Πέμπτη 5 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στη φάκα της ΚΑΠ

Το «τυράκι» των αποσυνδεμένων ενισχύσεων, που ξεκινούν να ισχύουν από φέτος και θα αρχίσουν να παίρνουν στα χέρια τους από του χρόνου οι αγροτοκτηνοτρόφοι, έχει μπει σε μια πολύ καλά καμουφλαρισμένη φάκα. Τα όσα αποφασίστηκαν στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ είναι μια καλοστημένη παγίδα, για να βγουν από τη μέση οι μικρομεσαίοι αγρότες χωρίς μεγάλο κόστος. Και ό,τι παράγεται να αγοράζεται από τις βιομηχανίες τροφίμων-πολυεθνικές σε εξευτελιστικές τριτοκοσμικές τιμές. Τιμές που χρόνια τώρα διαμόρφωσαν ΕΕ και ΗΠΑ με την καταβολή επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα βιομηχανικού ενδιαφέροντος. Τώρα οι επιδοτήσεις κόβονται και θα κοπούν ακόμα περισσότερο, γιατί προέχουν άλλα συμφέροντα. Ομως, οι αγρότες καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τις εξευτελιστικές τιμές που ήδη έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια αγορά. Τιμές, οι οποίες είναι προς όφελος πάντα των κερδοσκοπικών επιδιώξεων της βιομηχανίας τροφίμων και των πολυεθνικών.

Σε αυτό το αρνητικά διαμορφωμένο περιβάλλον για τους μικρομεσαίους αγρότες, από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τους μηχανισμούς τους έχει στηθεί μια ύπουλη και κουτοπόνηρη προπαγάνδα. Η αλήθεια, βέβαια, πάντα αποκρύπτεται. Το ίδιο και οι επιπτώσεις. Με το λέγε λέγε, σε πολλούς αγρότες δημιουργήθηκε η αίσθηση πως θα κάθονται και θα πληρώνονται ή πως θα μπορούν να καλλιεργούν ό,τι θέλουν. Ομως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Οι νέες αποσυνδεμένες επιδοτήσεις πράγματι φαντάζουν περισσότερο με προνοιακά επιδόματα φτώχειας και εγκατάλειψης της παραγωγής. Ομως, αν δεν υπάρχει παραγωγή και καλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, τα λεφτά αυτά δε φτάνουν να ζήσει κανείς. Και επιπλέον τα ψίχουλα αυτά δε θα δίνονται για μια ζωή. Δηλαδή, τι θα γίνει αν το 2013 κοπούν ακόμα πιο πολύ ή καταργηθούν εντελώς; Και καλά αυτοί που είναι πάνω από 55 χρόνων, μπορεί και να ψευτοζήσουν με μια ψωροσύνταξη... Οι πιο νέοι, που θα έχουν και οικογένειες να θρέψουν, τι θα κάνουν;

Αυτό που επίσης φαίνεται είναι πως τα επόμενα χρόνια η ελληνική γεωργία θα υποστεί ένα ισχυρό σοκ. Η παραγωγή θα συρρικνωθεί, η τιμή στη γη προφανώς θα πέσει και σε λίγα χρόνια οι συνθήκες θα είναι τέτοιες που κάποιοι επιτήδειοι και οικονομικά ισχυροί θα συγκεντρώνουν μαζικά αγροτική γη και δικαιώματα αποσυνδεμένων ενισχύσεων. Δεν αποκλείεται να είναι και εταιρίες. Και οι λίγοι μεγαλοαγρότες που θα απομείνουν θα δουλεύουν φασόν, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των βιομηχανιών τροφίμων και πολυεθνικών. Ομως, στην Ελλάδα κάποιοι κουτοπόνηροι γαλαζοπράσινοι καρεκλοκένταυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ διαδίδουν διάφορα απίθανα και απατηλά σενάρια στις αγροτικές περιοχές. Για παράδειγμα, λέγεται πως οι ετεροεπαγγελματίες θα εξαναγκαστούν να πουλήσουν τα χωράφια τους μπιρ παρά και θα τα πάρουν οι πραγματικοί αγρότες. Ομως, ποιοι πραγματικοί αγρότες θα τα πάρουν; Μπορούν οι πραγματικοί αγρότες των 50, των 100 ή των 150 στρεμμάτων να αγοράσουν μεγάλα χωράφια και πόσοι πραγματικοί αγρότες θα μπορούν να παράγουν με τις εξευτελιστικές επιδοτήσεις και τιμές που θα επιβάλουν ΚΑΠ και ΠΟΕ; Και επιπλέον, τι εισόδημα θα έχουν;..


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βίαιο ξεκλήρισμα (2007-11-22 00:00:00.0)
Ενός κακού μύρια έπονται... (2007-04-15 00:00:00.0)
Αντιαγροτικές παγίδες (2005-02-17 00:00:00.0)
«Αλωνίζουν» οι μεγαλέμποροι (2004-09-03 00:00:00.0)
Τα σκέπασε «γαλάζιο» σάβανο (2004-04-25 00:00:00.0)
Εξευτελιστικές τιμές με ευθύνη της κυβέρνησης (2001-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ