Κυριακή 28 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Στο "μάτι του κυκλώνα" αγρότες και γεωργία

Αγροτικά στελέχη, που πήραν μέρος σε πανελλαδική σύσκεψη του ΚΚΕ, μιλούν για τις βαριές συνέπειες από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για την πείρα των αγροτικών αγώνων και την προοπτική για την απόκρουση της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ

Στο "μάτι του κυκλώνα", βρίσκονται πλέον οι αγρότες. Στη μεταβατική φάση, όπως προωθείται να διαμορφωθεί η γεωργία από το Διευθυντήριο της ΕΕ, με τη νέα ΚΑΠ και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες έχουν φθάσει στο χείλος της καταστροφής και απειλούνται άμεσα με το οριστικό ξεκλήρισμα. Με την αγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζεται, ήδη, η αγροτική παραγωγή και οι αγρότες βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο, επισημάνθηκε στη σύσκεψη αγροτικών στελεχών του ΚΚΕ απ' όλες τις περιοχές της χώρας, που έγινε το προηγούμενο Σάββατο.

"Τώρα, φαίνεται στην πράξη πού οδηγούμαστε. Οι αυταπάτες τελειώνουν, όπως γίνεται και με τους βαμβακοπαραγωγούς, που πια "νιώθουν στο πετσί" τους τι σημαίνουν τα νέα μέτρα, υπογράμμισε ο Βαγγέλης Μπούτας,αγρότης συνεταιριστής από την Καρδίτσα, για να επισημάνει: Εχουμε καθίζηση στο αγροτικό εισόδημα, ενώ, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα και οι συνεταιρισμοί που αντιμετωπίζουν νέα συσσώρευση χρεών με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και των διοικήσεων που παίζουν το παιχνίδι της συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών, αντί να προστατέψουν τα πραγματικά συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και του συνεταιριστικού κινήματος".

Εξαπλώνεται η φτώχεια...

"Από τα Τρίκαλα, τη Μαγνησία, την Καρδίτσα και τη Λάρισα που γνωρίζω, λόγω της μεγάλης μείωσης του εισοδήματός τους, οι αγρότες βουλιάζουν", υπογραμμίζει ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της ΟΑΣ Ν. Τρικάλων "Η ΑΝΟΙΞΗ", που προσθέτει χαρακτηριστικά: "Η κατάσταση πλέον γίνεται αφόρητη τώρα με τις καταστροφικές εξελίξεις και στην κτηνοτροφία. Οσον αφορά το βαμβάκι, είναι η τέταρτη χρονιά, από το 1991, που πληρωνόμαστε μειωμένη τιμή". "Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε και την κοροϊδία διαρκείας από την κυβέρνηση, εξηγεί στην παρέμβασή του ο Δ. Πολύζος, μέλος του ΔΣ της ΕΑΣ Τρικάλων. Οι κυβερνητικοί υπουργοί Γεωργίας, οι κυβερνητικές διοικήσεις ΓΕΣΑΣΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και η νεοδημοκρατική ΣΥΔΑΣΕ (στην αρχή στήριζε ανοιχτά την κυβέρνηση) προσπάθησαν να εξαπατήσουν τους αγρότες με το βαμβάκι. Παρουσίαζαν το μαύρο - άσπρο και θριαμβολογούσαν για τα καταστροφικά μέτρα! Κι όμως, στο σύνολό τους σχεδόν, οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν πληρωθεί π.χ. για την πρώτη ποιότητα με 250 - 255 δραχμές και το μόνο που μένει είναι να πάρουν 8 - 10 δραχμές κατά κιλό σαν επιστροφή από συνυπευθυνότητα. Ενώ πέρσι πληρώθηκαν πάνω από 285 δραχμές...".

Ο Θ. Θεοδοσιάδης,συνεταιριστής από τη Θράκη,δίνει τη δική του εμπειρία: "Οι αρνητικές επιπτώσεις από την αντιαγροτική ΕΟΚική πολιτική που προειδοποιούσαμε είναι θλιβερή πραγματικότητα πια. Τώρα καταλαβαίνουν και οι αγρότες για τις ζημιές στο βαμβάκι, όπως κατάλαβαν πιο μπροστά τις ζημιές από τη μείωση στις καλλιέργειες για τα τεύτλα, τη βιομηχανική ντομάτα, τον ηλίανθο"... "Η κτηνοτροφία αφανίζεται. Στην Ηλεία και σε άλλα μέρη, οι αγρότες δεν μπορούν να πουλήσουν το γάλα και το χύνουν, συμπληρώνει ο Γ. Γκουρμούτης, πρόεδρος της ΟΑΣ Ηλείας, που ξεκαθαρίζει: Οσες επιδοτήσεις κι αν δώσουν δεν είναι για καλό. Είναι, απλώς τα τριάντα αργύρια για την προδοσία σε βάρος των αγροτών", είπε, για να τον επιβεβαιώσει ο συνεταιριστής από τη Ζάκυνθο: Οι επιδοτήσεις της ΕΕ μάς έφεραν στο σημείο να παράγουμε σήμερα μόνον 45.000 τόνους μαύρη σταφίδα από 90.000 τόνους πριν λίγα χρόνια...

...Και η κτηνοτροφία αφανίζεται

Από την άλλη, όπως είπαν πολλοί, οι κτηνοτρόφοι πουλάνε 100 δραχμές κάτω από πέρσι το γάλα, ενώ το αγελαδινό γάλα εκτός ποσόστωσης, οι γαλακτοβιομηχανίες το αγοράζουν με τιμή λιγότερο και από 100 δραχμές το κιλό... ενώ πουλάνε με 320 δραχμές το λίτρο το φρέσκο γάλα. "Αλλά την ίδια ώρα που οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σταθούν και εγκαταλείπουν, όπως π.χ. στην Ελασσόνα - μεταφέρει την προσωπική μαρτυρία του ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της ΟΑΣ Ν. Λάρισας - μεγάλη γαλακτοβιομηχανία φτιάχνει δική της μονάδα στην περιοχή με 2.000 πρόβατα και απασχολεί μικροκτηνοτρόφους. Οι κτηνοτρόφοι καταστρέφονται, οι γαλακτοβιομηχανίες φτιάχνονται... Ο ίδιος θα προσθέσει πως, με τις ποσοστώσεις και τις απαράδεκτες τιμές στα προϊόντα, φθάσαμε στο σημείο να εγκαταλείπουν οι μικροί αγρότες την καλλιέργεια, να πουλάνε τη (μικρή έτσι κι αλλιώς) καλλιέργεια καπνών και να μη βρίσκεται άλλος αγρότης να καλλιεργήσει. Ετσι, με έμμεσο τρόπο, μειώνεται η παραγωγή περισσότερο κι απ' ό,τι μας περιορίζει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ενωση", εξηγεί.

Ασυδοσία και εισαγωγές

"Η ασυδοσία πλήττει τα πάντα, θα διαπιστώσει ο πρόεδρος της ΟΑΣ Ν. Βοιωτίας Ξενοφών Μελισσάρης, διευκρινίζοντας πως οι παραγωγοί πουλάνε κρεμμύδια και πατάτες με τιμές 50% κάτω από πέρσι, γιατί η αγορά κατακλύζεται από τα προϊόντα που εισάγονται ανεξέλεγκτα από την Τουρκία, την Αίγυπτο κι άλλες τρίτες χώρες". Τη βιομηχανία την κατέστρεψαν, τώρα καταστρέφουν και την αγροτική οικονομία. Ομως, "οι πολυεθνικές θησαυρίζουν σε βάρος των αγροτών, ανεβάζοντας ασύδοτα τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα, επισημαίνει ο Δ. Ξυλογιάννης, αγροτικό στέλεχος από την Αρτα.Στα εφόδια και τα φυτοφάρμακα οι τιμές έχουν εκτιναχτεί στα ύψη, στα λιπάσματα έχουν τετραπλασιαστεί με την απελευθέρωση και στις ζωοτροφές το ίδιο, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν πλέον να κρατήσουν τα κοπάδια τους, αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος των ζωοτροφών. Για όλα αυτά, αδιαφορεί η κυβέρνηση ενθαρρύνοντας, ουσιαστικά, την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.

Την εμπειρία του από την Αιτωλοακαρνανία - ένα νομό όπου καλλιεργούνται όλα, σχεδόν, τα προϊόντα (στάρια, καπνά, βαμβάκι κλπ.) και η κτηνοτροφία είναι βασικός συντελεστής για το εισόδημα των αγροτών - μεταφέρει ο Ν. Καραμπάς, πρόεδρος της ΟΑΣ του νομού. "Ο μαρασμός είναι φανερός και όλοι αντιμετωπίζουμε "φτώχεια και των γονέων", αφού όλες οι καλλιέργειες χτυπιούνται και τα καπνά και η κτηνοτροφία, που έδιναν ένα εισόδημα στις φτωχές και άγονες περιοχές, καταστρέφονται με τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Ενώ, "η Ηπειρος δέχεται τώρα το σημαντικότερο πλήγμα με την κτηνοτροφία, θα υπογραμμίσει με τη σειρά του ο Θ. Ράτσικας, που επισημαίνει ότι το μέλλον γίνεται ακόμα πιο ζοφερό. Αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγο θα φέρνουμε το γάλα για να πίνουνε τα παιδιά μας το πρωί από τη Βουλγαρία και την Αλβανία"...

Πλήγμα και στους συνεταιρισμούς

Αλλά, η καταστροφική αγροτική πολιτική της ΕΕ συμπληρώνεται και με άλλα κυβερνητικά μέτρα. Τα επισήμαναν πολλοί ομιλητέςκι ανάμεσά τους ο Π. Ροδάς, συνεταιριστής από την Καβάλα, ο Σ. Γράβαλος από τη Θεσσαλονίκη κ.ά.: "Το χρηματοδοτικό πρόβλημα είναι αξεπέραστο για τους αγρότες. Μιλάμε για τοκογλυφία! Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν μπορούν να πλησιάσουν την Αγροτική Τράπεζα και να ξοφλήσουν τα δάνειά της. Επίσης, είναι λειψή η κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, όπως επισημαίνει ο παλαίμαχος συνεταιριστής από την Πέλλα, Προυσσανίδης.Αυτά και τόσα άλλα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν, τονίζεται.

Οσο για τους νέους αγρότες που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν και στηρίζουν, μόνο σαν αστείο μπορεί να εκληφθεί. Γιατί κι αν ακόμα επιδοτηθούν στην αρχή ποιος μικρομεσαίος αγρότης μπορεί να στήσει βιώσιμη εκμετάλλευση με την καταστροφική πολιτική που εφαρμόζεται; Εδώ έχουμε πρόωρη απόσυρση αγροτών και καλλιεργειών"... Ετσι, όπως εύστοχα παρατήρησε κάποιος ομιλητής στην παρέμβασή του, όσοι καλούν τους νέους αγρότες να κάνουν ενώσεις και συλλόγους ξεχωριστούς για να πάρουν επιδοτήσεις εντασσόμενοι σε κάποια προγράμματα επαγγελματικής κλπ. κατάρτισης, αν δεν είναι απλώς... "οπορτουνιστές της αρπαχτής", τουλάχιστον έχουν μεσάνυχτα! Αγώνας μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και τους συνεταιρισμούς χρειάζεται. Τα άλλα απλώς εντάσσονται στην επιχείρηση εξαπάτησης των νέων αγροτών και εξαγοράς συνειδήσεων...

Πολλά αγροτικά στελέχη έθεσαν και το ζήτημα των συνεταιριστικών οργανώσεων, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα χρέη, που σε πολλές οργανώσεις δεν έχουν ρυθμιστεί, ενώ δημιουργούνται και νέα, τις ανύπαρκτες ή λειψές χρηματοδοτήσεις κλπ.. Κυρίως, τέθηκε το ζήτημα πως το συνεταιριστικό κίνημα δέχεται μια συντονισμένη επίθεση, με στόχο τη διάλυσή του και υπογραμμίστηκε η ανάγκη να προστατευτούν οι αξίες της συλλογικής προσπάθειας, που μπορεί να γίνει μέσα από τους συνεταιρισμούς για να μετριάσει την εκμετάλλευση των μικρομεσαίων αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ