Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «Συνδικαλιστικό» εν δράσει...

Οι περιπτώσεις παρακολούθησης της συνδικαλιστικής δράσης, που ξεσκέπασαν οι ίδιοι οι συνδικαλιστές την τελευταία μόνο πενταετία, αποδεικνύουν τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη λειτουργία των χαφιεδίστικων μηχανισμών

Το «Συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας ζει και βασιλεύει. Ο χαφιεδίστικος μηχανισμός δεν έπαψε να παρακολουθεί τη συνδικαλιστική δράση - με ιδιαίτερη «προτίμηση» στη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος - ούτε επί ΠΑΣΟΚ, ούτε επί ΝΔ, όπως αποδεικνύει και η λίστα με τις περιπτώσεις, όπου συνδικαλιστές αποκάλυψαν την παρουσία ασφαλιτών σε εργατικούς αγώνες και Συνελεύσεις, μόνο την τελευταία πενταετία:

  • 20/10/1999: Ο ασφαλίτης Πασχάλης Γιουβανάκης εντοπίζεται από εργαζόμενους να βιντεοσκοπεί απεργιακή συγκέντρωση οικοδόμων, έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αγ. Κωνσταντίνου. Υποστηρίζει ότι είναι φωτορεπόρτερ, μαζί του, όμως, φέρει την υπηρεσιακή του ταυτότητα, αλλά και τρικ που γράφουν: «Ο αγώνας για δικαίωση συνεχίζεται. Δόξα και τιμή στον Γεώργιο Παπαδόπουλο». Στη βιντεοκασέτα που κράτησαν οι εργαζόμενοι, υπήρχαν πλάνα και από παλιότερη κινητοποίηση του κλάδου.
  • Μάρτης 2000: Ασφαλίτης εντοπίζεται να παρακολουθεί Γενική Συνέλευση του σωματείου Οικοδόμων Κιλκίς και μάλιστα με γιορταστικό περιεχόμενο, καθώς μοιράζονταν δώρα σε παιδιά οικοδόμων. Η δικαιολογία του είναι ότι ήταν εκεί, επειδή είχε ραντεβού με εκλεγμένο συνδικαλιστή του σωματείου. Μόλις πριν μερικούς μήνες, ασφαλίτης είχε εντοπιστεί μέσα στη γενική συνέλευση του ΕΚ της πόλης.
  • Ιούνης 2000: Αστυνομικοί προσπαθούν να μπουν σε συνέλευση του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας. Συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικοί ρωτούσαν τη θυρωρό κατά διαστήματα αν τελείωσε η Γενική Συνέλευση. Απευθυνόμενοι στον τότε γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής, Φώτη Βλάχο, ο οποίος επιβεβαιώνει ουσιαστικά το γεγονός, παίρνουν την απάντηση ότι πρόκειται για συνήθη τακτική της ΕΛ.ΑΣ., στο όνομα της λήψης μέτρων τάξης και τροχαίας στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί πορεία.
  • 29/1/2001: Ασφαλίτες και αστυνομικοί προσπαθούν να παρακολουθήσουν σύσκεψη 13 πρωτοβάθμιων σωματείων ενάντια στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και τις επιπτώσεις των βομβών ουρανίου. Ηδη, πριν την έναρξη της σύσκεψης, η Ασφάλεια τηλεφωνεί στα σωματεία, ζητώντας «λεπτομέρειες». Λίγο πριν τη λήξη της σύσκεψης, «άγνωστος» ρίχνει μηχανή μικρού κυβισμού έξω από την είσοδο του θεάτρου.
  • 2/4/2001: Δύο άντρες του Σώματος Ειδικών Φρουρών εμφανίζονται στην αίθουσα, μέσα στο νοσοκομείο του «Ευαγγελισμού», όπου εκπρόσωποι σωματείων συνεδριάζουν. Μπροστά στις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων, οι αστυνομικοί απάντησαν ότι βρίσκονταν με εντολή της υπηρεσίας έξω από το νοσοκομείο γιατί γινόταν η σύσκεψη και ότι ανέβηκαν για να ρωτήσουν τι ώρα θα τελειώσει η σύσκεψη!
  • 25/1/2002: Συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι αστυνομικός με πολιτικά, μαζί με τη φύλαξη του σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτη», προσπαθεί να «σπάσει» την απεργία, στη Ν. Χαλκηδόνα.
  • 10/4/2002: Ασφαλίτης εντοπίζεται μέσα σε απεργιακή συνέλευση του ΕΚΑ. Στις ερωτήσεις των συνδικαλιστών, απάντησε ότι πήγε εκεί απ' τα χαράματα για να χαιρετήσει έναν γνωστό του! Αρνείται να δώσει τα στοιχεία του και απειλεί μάλιστα με συλλήψεις. Τις απειλές ενισχύει ο αρχηγός της διμοιρίας, που, όλως τυχαίως, βρισκόταν έξω από την πόρτα του ΕΚΑ και δήλωνε θρασύτατα πως αν δεν αφεθεί ελεύθερος ο ασφαλίτης θα μπουν τα ΜΑΤ μέσα.
  • 1/5/2002: Οταν η πρωτομαγιάτικη πορεία φτάνει έξω απ' την αμερικάνικη πρεσβεία, η περιφρούρηση απ' τα μπλοκ του ΠΑΜΕ αποκαλύπτει τον ασφαλίτη Χρήστο Γιαννακούλη που προσπαθεί να μπει στην πορεία. Οι διαδηλωτές ζητούν τα στοιχεία του κι εκείνος προσπαθεί να τραβήξει το πιστόλι που είχε περασμένο σε θήκη στη δεξιά πλευρά της ζώνης του. Η περιφρούρηση τον παραδίδει, όταν επισήμως ο επικεφαλής αξιωματικός ομολογεί ότι πρόκειται πράγματι για ασφαλίτη και δίνει επίσημα τα στοιχεία.
  • 26/1/2004: Αστυνομικοί επιχειρούν να μπουν σε σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής εργαζομένων στους ΟΤΑ (με θέμα τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων από τους δήμους και τη χρήση αστυνομικής βίας σε βάρος τους), που γίνεται στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Ο επικεφαλής αστυνόμος υποστηρίζει: «Είμαστε εδώ για την περιφρούρησή σας. Για να σας βοηθήσουμε και να κανονίσουμε τα μέτρα της Τροχαίας».
  • 8/9/2004: 4-5 ασφαλίτες παρεισφρέουν σε συγκέντρωση εργαζομένων στην κατασκευή της περιφερειακής οδού στο Βόλο, κατά τη διάρκεια κατάληψης του δρόμου στον κόμβο της Λάρισας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ