Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Κατέλαβαν τη Νομαρχία

Το δικό τους μήνυμα αντίστασης στην πολιτική τρομοκρατίας, που συνεχίζει να καλλιεργεί η κυβέρνηση, έστειλαν χτες οι αγρότες των Τρικάλων, πραγματοποιώντας ένα μαζικό μαχητικό συλλαλητήριο που είχε σαν κατάληξη την κατάληψη της Νομαρχίας.

Αποφασισμένοι να δώσουν δυναμική συνέχεια στον αγώνα τους, οι αγρότες των Τρικάλων συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στην πλατεία "Ρήγα Φεραίου", δείχνοντας να μην πτοούνται από τα "τερτίπια" της κυβέρνησης. Στο προειδοποιητικό συλλαλητήριό τους απαίτησαν από την κυβέρνηση να δώσει εδώ και τώρα λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους και να αφήσει κατά μέρος τις απειλές και τις συκοφαντίες. Η αποφασιστικότητα να αγωνιστούν φαινόταν καθαρά στα λόγια τους, στα πρόσωπά τους και στον τόνο των συνθημάτων τους καθόλη τη διάρκεια του συλλαλητηρίου και ειδικότερα τη στιγμή της κατάληψης της Νομαρχίας. Οι αγρότες των Τρικάλων προχώρησαν στην κατάληψη της Νομαρχίας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε διαμηνήσει πως δε θα επέτρεπε καταλήψεις δημοσίων κτιρίων.

Το ηθικό τους τονώθηκε επίσης, από το συνεχιζόμενο κύμα συμπαράστασης, αφού από τα μεγάφωνα στη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν πλήθος μηνυμάτων συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών, από μαζικούς φορείς και οργανώσεις του Νομού Τρικάλων. Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο ηθοποιός και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος -Ακροάματος (ΠΟΘΑ) Βασίλης Κολοβός, μεταφέροντας την αμέριστη συμπαράσταση των μελών της Ομοσπονδίας. Στη συγκέντρωση ακόμα, παρών ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής,καθώς και κλιμάκιο της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.Κεντρικοί ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν ο Φώτης Σαλταγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων και μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και ο Σπύρος Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων "Η Ανοιξη" και μέλος, επίσης, της Πανθεσσαλικής Επιτροπής. Στη διάρκεια των ομιλιών, τα συνθήματα που φώναξαν οι αγρότες ήταν: "Η τρομοκρατία δε θα περάσει", "Στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει του Σημίτη ο τσαμπουκάς" και "Αγρότες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι".

Αγώνας βαθιά πατριωτικός

Πρώτος στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε ο Β. Κολοβός, ο οποίος είπε ότι, με ομόφωνη απόφαση της ΠΟΘΑ, που εκφράζει πάνω από 6.000 εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, ήρθε αντιπροσωπεία για να εκφράσει συμπαράσταση στους αγρότες. "Ηρθαμε σήμερα εδώ, τόνισε, για να εκφράσουμε, όχι μόνο τη βαθιά μας αλληλεγγύη, αλλά και να σας πούμε ότι ο αγώνας που κάνετε είναι αγώνας βαθιά ταξικός, βαθιά πατριωτικός", τόνισε, ενώ δεν πρόλαβε να τελειώσει τη φράση του και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα σκέπασε τα λόγια του. "Δεν είναι οι αγρότες εχθροί του έθνους, συνέχισε, είναι εκείνοι που τους ξεκληρίζουν και που θέλουν να ξεκληρίσουν την αγροτική οικονομία. Αυτός ο αγώνας, που συνεχίζεται και που θα συνεχίσει να συνεχίζεται, είναι αγώνας τιμής για ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους", κατέληξε.

Ο Φ. Σαλταγιάννης, ξεκινώντας την ομιλία του, είπε: "Πέσαμε σε μέρα παγωμένη σήμερα, αλλά είμαστε συνηθισμένοι". Και συνέχισε: "Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να διαδηλώσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, την αντίθεσή μας στην απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική. Βγαίνουμε ξανά μπροστά πιο δυναμικοί να διεκδικήσουμε τα αιτήματα μας και καλούμε την κυβέρνηση να δώσει λύσεις".

Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε

Με τη σειρά του, ο Σπ. Τσιοτινός κατήγγειλε με δριμύτητα την πολιτική τρομοκρατίας που ακολουθεί η κυβέρνηση και κάλεσε τους αγρότες να είναι έτοιμοι για τη συνέχιση του αγώνα. "Η κυβέρνηση, τόνισε, δεν έχει κανένα δικαίωμα, δεν μπορεί να ξεκληρίσει μια σειρά αγροτικά νοικοκυριά αυθαίρετα, αβίαστα και αβασάνιστα. Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση δεν πήρε τα μηνύματα των 25 ημερών αγώνα. Εμείς, όμως, την προειδοποιούμε, για άλλη μια φορά, ότι όσα μέτρα αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας κι αν πάρει, δεν μπορεί να μας σταματήσει. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα, τα προβλήματα των αγροτών είναι προβλήματα όλων των εργαζομένων και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε".

Αφού τελείωσαν οι ομιλίες, οι αγρότες σχημάτισαν πορεία, με επικεφαλής τα μέλη της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής και πήγαν στη Νομαρχία. Εκεί επέδωσαν το ψήφισμά τους, στο νομάρχη Τρικάλων Στέφανο Πατραμάνη και του ανακοίνωσαν πως θα καταλάβουν συμβολικά το κτίριο της Νομαρχίας, στο οποίο τελικά παρέμειναν για περισσότερο από δυο ώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ