Κυριακή 5 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να σταματήσει η εξαχρείωση στα ΜΜΕ

Είναι γνωστή σε όλους - εργαζόμενους στα ΜΜΕ αλλά και ευρύτερα στους πολίτες - η απαράδεκτη κατάσταση παραπληροφόρησης και εξαχρείωσης των ιδιωτικών ΜΜΕ τα οποία μονοπωλούν μια μικρή ομάδα μεγαλοϊδιοκτητών με διαπλεκόμενα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα. Εχουμε να κάνουμε, πλέον, με μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει η αλληλεξάρτηση και υποταγή της πολιτικής εξουσίας με τα αλληλοδιαπλεκόμενα συμφέροντα των "βαρόνων" των ΜΜΕ. Ενώ, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων - με τις γνωστές εξαιρέσεις των καλοπληρωμένων φερέφωνων - πληρώνει το δικό της βαρύ τίμημα αναξιοπιστίας, πέραν των άλλων αρνητικών επιπτώσεων στα εργασιακά δικαιώματα και τα οικονομικά - επαγγελματικά συμφέροντά τους.

Τα ιδιωτικά ΜΜΕ ακολουθώντας τη γνωστή συνταγή "βία, αίμα, πόνος, σεξ" προκειμένου να "κερδίσουν" θεαματικότητα - ακροαματικότητα και κέρδη... δε διστάζουν να διασύρουν πολίτες, να ευτελίζουν πανανθρώπινες αξίες και να υποβαθμίζουν το πολιτιστικό επίπεδο του λαού όταν, εκτός από την παραπληροφόρηση, επιδίδονται σε ένα συναγωνισμό κακογουστιάς προβάλλοντας "σκουπίδια" αντί για την αξιόλογη πολιτιστική εθνική και διεθνή παραγωγή. Με όλα αυτά, δημιουργείται σοβαρό πολιτικό - ηθικό πρόβλημα με τη λειτουργία των ΜΜΕ. Και φυσικά, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι καλούνται να παίζουν ρόλο, απλώς, "διεκπεραιωτή" της παραπληροφόρησης και της πολιτιστικής υποκουλτούρας που παράγουν τα ΜΜΕ με στόχο τη χειραγώγηση των μαζών.

Την ίδια ώρα, τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, αντί να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στην ενημέρωση των εργαζομένων, παραμένουν δέσμια της γνωστής πρακτικής, εξαρτημένα από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές.

Αλληλένδετα με την παραπάνω κατάσταση είναι και τα φαινόμενα σαν αυτά που καταγγέλλονται τα τελευταία χρόνια, εξαγοράς και διαφθοράς συνειδήσεων στο δημοσιογραφικό χώρο, καταγγελίες για τρωκτικά του δημόσιου χρήματος, είτε για μυστικά κονδύλια πρόκειται είτε για άλλα γνωστά και άγνωστα προνόμια σε ορισμένους δημοσιογράφους. Ενώ, πρόσφατα, έκαναν την εμφάνισή τους και καταγγελίες για "λευκές και γκρίζες" κυβερνητικές λίστες, λίστες προγραμμένων αλλά και ευνοουμένων της εξουσίας δημοσιογράφων...

Ολα αυτά συνοδεύονται με μια μεγάλη επίθεση στα πραγματικά δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσιογράφων. Μια επίθεση που αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, τα όποια κεκτημένα δικαιώματα με αγώνες στο παρελθόν που σταδιακά αφαιρούνται. Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων- πέραν των λίγων γνωστών καλοπληρωμένων για τις υπηρεσίες τους στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα - αντιμετωπίζει την επαγγελματική καταπίεση. Οι συνθήκες δουλιάς, κυρίως των νέων δημοσιογράφων, θυμίζουν σε πολλές περιπτώσεις, συνθήκες μαύρης εργασίας. Υποχρεώνονται να δουλεύουν χωρίς δικαιώματα ουσιαστικά, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη γιατί οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να ρυθμίσουν νομοθετικά το ζήτημα, γιατί έτσι το θέλει η εργοδοσία. Φυσικά ευθύνες έχουν και οι εκάστοτε διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ οι οποίες περιορίζονται σε κάποιες ανέξοδες διαμαρτυρίες, αντί να απαιτήσουν και διεκδικήσουν αγωνιστικά την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκατοντάδες νέοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι δεν έχουν ούτε καν συνδικαλιστική κάλυψη, ενώ δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν συνδικαλιστικά στις δημοσιογραφικές οργανώσεις.

Ταυτόχρονα μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ αποφεύγουν να πληρώσουν στα ταμεία των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Οσα χρωστάνε οι εργοδότες ποτέ δεν τα πλήρωσαν, αφού με τις αλλεπάλληλες χαριστικές ρυθμίσεις που απαίτησαν και πέτυχαν από τις "κυβερνήσεις τους", ελάχιστα μόνον από τα κλεμμένα απέδωσαν στα Ταμεία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του συγκροτήματος Βελίδη που "φέσωσε", εκτός των άλλων, τα ταμεία των δημοσιογράφων με δισεκατομμύρια χρέη. Γνωστή είναι και η επιχείρηση που εξαπολύθηκε τελευταία με την άμεση κυβερνητική στήριξη από τους μεγαλοϊδιοκτήτες ενάντια στο Αγγελιόσημο. Δεν πρέπει, επίσης, να διαφεύγει από την προσοχή η τακτική των μεγαλοεργοδοτών για αποδυνάμωση και, αργότερα, ίσως κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που προστατεύουν, στοιχειωδώς, τους μισθούς των δημοσιογράφων, ιδιαίτερα των νέων.

Ολο και περισσότερο, λοιπόν, γίνεται συνείδηση στους δημοσιογράφους ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει, να ξεφύγουμε από το τέλμα. Η νέα διοίκηση της Ενωσης, οφείλει να σηματοδοτήσει μια νέα κατεύθυνση για την εξυγίανση στο χώρο των ΜΜΕ, να κινητοποιήσει τον κλάδο ενάντια στην καταπάτηση των δικαιωμάτων του από την εργοδοσία. Ενάντια στα φαινόμενα παραπληροφόρησης και εξαχρείωσης, να αγωνιστεί για αντικειμενική δημοκρατική ενημέρωση - πληροφόρηση, για την υπεράσπιση των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, να προστατεύσει την ίδια την αξιοπρέπεια του δημοσιογραφικού επαγγέλματος από τους "εντεταλμένους" της παραπληροφόρησης των μεγαλοϊδιοκτητών των ΜΜΕ.

Σ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ