Κυριακή 28 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτή τη φορά πλήρωσε το Θριάσιο

Τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, βιοτεχνίες και βιομηχανίες. Για μια ακόμη φορά η Αττική αποδείχτηκε ανοχύρωτη σε μια φυσιολογική βροχή...

H ανοχύρωτη Αττική πληρώνει, δυστυχώς, και με ανθρώπινες ζωές, για άλλη μια φορά, το πρώτο ξέσπασμα του φετινού χειμώνα. Οι δυνατές νεροποντές, που άρχισαν να πέφτουν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, μετέτρεψαν σε λίμνες και χειμάρρους ολόκληρες περιοχές και δρόμους στην Αττική και, ιδιαίτερα, στο Θριάσιο Πεδίο και την Ανατολική Αττική, αλλά και μέσα στην Αθήνα. Γύρω στις δύο μετά τα μεσάνυχτα και μέσα σε λίγη ώρα σχηματίστηκαν δεκάδες ορμητικοί χείμαρροι, που παρέσερναν στο πέρασμά τους ό,τι εύρισκαν μπροστά τους. Μια γυναίκα, η 63χρονη Ευαγγελία Μαυρομάτη και ο σύζυγός της Γιάννης Μαυρομάτης πνίγηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα νερά στην περιοχή Αγ. Σωτήρα Μαγούλας. Η Ε. Μαυρομάτη βρέθηκε κάτω από ένα κορμό δέντρου τα ξημερώματα, ενώ σε κοντινή απόσταση βρέθηκε νεκρός και ο σύζυγός της. Πολλές περιοχές της Μάνδρας,της Μαγούλας και της Ανω Ελευσίνας πνίγηκαν στα λασπόνερα, ενώ στη θέση "Παπακώστα" το ύψος του νερού έφτασε τα τέσσερα μέτρα! Δύο αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ παγιδεύτηκαν στο σταθμό της Ελευσίνας, όπου παρέμεναν επί πολλές ώρες μέχρι που αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική γραμμή το μεσημέρι. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, δε χρειάστηκε παρά μια ξαφνική επιδείνωση του καιρού (τι πιο λογικό, άλλωστε, αφού χειμώνα έχουμε) για να αποκαλυφτεί με τον τραγικότερο τρόπο όλο το μεγαλείο της κρατικής αδιαφορίας και η περισσή ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων.

Στο Θριάσιο

Παρασκευή μεσάνυχτα και οι βροντές και οι αστραπές, που φώτιζαν τον ουρανό του Θριασίου, δε φανέρωναν το τι θα επακολουθούσε. Οι πρώτες ψιχάλες άρχισαν να πέφτουν δειλά. Στις 2 π.μ. η βροχή δυνάμωσε και αυτό ήταν αρκετό. Μετά από μία ώρα οι πρώτοι κάτοικοι έβγαιναν από τα σπίτια τους αναστατωμένοι. Πανικόβλητοι προσπαθούσαν να διώξουν τα νερά από τα σπίτια τους. Αυτό ήταν αδύνατο και τα μικρά φτωχικά σπίτια αφέθηκαν ανυπεράσπιστα. Ο "Σαρανταπόταμος" για μία ακόμα φορά έγινε ο ποταμός της καταστροφής. Στις συνοικίες "Παπακώστα" και "Κιτσοκώστα",που χωρίζονται από το "Σαρανταπόταμο", η πλειοψηφία των κατοίκων είναι απλοί άνθρωποι, εργαζόμενοι, που κατάφεραν να φτιάξουν ένα σπίτι για να στεγάσουν τις οικογένειές τους. Χτες έβλεπαν τη μικρή τους περιουσία να χάνεται.

Στη Μάνδρα, ένας περίλυπος ιδιοκτήτης έβλεπε το σπίτι του μισοκαμένο από βραχυκύκλωμα των καλωδίων της ΔΕΗ, ενώ ο Μελέτης Μιχαήλ έβλεπε με απελπισία να χάνονται τα οικοδομικά εργαλεία του πατέρα του, που μ' αυτά έβγαζε το μεροκάματο. Η γιαγιά του, από την άλλη, φώναζε περίλυπη: "Θα μας αφήσουν να πνιγούμε και κανείς δεν ενδιαφέρεται για μας. Κανένας αρμόδιος, μόνο την ψήφο μας ζητάνε". Στο ύψος του αεροδρομίου στην περιοχή "Ποντιακά",όπου ζουν παλιννοστούντες σε σπίτια - παράγκες, θεωρούν εαυτούς τυχερούς που δε θρήνησαν θύματα.

Στο Δημαρχείο Ελευσίνας επικρατούσε απελπισία και αγανάκτηση. Ενα μηχάνημα προσπαθούσαν να βρουν και δεν υπήρχε πουθενά. Τελευταία λύση οι ιδιώτες. Μέσα σε όλα αυτά έλαμψε διά της απουσίας της η Νομαρχία. Το Νομαρχιακό Μέγαρο, που ο νομάρχης Περικλής Παπαπέτρου, προεκλογικά, βροντοφώναζε ότι θα το φέρει στην Ελευσίνα για την ανάπτυξη της περιοχής, ήταν κλειστό και έρημο και ο μοναδικός άνθρωπος που υπήρχε εκεί ήταν ο φύλακας.

Νωρίς το πρωί στον εθνικό δρόμο Αθήνας - Κορίνθου,έξω από τη Χαλυβουργική,οι πυροσβέστες διέσωσαν ένα ζευγάρι μέσα από ένα αυτοκίνητο που είχε ανατραπεί. Η κυκλοφορία των οχημάτων προς την Κόρινθο διεξαγόταν με μεγάλη δυσκολία, λόγω λιμναζόντων υδάτων στο ύψος της Χαλυβουργικής, αλλά και κατολισθήσεων σε πολλά σημεία, στο ύψος των Μεγάρων. Εκτροπή οχημάτων γινόταν από το ύψος των διυλιστηρίων Ασπροπύργου προς τη λεωφόρο ΝΑΤΟ. Η παλιά εθνική οδός Αθηνών Κορίνθου παρέμενε κλειστή μέχρι χτες το βράδυ, από το 45 μέχρι 53 χιλιόμετρο λόγω κατολισθήσεων. Στην περιοχή του Θριασίου πλημμύρισαν, συνολικά, περι τα 50 σπίτια υπόγεια και ισόγεια και δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και τις λάσπες. Ακόμα πλημμύρισαν μεγάλες εκτάσεις και πολλά εργοστάσια.

Για άλλη μια φορά ο κρατικός μηχανισμός έλαμψε διά της απουσίας του εκτός από την Πυροσβεστική, η οποία από τις πρώτες πρωινές ώρες τέθηκε σε επιφυλακή και 50 συνεργεία της παρείχαν βοήθεια σε πλημμυροπαθείς.

Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες

"Αν είχαν γίνει αυτά τα έργα, σήμερα δε θα αντιμετωπίζαμε όλα αυτά τα προβλήματα", τόνισε ο Αντώνης Χοροζάνης,νομαρχιακός σύμβουλος Δυτικής Αττικής και εκλεγμένος με τη ΝΑΣ. Από το 1978 είχε τεθεί θέμα για τη διάνοιξη του ρέματος "Σαρανταπόταμου", στο Αεροδρόμιο Ελευσίνας, που δύο ώρες δυνατής βροχής ήταν αρκετές για να πνίξουν στην κυριολεξία την περιοχή. Ωστόσο, για τα μάτια του κόσμου, κατασκευάστηκε το μισό έργο (!) - στο ύψος της εθνικής οδού προς τη θάλασσα. Μάλιστα "ευρηματικοί" κατασκευαστές έφτιαξαν και ένα τοιχίο κοντά στη Χαλυβουργική, θέλοντας να διαχωρίσουν προφανώς το "φτιαγμένο" μέρος του ρέματος από το υπόλοιπο. Το τοιχίο αυτό, μετά τις χτεσινές εξελίξεις, αρχίζει να γκρεμίζεται μιας και η "έμπνευση" αυτή αποδείχτηκε καταστροφική. Τα βρόχινα νερά - σκέφτηκαν χτες οι αρμόδιοι - πρέπει να έχουν δίοδο για να χύνονται στη θάλασσα...

"Είναι τραγική η προχειρότητα των ελάχιστων έργων που έχουν γίνει. Φέρουν τεράστιες ευθύνες τόσο η Νομαρχία, όσο και η δημοτική αρχή της περιοχής, που όλα αυτά τα χρόνια δεν πίεσαν το ΥΠΕΧΩΔΕ για να κατασκευαστούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα", επισήμανε ο Αντ. Χοροζάνης. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια ό,τι γίνεται στη Δυτική Αττική - και όχι μόνο - κατευθύνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία δίνει προτεραιότητα στην κατασκευή μεγάλων έργων (π.χ. διάνοιξη εθνικής οδού για την ευκολότερη διέλευση στο αεροδρόμιο των Σπάτων). Εργα τα οποία ανταποκρίνονται σε... άλλες ανάγκες και τα οποία, φυσικά, δεν μπορούν να ανακουφίσουν την περιοχή και τους κατοίκους της. Η ΝΑΣ ζητά, έστω και τώρα, να γίνουν Νομαρχιακά και Δημοτικά Συμβούλια σε όλες τις περιοχές της Δυτικής Αττικής, ώστε να ασκηθεί πίεση προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και να προταθεί η κατασκευή ουσιαστικών αντιπλημμυρικών έργων.

Οσο για τα "Ποντιακά", που επλήγησαν περισσότερο, ο Αντ. Χοροζάνης είπε: "Πόντιοι που ήρθαν στην πατρίδα μας με το όνειρο της "καλύτερης ζωής", οικογένειες εργατών και χαμηλόμισθων είναι αυτοί που έχασαν τις περιουσίες τους. Ανθρωποι που κανείς δεν ξέρει αν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν ξανά", κατέληξε ο Αντ. Χοροζάνης.

Στην Ανατολική Αττική

Σε λίμνη μετατραπηκαν και πολλές περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Πολλές δεκάδες σπίτια πλημμύρησαν και πολλά άτομα παγιδεύθηκαν στα νερά. Στις 8 το πρωί διασώθηκε 6μελής οικογένεια που είχε ανέβει στην ταράτσα του σπιτιού της που πλημμύρισε καθώς επίσης και 10 μαθητές που εγκλωβίστηκαν με το λεωφορείο που τους μετέφερε στη λεωφόρο Λαυρίου. Οι ζημιές είναι τρομακτικές καθώς -πέρα από τα πολλά σπίτια που πλημμύρισαν καταστράφηκε το δίκτυο ύδρευσης και 5 γέφυρες φράκαραν, ενώ πολλοί δρόμοι καταστράφηκαν. Ετσι, οι καταστροφές από την καλοκαιρινή πυρκαγιά συμπληρώθηκαν, τώρα, με τις μεγάλες καταστροφές από την πλημμύρα. Πλήγηκαν ιδιαίτερα περιοχές σε Ραφήνα, Σπάτα, Παλλήνη, Παιανία, Νέα Μάκρη και Μαραθώνα όπου μεγάλες εκτάσεις κατακλύστηκαν από λασπόνερα και πολλά σπίτια και εργοστάσια πλημμύρισαν. Σε συνέντευξη Τύπου που έδοσαν χτες αργά το μεσημέρι δημαρχοι της περιοχής κατάγγειλαν την κυβερνητική αδιαφορία, σημειώνοντας πως οι αρμόδιοι δεν πήραν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις που έκαναν οι ίδιοι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Προβλήματα σημειώθηκαν και μέσα στην Αθήνα, όπου κεντρικοί δρόμοι (λεωφόρος Κηφισού, Ιερά οδός, Πειραιώς, Μεσογείων) μετατράπηκαν σε χειμάρρους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη συγκέντρωση στην Ελευσίνα (2002-10-05 00:00:00.0)
Συμπαράταξη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική (1998-06-17 00:00:00.0)
Περιόρισαν και τα κονδύλια για αντιπλημμυρικά! (1997-03-18 00:00:00.0)
Συμφώνησαν για τα μικρά, στις καλένδες τα μεγάλα (1996-11-05 00:00:00.0)
Κινητοποίηση "για τα μάτια" (1996-10-09 00:00:00.0)
Το πρόβλημα είναι πολιτικό (1996-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ