Πέμπτη 5 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αξονες σε καρμπόν εμπορευματοποίησης

«Το μάρμαρο» θα πληρώσουν τα Ταμεία και οι ασφαλισμένοι καθώς η κυβέρνηση δε δεσμεύτηκε σε τίποτε για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος

Στην πεπατημένη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει η ΝΔ, περιλαμβάνοντας στην ΠΦΥ τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων
Στην πεπατημένη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει η ΝΔ, περιλαμβάνοντας στην ΠΦΥ τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων
Με το καρμπόν της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συνέταξε και η κυβέρνηση της ΝΔ τους βασικούς άξονες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που εγκρίθηκαν χτες απ' την Κυβερνητική Επιτροπή και θα δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος του Γενάρη για «δίμηνη δημόσια διαβούλευση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Απ' το σχέδιο έχουν εξοβελιστεί στην κυριολεξία η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας. Οπως διαφάνηκε τόσο απ' τις δηλώσεις των υπουργών Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη, και Απασχόλησης, Πάνου Παναγιωτόπουλου, όσο και «απ' τον πυρήνα της μεγάλης υγειονομικής μεταρρύθμισης», το σχέδιο θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα καθώς για τη χρηματοδότησή του δεν αναφέρθηκε τίποτα.

Απ' τη δομή της ΠΦΥ προκύπτει ότι η χρηματοδότηση μεταφέρεται στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ίδιους τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας. Μάλιστα, η επιβάρυνση των χρηστών των υπηρεσιών ΠΦΥ προκύπτει αβίαστα απ' το συνδυασμό των εξαγγελιών της κυβέρνησης και του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ - την υλοποίηση του οποίου επικαλέστηκαν και οι δύο υπουργοί - και που μεταξύ των άλλων προβλέπει την «οριοθέτηση των απαραίτητων ιατρικών πράξεων» καθώς και την «κοστολόγηση των ιατρικών επισκέψεων, αλλά και πράξεων που δεν περιλαμβάνονται στην επίσκεψη».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε για δεκαετή ορίζοντα πλήρους ανάπτυξης με 6.000 οικογενειακούς γιατρούς -όταν αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 1.300 γενικοί γιατροί. Και οι δύο υπουργοί αντιπαρήλθαν με το «θα δούμε» τις επίμονες ερωτήσεις του «Ρ» τόσο για τις εργασιακές σχέσεις των οικογενειακών γιατρών όσο και για την κάλυψη του ετήσιου κόστους σε πλήρη ανάπτυξη. Οπως προκύπτει απ' τις ανακοινώσεις των υπουργείων, οι οικογενειακοί γιατροί θα είναι ιδιώτες «συμβεβλημένοι με το ΕΣΥ», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και αυτό το σχήμα χρειάζεται 350 εκατ. ευρώ το χρόνο για να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τους υπουργούς, «κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών θα ανατεθεί σε διεθνή οίκο η εντολή οικονομικής μελέτης προκειμένου να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της σημαντικότατης αυτής προσπάθειας». Πάντως, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι αυτή η μελέτη θα έχει τα χαρακτηριστικά «κόστους-οφέλους», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ανάμεσα στους πυρήνες της «υγειονομικής μεταρρύθμισης» είναι η «ενσωμάτωση του κλάδου Υγείας του ΙΚΑ και των κλάδων Υγείας των άλλων ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ» και η «θεσμοθέτηση Γενικής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (κεντρικά) και Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (περιφερειακά) μέσα στα πλαίσια των Διοικήσεων Υγειονομικής Περιφέρειας».

Δικομματικές δομές

Η βασική δομή υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) - όπως την παρουσίασαν μετά την Κυβερνητική Επιτροπή τα υπουργεία Υγείας και Απασχόλησης - είναι:

1. Τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του ΕΣΥ.

2. Τα Αστικά Κέντρα Υγείας. Σ' αυτά περιλαμβάνονται οι μονάδες Υγείας του ΙΚΑ και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νέα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου που είχαν ενταχθεί στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Γ΄ ΚΠΣ).

Στα πλαίσια του Γ΄ ΚΠΣ, όπως είχε ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος (29.6.2001), είχαν ενταχτεί μόλις 10-13 Κέντρα Υγείας αστικού τύπου σε όλη τη χώρα. Πέντε στην Αττική (νοσοκομείο πρώην αμερικανικής βάσης στο Ελληνικό, Θρακομακεδόνες, Περιστέρι, Καλύβια και Κερατσίνι), δύο στη Θεσσαλονίκη και τρία σε ισάριθμες πόλεις της χώρας.

Απ' αυτά τελείωσε κτιριακά και θα λειτουργήσει με επικουρικό προσωπικό το Κέντρο Υγείας Καλυβίων.

3. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα παρέχεται από τα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων.

Ο άξονας αυτός έρχεται σε ευθεία αντίθεση ακόμα και με το ψευδεπίγραφο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, που παρουσίασε στις 14/1/2004 και στο οποίο διακήρυσσε: «Τα νοσοκομεία θα παρέχουν μόνο Δευτεροβάθμια Περίθαλψη - και όχι και Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, όπως σήμερα» (σελίδα 32).

4. Ιδιωτικά Ιατρεία Οικογενειακών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΕΣΥ.

Τα σημεία 1, 2 και 3 είναι, σχεδόν, αντιγραφή του άρθρου 2 του νόμου 3235/18.2.2004 (ΦΕΚ Α΄ 35) που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Και το σημείο 4 περίπου είναι πάνω-κάτω το ίδιο καθώς στο νόμο του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται: «Η ΠΦΥ παρέχεται από άλλους φορείς που συνδέονται οργανωτικά ή λειτουργικά με τις υπηρεσίες του ΕΣΥ». Και όπως επεξηγείται σε άλλα άρθρα, η παροχή αυτή μπορεί να γίνει από ιδιώτες γιατρούς που έχουν συμβληθεί με τον ασφαλιστικό φορέα του δικαιούχου - όπως ακριβώς προβλέπει και η ΝΔ.

Ανούσια αντιπαράθεση

Ο υπεύθυνος Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης επικέντρωσε την κριτική του στην πιθανή υποψηφιότητα του Ν. Κακλαμάνη για τη δημαρχία της Αθήνας και ζήτησε την εφαρμογή του νόμου 3235/2004.

Απάντησε ο Νικήτας Κακλαμάνης κατηγορώντας δημαγωγικά τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για «εικοσαετή αγρανάπαυση».

Για το «θε-ΑΘΗΝΑΙ» - όπως κατηγορεί τον υπουργό Υγείας - είναι στην κυριολεξία και η ανακοίνωση του Συνασπισμού καθώς δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών από υπηρεσίες ΠΦΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ