Πέμπτη 5 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι «ανύπαρκτοι» ανήλικοι

Οι ερευνητές του ΣτΠ κατά τη διερεύνηση καταγγελιών προχωρούν και σε αυτοψίες, προκειμένου να διαμορφώσουν ιδία αντίληψη. Ορισμένες απ' αυτές τις επιτόπιες έρευνες είναι ενδεικτικές του τι περνούν. Ακόμα και πώς εξαφανίζονται ή δε δηλώνονται ποτέ ανθρώπινες υπάρξεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη που τους επιφυλάσσει η ελληνική κρατική μηχανή.

Π.χ. σε συνέχεια αναφοράς 24 αιτούντων ασύλου αλλοδαπών, τελούντων υπό διοικητική κράτηση, μεταξύ των οποίων και έξι ανήλικοι, πραγματοποιήθηκε, τον Οκτώβρη 2004, αυτοψία στα Αστυνομικά Τμήματα Ν. Ιωνίας Βόλου και Αλμυρού, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κράτησης των ενδιαφερομένων και η πρόσβασή τους στη διαδικασία ασύλου.

Διαπιστώθηκε η «πλήρης ανεπάρκεια του χώρου των κρατητηρίων του AT Ν. Ιωνίας, για το συνήθη αριθμό παρανόμων εισερχομένων μεταναστών που καλείται να φιλοξενήσει το εν λόγω Τμήμα, καθώς και η ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή, με συνέπεια να παραβιάζονται θεμελιώδεις κανόνες υγιεινής και διατροφής, όπως άλλωστε έχει διαπιστωθεί και σε προηγούμενες αυτοψίες της Αρχής σε χώρους κράτησης παράνομων μεταναστών.

»Προβληματική ήταν επίσης και η τηλεφωνική επικοινωνία των κρατουμένων με τους συγγενείς και συνηγόρους τους, λόγω έλλειψης χρημάτων (...) Οσον αφορά ειδικότερα τους ανηλίκους, πρέπει να επισημανθεί ότι αυτοί, αφού παρέμειναν κρατούμενοι επί 12ήμερο στο AT Ν. Ιωνίας σε κοινό χώρο με όλους τους υπόλοιπους ενήλικες μετανάστες, μετήχθησαν στο AT Αλμυρού μία ημέρα πριν από τη διενέργεια της αυτοψίας, και εκρατούντο πλέον χωριστά από τους υπόλοιπους ενήλικες της ομάδας. Ωστόσο, διαπιστώθηκε σοβαρή απόκλιση από τα προβλεπόμενα στο ΠΔ 61/1999 για τους ανήλικους αιτούντες ασύλου, καθώς δεν είχε ειδοποιηθεί ακόμη ο εισαγγελέας για την άφιξή τους και, ως εκ τούτου, δεν είχε ενεργοποιηθεί η διάταξη περί καθορισμού επιτρόπου».

Σημειώστε ότι το 2004, μετά από σχετικές καταγγελίες έγιναν και αυτοψίες ειδικά σε χώρους κράτησης ασυνόδευτων ανήλικων αλλοδαπών. Το κεντρικό συμπέρασμα;

«Μείζονα προβλήματα ανακύπτουν στην περίπτωση των ασυνόδευτων ανήλικων αλλοδαπών που συλλαμβάνονται ως παραβάτες του νόμου 2910/2001 περί μετανάστευσης. Ειδικότερα, η απουσία ιδιαίτερης διαδικασίας ταυτοποίησης αλλά και προστασίας τους ως ασυνόδευτων ανηλίκων ή/και θυμάτων διακίνησης και εκμετάλλευσης. Κατά τις αυτοψίες διαπιστώθηκε επίσης η έλλειψη κατάλληλων ειδικών υποδομών φιλοξενίας και κράτησης. Η διοίκηση φαίνεται να μεριμνά κυρίως για την απέλαση των ανήλικων μη νόμιμα ευρισκόμενων στη χώρα, και λιγότερο για την προστασία των δικαιωμάτων και τον ασφαλή επαναπατρισμό τους».

Αλλο ένα κατατοπιστικό παράδειγμα: Τον Ιούλη 2004 διενεργήθηκε αυτοψία στους χώρους κράτησης στην Αμυγδαλέζα Αττικής σε συνέχεια αναφοράς για την κράτηση εκεί ανήλικων αλλοδαπών. «Κατά την αυτοψία επισημάνθηκαν προβλήματα ιατρικής φροντίδας των κρατουμένων, υγιεινής και καθαριότητας των κελιών, καταγραφής και τήρησης αρχείων για τους κρατούμενους. Επίσης, παρατηρήθηκαν προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, συγκεκριμένα: τα κελιά είχαν ιδιαίτερα μικρό μέγεθος σε σχέση με τον εξυπηρετούμενο αριθμό κρατουμένων (...) Και σε αυτήν την περίπτωση διαπιστώθηκε αδυναμία επικοινωνίας σε γλώσσα κατανοητή από ορισμένους κρατούμενους ανηλίκους.

»Επίσης, κατόπιν αναζήτησης στα αρχεία εισαγωγών - μεταγωγών του χώρου κράτησης, διαπιστώθηκε ότι εντός του 2004 είχε κρατηθεί στην Αμυγδαλέζα ένας αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων, ηλικίας 11 - 14 ετών, οι οποίοι απελάθηκαν στις χώρες προέλευσής τους χωρίς να έχουν προηγηθεί ενέργειες για την ενδεχόμενη ταυτοποίησή τους ως θυμάτων διακίνησης, την περαιτέρω προστασία και τον ασφαλή επαναπατρισμό τους».

Πολλά ζητάτε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ