Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη ρότα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας από τον Π. Μολυβιάτη

Τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική, με τις οποίες προωθείται περαιτέρω η στοίχιση της χώρας μας στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων των ΗΠΑ και της ΕΕ παρουσίασε χτες ο Π. Μολυβιάτης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, είπε ότι επιδίωξη της Ελλάδας είναι «το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής μας» και τόνισε ότι εάν δε βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τότε η Ελλάδα δε θα επιτρέψει την είσοδο της γείτονος σε κανένα διεθνή οργανισμό ή στην ΕΕ.

Ο Π. Μολυβιάτης απέφυγε να πει ότι αντιτίθεται στην αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια, με αφορμή τις συζητήσεις για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και ανέφερε απλώς ότι είναι υπέρ ενός Κοσσόβου «ασφαλούς, πολυπολιτισμικού και με δικαιώματα για όλους».

Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι στην πορεία προς την ένταξη της στην ΕΕ είναι υποχρεωμένη να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και να την αναγνωρίσει κατά τη διάρκεια και όχι μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου εκτίμησε ότι η Κύπρος ευνοείται από την «Ευρωπαϊκή πορεία» της Τουρκίας.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ, τόνισε ότι η κυβέρνηση σε αρκετά θέματα εμφανίζεται «βασιλικότερη του βασιλέως». Ως παράδειγμα έφερε την εσπευσμένη κύρωση του «Ευρωσυντάγματος» λέγοντας: «Ποιο ήταν το όφελος που προτρέξαμε να το επικυρώσουμε; Σήμερα έχει απορριφθεί από τους Γάλλους, αλλά εμείς συνεχίζουμε να το υποστηρίζουμε». Κάλεσε την κυβέρνηση να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα από την εξέγερση στο Παρίσι, λέγοντας ότι είναι αποτέλεσμα των επιλογών της ΕΕ, η οποία αφήνει ανεξέλεγκτο το κεφάλαιο την ίδια στιγμή που συρρικνώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο Ορ. Κολοζώφ, αναφερόμενος στο Κόσσοβο είπε ότι πρέπει να είναι σαφές και διακηρυγμένο ότι τα σύνορα στα Βαλκάνια δε θα αλλάξουν γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα εκραγεί μια βόμβα στη σταθερότητα της περιοχής. Για την ΠΓΔΜ είπε ότι οι πιέσεις για κοινά αποδεκτή ονομασία δε θα είναι αποτελεσματικές όσο το γειτονικό κράτος θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και πρότεινε να στραφούν οι πιέσεις και προς την πλευρά των ΗΠΑ.

Από τη μεριά της η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι με όλες της τις δυνάμεις θα στηρίξει τη βούληση του κυπριακού λαού για το «σχέδιο Ανάν» γιατί είναι σαφές ότι γίνεται μια προσπάθεια από τις ΗΠΑ να αλλάξει αυτή η βούληση. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα κατεχόμενα για να περνάνε τα αεροπλάνα τους και για να μεταφέρουν κρατούμενους στο Γκουαντάναμο. Η Λ. Κανέλλη ζήτησε να αποσυρθούν οι Ελληνες φαντάροι από το Αφγανιστάν και κάλεσε τον υπουργό να ανακοινώσει το περιεχόμενο της πρόσφατης ελληνοϊσραηλινής συμφωνίας που υπογράφηκε μετά τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Γαύδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ