Κυριακή 28 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαιώνεται το ΚΚΕ για το Μάαστριχτ

Υπερισχύουν οι αρνητικές γνώμες για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ενώ ένα σημαντικό, σχετικά, ποσοστό εργαζόμενων εξακολουθεί να είναι λειψά ή καθόλου ενημερωμένο

Υπερισχύουν οι συνολικά αρνητικές γνώμες για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τέσσερα περίπου χρόνια μετά την υπερψήφισή της από όλα τα κόμματα - πλην του ΚΚΕ - της τότε Βουλής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, "ΣΥΝ") και αφού οι εργαζόμενοι και η κοινή γνώμη έχει υποστεί αλλεπάλληλες και πολύμορφες επιχειρήσεις "πλύσεων εγκεφάλου", σχετικά με τα... ευρωπαϊκά ιδεώδη.Το αποκαλυπτικό αυτό στοιχείο της έρευνας συνάγεται αβίαστα από τον πίνακα 3 και έρχεται να δικαιώσει τις σχετικές εκτιμήσεις και θέσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, το 36,88% των ερωτηθέντων θεωρούν αρνητική ή μάλλον αρνητική τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ενώ το 33.50% τη θεωρεί θετική ή μάλλον θετική. Είναι χαρακτηριστικό, ταυτόχρονα, το μεγάλο ποσοστό (29,62%) των ερωτηθέντων, που δεν απάντησαν στο σχετικό ερώτημα. Γεγονός, που φανερώνει τόσο τη συστηματική τακτική μη ενημέρωσης, παραπληροφόρησης και απόκρυψης της αλήθειας από τους κυρίαρχους κύκλους, που οδηγεί τους εργαζόμενους είτε στη λειψή γνώση, ακόμη και την άγνοια, είτε σε δισταγμό και σύγχυση, αφού η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση με τα όσα καθημερινά "σερβίρουν" οι διάφοροι μηχανισμοί χειραγώγησης των συνειδήσεων.Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αντίστοιχα αναλυτικά στοιχεία. Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ (ουσιαστικά ολοκληρωτικά) και σχετικά μεγάλες πλειοψηφίες αντίστοιχα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και του "ΣΥΝ" έχουν συνολικά αρνητική γνώμη για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αντίθετα, οι συνολικά θετικές γνώμες υπερισχύουν στους ψηφοφόρους της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης. Ακόμη, όμως, και στους ψηφοφόρους αυτών των κομμάτων, ο ένας στους πέντε, περίπου, έχει συνολικά αρνητική γνώμη για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι τα ποσοστά των ψηφοφόρων του "ΣΥΝ". Αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη έχουν οι δύο στους τρεις ψηφοφόρους του. Γεγονός, που εξηγεί και το σταδιακό πέρασμα της ηγεσίας του, από θέσεις πλήρους υποστήριξης της Συνθήκης, σε θέσεις επιδερμικής και ανώδυνης κριτικής της.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία αποκτούν μια ιδιαίτερα επίκαιρη σημασία, καθώς το προσεχή Μάρτη πρόκειται να ξεκινήσουν και επίσημα οι σχετικές με την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ διαδικασίες. Η πλειοψηφούσα αρνητική τάση κάθε άλλο παρά δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις σχετικές διαπραγματεύσεις, με τους εργαζόμενους και το λαό στο περιθώριο και την άγνοια. Η πρόταση του ΚΚΕ, για την επιτακτική ανάγκη ουσιαστικής και ολόπλευρης ενημέρωσης των εργαζόμενων και τη διενέργεια δημοψηφίσματος, σχετικά με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την αναθεώρησή της, αποκτά ιδιαίτερη δυναμική και έρχεται να συναντήσει τις συνεχώς ογκούμενες τάσεις εναντίωσης στις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνώντων.

Οφέλη για το ΚΚΕ

Η επίμονη και συνεπής πολιτική του ΚΚΕ ενάντια στη Συνθήκη του Μάαστριχτ αρχίζει να του αποφέρει πολιτικά οφέλη. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει από τον πίνακα 4.Οπως χαρακτηριστικά δείχνουν τα σχετικά στοιχεία του πίνακα αυτού, το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα, το οποίο αποσπά σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά που προκύπτουν από αντίστοιχες δημοσκοπήσεις πρόθεσης ψήφου. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει με όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο "ΣΥΝ" συσπειρώνει στο σχετικό θέμα μόνο το 44,44% των ψηφοφόρων του, του 1993, και το ΠΑΣΟΚ το 32,12%, ενώ παίρνει γενικό ποσοστό 15,70%. Ταυτόχρονα, όμως, και στον πίνακα αυτό είναι ολοφάνερη η λειψή, στρεβλή ή καθόλου ενημέρωση και γνώση των εργαζόμενων, για τις σχετικές θέσεις των κομμάτων (π.χ. ένα σχετικά σοβαρό ποσοστό, 22,90%, δεν ξέρει ή δεν απαντά (ΔΞ/ΔΑ), ενώ ένα 17,79% απαντά "κανένα κόμμα" και μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη αρνητικής στάσης συνολικά απέναντι στα κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ