Κυριακή 28 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ
Καταδικάζεται η πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Βαλκάνια

Δύο στους τρεις Ελληνες θεωρούν αρνητική ή μάλλον αρνητική, για τη χώρα μας, την αμερικανική και κοινοτική πολιτική, αποκαλύπτει έρευνα της ΔΗΜΕΛ στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας

Αρνητική και επιζήμια, για τη χώρα μας, χαρακτηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών τόσο την αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια, όσο και την αντίστοιχη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει έρευνα της κοινής γνώμης, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία ΔΗΜΕΛ στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, στο χρονικό διάστημα 8 έως 12 Γενάρη. Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου οι δύο στους τρεις ερωτηθέντες (63,70%) χαρακτηρίζουν αρνητική ή μάλλον αρνητική την αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ συνολικά θετική (θετική και μάλλον θετική) μόνο ένας στους τέσσερις (25,09%) (πίνακας 1).Τα ιδιαίτερα, αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, καθώς ο χρόνος πραγματοποίησης της έρευνας έπεται της μεγάλης και πολύμορφης επιχείρησης συστηματικής παραπληροφόρησης, που ξεδιπλώθηκε μέσα στο Νοέμβρη και ιδιαίτερα το Δεκέμβρη, σχετικά με τη συμφωνία "ειρήνης" του Ντέιτον και την αποστολή των πολυεθνικών στρατιωτικών δυνάμεων επιβολής της στη Βοσνία, όπως και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της αμερικανικής πολιτικής.

Αρνητική είναι επίσης η γνώμη των ερωτηθέντων και για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στην περιοχή των Βαλκανίων. Συγκεκριμένα, το 53,79% των ερωτηθέντων τη θεωρεί αρνητική ή μάλλον αρνητική, ενώ μόνο ένα 33,86% τη θεωρεί συνολικά θετική.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας, όπου η έκφραση γνώμης συνδυάζεται με την πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων. Η αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια κρίνεται συνολικά αρνητική από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, ακόμη και αυτών της ΝΔ. Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο και για την πολιτική της ΕΕ. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ τη θεωρούν συνολικά αρνητική σε ποσοστό 32,95%,ενώ συνολικά θετική σε ποσοστό 49,43%.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται αντικειμενικά να θέσουν σοβαρά και κρίσιμα ερωτηματικά, για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα, για τη συμμετοχή της χώρας μας, με ένοπλα στρατιωτικά τμήματα, στις πολυεθνικές δυνάμεις επιβολής της "Νέας Τάξης" στη Βοσνία. Τα στοιχεία της έρευνας κάνουν φανερό πως η πλήρης ταύτιση της αντίστοιχης κυβερνητικής πολιτικής, με την αμερικάνικη πολιτική στην περιοχή και αυτή της ΕΕ, βρίσκει - στον ένα ή άλλο βαθμό - αντίθετη τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων εργαζόμενων, αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Υπεύθυνες κυβέρνηση και ΕΕ

Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων θεωρεί εξίσου υπεύθυνες, τόσο την κυβέρνηση όσο και την ΕΕ, για την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας. Αυτό το συμπέρασμα συνάγεται, πρώτα και κύρια, από τις απαντήσεις που δόθηκαν στο σχετικό ερώτημα και καταγράφονται στον πίνακα 2.Τα σχετικά στοιχεία της έρευνας είναι συντριπτικά και δεν αφήνουν την παραμικρή γι' αυτό αμφιβολία. Συγκεκριμένα, οι τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες θεωρούν πως η οικονομική ζωή της χώρας εξαρτάται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ΕΕ.Η τάση αυτή καταγράφεται στους οπαδούς όλων των κομμάτων, με μικρές και χωρίς ιδιαίτερη σημασία διακυμάνσεις στα αντίστοιχα ποσοστά. Τα σχετικά αυτά στοιχεία δεν καταγράφουν μόνο την κατανόηση μιας πραγματικότητας από τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων και ιδιαίτερα του ρόλου της ΕΕ στη διαμόρφωση της οικονομικής ζωής της χώρας. Αποκαλύπτουν ταυτόχρονα κι ένα σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας, αφού τόσο το Διευθυντήριο των Βρυξελλών όσο και τα υπόλοιπα κοινοτικά επιτελεία είναι υπερκρατικά όργανα, ορίζονται και δεν εκλέγονται, έχουν καθοριστικές για τη ζωή της κάθε χώρας δικαιώματα και ανεξέλεγκτες ουσιαστικά αρμοδιότητες και δεν υπόκεινται ούτε καν στους συνηθισμένους αστικοδημοκρατικούς, κοινοβουλευτικούς θεσμούς ελέγχου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ