την εισαγωγή ΦΠΑ 19% στα νεόδμητα ακίνητα, το οποίο ίσως κατατεθεί και μέσα στη βδομάδα.

Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου «ευγνωμονεί» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που πυροδότησε τη φημολογία περί πρόωρων εκλογών, συμβάλλοντας στον αποπροσανατολισμό και βάζοντας πλάτη για την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ