Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι εργαζόμενοι στο πλευρό της αγροτιάς

Οι εργαζόμενοι "αγκαλιάζουν" τους αγρότες και συμπαραστέκονται ενεργά στον αγώνα τους. Με μηνύματα θερμά, αγωνιστικά, μαζικοί φορείς εργαζομένων εκδηλώνουν την αγανάκτησή τους στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία της κυβέρνησης και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα.

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων

Την αγανάκτηση των χιλιάδων συνταξιούχων για τις απαράδεκτες και υβριστικές δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης σε βάρος των αγροτών που αγωνίζονται για τη λύση των δίκαιων αιτημάτων τους, που η κυβέρνηση αντί για λύση τους απειλεί με ΜΑΤ, με δίκες και καταδίκες και δήμευση των μηχανημάτων τους, εκφράζει η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας.

Οι δηλώσεις αυτές, προστίθεται, στόχο έχουν να κάμψουν τους αγώνες των εργαζομένων και των συνταξιούχων, των αγροτών, των καθηγητών και όλου του εργαζόμενου λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας. Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας και καταγγέλλουμε τη στάση αυτή της κυβέρνησης. Ζητάμε την άμεση λύση των οξυμένων και ώριμων προβλημάτων των αγωνιζόμενων και θεωρούμε δίκαιους τους αγώνες τους. Εκτιμάμε ότι οι κάθε μορφής τρομοκρατικές κραυγές που θυμίζουν άλλες εποχές δε θα περάσουν.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου

Το ΕΚ Αγρινίου καταδικάζει την αυταρχική - φασιστική επίθεση της κυβέρνησης, ενάντια στους μικρούς και μεσαίους αγρότες και γενικά ενάντια στους εργαζόμενους.

Πρέπει κάποτε να καταλάβει η κυβέρνηση, τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι Ελληνες δεν είναι μόνο οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι Βαρδινογιάννηδες, ο Λαμπράκης και οι όμοιοί του. Ελληνες είναι και οι ναυτεργάτες και οι αγρότες και οι καθηγητές και οι συνταξιούχοι, είναι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που πλήττεται από τη συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Σημίτη.

Καλούμε την κυβέρνηση, καταλήγει η ανακοίνωση, έστω και την τελευταία στιγμή, να αναλογιστεί τις ευθύνες της, να αντιληφθεί τη σοβαρή κατάσταση που υπάρχει σήμερα στους εργαζόμενους και να πάψει να είναι κομισάριος και όμηρος της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου και να σκύψει πάνω στα προβλήματα των εργαζομένων και όλης της χώρας και να δώσει λύσεις.

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στέκει αλληλέγγυο, συμπαρίσταται στον ηρωικό αγώνα των αγροτών της χώρας και καλεί την κυβέρνηση να αφουγκραστεί τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, αντί να προχωράει σε τρομοκρατικές και διασπαστικές ενέργειες.

Καταδικάζουμε - αναφέρει - τις μεθοδεύσεις τύπου Τζουμάκα και Γιαννόπουλου που προσπαθούν να περιχαρακώσουν κομματικά μια μερίδα αγροτών και να διασπάσουν το Αγροτικό Κίνημα και να μας φέρουν πολλά χρόνια πίσω. Οι εργάτες και οι αγρότες έχουν κοινά συμφέροντα και γι' αυτό εμείς, σαν εκπρόσωποι των εργατών της Λέσβου, στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών. Με τον ενωμένο αγώνα μας θα ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης θα πέσουν στο κενό.

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών

Το ΔΣ του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, αναφέρει ότι συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των αγροτών, που είναι αγώνας, στην ουσία, ενάντια στο βίαιο ξεκλήρισμά τους και αυτή μας τη συμπαράσταση θα τη δείξουμε με κάθε τρόπο.

"Θα περιμέναμε - υπογραμμίζει - οι αντίστοιχοι υπουργοί και ο υπουργός Δικαιοσύνης να εξαντλούσαν την... "ευαισθησία τους" ή τον... "πολιτικό τσαμπουκά" απέναντι στις καθημερινές καταστρατηγήσεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (που είναι και Νόμοι του Κράτους... ) και απέναντι στους παρανομούντες εργοδότες. Αντί αυτού, καταφεύγουν στην προσπάθεια τρομοκράτησης κάθε περήφανα αγωνιζόμενου ναυτεργάτη, αγρότη, συνταξιούχου και γενικότερα κάθε εργαζόμενου που διεκδικεί.

Συμπαραστεκόμαστε στους αγρότες, αλλά και στους συνδικαλιστές και την Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, που και αυτοί τόλμησαν να πουν τη γνώμη τους - ότι δηλαδή τα προβλήματα πρέπει να λυθούν με πολιτικά μέσα και όχι με καταστολή.

Την αντίθεσή μας στην τρομοκρατία, τη βία και τον αυταρχισμό, που εξυπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, θα δείξουμε με κάθε τρόπο".

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές, χαιρετίζει και στηρίζει το δίκαιο αγώνα των αγροτών. "Ο αγώνας αυτός είναι πατριωτική, ηρωική πράξη αντίστασης, ενάντια στην καταστροφή του μικρομεσαίου νοικοκυριού και στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, που επιχειρείται σύμφωνα με τις προσταγές της ΕΕ και που, δουλικά, υλοποιεί η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του κ. Σημίτη...

Ας καταλάβουν καλά, ο πρωθυπουργός, οι διάφοροι "σκληροί φύλακες" της έννομης τάξης, υπουργοί της κυβέρνησης και ο ξεμωραμένος περιοδεύων στα ΜΜΕ, γελωτοποιός, καθώς και οι παρατρεχάμενοί τους, ότι τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά της χώρας μας στήθηκαν με αγώνες και αμέτρητες θυσίες. Τα τσιφλίκια και οι φεουδάρχες με το Κιλελέρ και δεκάδες εξεγέρσεις καταργήθηκαν και δεν είναι δυνατόν σήμερα, καμιά ντιρεκτίβα της ΕΕ, κανένας κατασταλτικός μηχανισμός να τους ξαναφέρει με τη μορφή του μεγαλοαγρότη επιχειρηματία. Οι αγρότες δε θα ξαναγίνουνκολίγοι, η γη που δουλεύουν τους ανήκει και την υπερασπίζονται. Το δίκιο τους, στους δρόμους θα κριθεί, με ενότητα και πάλη θα το κατακτήσουν.

Το ΔΣ του Συνδικάτου καλεί τους οικοδόμους και την εργατική τάξη της Αθήνας να στηρίξουν τον αγώνα των αγροτών, γιατί η νίκη τους θα είναι νίκη όλου του λαού.

Το Συνδικάτο Μετάλλου

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου καταγγέλλει την επιχείρηση τρομοκράτησης και συκοφαντίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και τα στελέχη της ενάντια στο αγροτικό κίνημα και τους δίκαιους αγώνες της αγροτιάς, όπως και σε κάθε αγώνα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα.

"Το Συνδικάτο μας στέκεται αλληλέγγυο στους αγωνιζόμενους αγρότες και δηλώνουμε ότι θα βρεθούμε δίπλα τους σε κάθε φάση του αγώνα τους. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την πολιτική πυγμής απέναντι στους αγρότες. Αν έχει τέτοια, ας τη δείξει σε αυτούς που καταδυναστεύουν τον τόπο, θησαυρίζοντας χρόνια τώρα. Ας σκύψει να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματά τους, σε διαφορετική περίπτωση, στα μπλόκα δε θα βρεθεί αντιμέτωπη μόνο με τους αγρότες, αλλά με το σύνολο του Ελληνικού Λαού και θα το πληρώσει ακριβά", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι εμποροϋπάλληλοι Αθήνας

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην ανακοίνωσή του τονίζει: "Η θεωρία του εχθρού λαού δεν έχει εκπνεύσει. Τα πολεμικά ανακοινωθέντα των "στρατηγών Γιαννόπουλου, Τσουκάτου, Ρέππα κλπ." ενάντια στον εχθρό λαό δίνουν και παίρνουν. Το αίσχος της τρομοκρατίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μας γυρίζει το λιγότερο στη δεκαετία 1967 - 1977... Από τον εκσυγχρονισμό περί κοινωνικών αυτοματισμών, περάσαμε στην ωμή τρομοκρατία του κράτους μέσω των κατασταλτικών του μηχανισμών. Αυτούς τους μηχανισμούς τους γεύτηκαν οι εμποροϋπάλληλοι στους αγώνες τους των τριών τελευταίων μηνών. Είδαν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, εισαγγελείς και όργανα της τάξης να υπερασπίζονται, με άνωθεν εντολές, τις αυθαιρεσίες των μεγαλοεργοδοτών.

Τώρα το μέτωπο λέγεται αγροτικό κίνημα. Θέλουν τους ξωμάχους της γης να γονατίσουν, να μην ξανασηκώσουν κεφάλι. Ολοι εμείς, λοιπόν, οι καταφρονεμένοι και αγωνιζόμενοι τους δηλώνουμε ότι δε θα κάνουμε πίσω έως ότου δικαιωθούμε. Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί δε μας τρομάζουν. Τους καλούμε άμεσα να αλλάξουν τακτική".

Οι επαγγελματίες οδηγοί Ν. Λάρισας

Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αυτοκινήτων Ν. Λάρισας σε ανακοίνωσή του τονίζει: "Οι πολεμικές ανακοινώσεις της εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης Σημίτη εναντίον των "εχθρών" αγροτών, δείχνουν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης, αλλά και την απώλεια της ψυχραιμίας της. Η χρήση βίας εναντίον όλων όσοι κινητοποιούνται για την υπεράσπιση της δουλιάς τους, όπως οι ναυτεργάτες και οι αγρότες που αγωνίζονται να κρατηθούν στη γη και στα χωράφια τους, αλλά και η εκστρατεία συκοφάντησης του αγώνα τους, καθώς και η βιομηχανία μηνύσεων σε βάρος των αγροτών θα πέσουν στο κενό...

Χαιρετίζουμε τη συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων της αγροτιάς για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Στο δίκαιο αγώνα τους είμαστε σταθερά στο πλευρό τους μέχρι την τελική νίκη".

  • Ανακοινώσεις αλληλεγγύης εξέδωσαν ακόμη ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης και το Συντονιστικό των Νυχτερινών Σχολείων Θεσσαλονίκης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ