Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Αυταρχισμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

"Αδικαιολόγητη απουσία", θεωρεί ο πρόεδρος του νοσοκομείου τη συμμετοχή εκλεγμένης συνδικαλίστριας στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ και της περικόπτει τις αποδοχές της. Εντονες αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ και των συνδικάτων της Πάτρας

Τις στερήσεις των αποδοχών των εργαζομένων φαίνεται να θεωρεί ως το αποδοτικότερο μέσο για να διορθώσει τα "κακώς κείμενα" στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας (ΠΠΓΝΠ) ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Φώτης Παπαβασιλόπουλος.Από αυτές δε "γλίτωσε", παρά τη νομική κάλυψη, ούτε η συνδικαλίστρια της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας και μέλος της Διοίκησης της ΑΔΕΔΥ Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

Οι περικοπές στο μισθό της Κ. Γεροπαναγιώτη, εκτός από εκδήλωση αυταρχικής συμπεριφοράς, αποκτά και τα χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης, καθώς στρέφεται ενάντια στη συνδικαλιστική δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος του ΠΠΓΝΠ, καταστρατηγώντας κάθε διάταξη που προβλέπει συνδικαλιστικές διευκολύνσεις, περιέκοψε αυθαίρετα τις αποδοχές της συνδικαλίστριας του μήνα Νοέμβρη, με τη δικαιολογία ότι "απουσίαζε αδικαιολόγητα". Μάλιστα αν και προβλεπόταν κοινοποίηση της απόφασης στην ίδια, η ενδιαφερόμενη το πληροφορήθηκε μετά την είσπραξη του μειωμένου μισθού της. Διαπιστώνοντας τις περικοπές άρχισε έρευνα ώσπου έφτασε στο έγγραφο με την απόφαση του προέδρου.

Το διάστημα της "αδικαιολόγητης απουσίας" της η Κ. Γεροπαναγιώτη βρισκόταν σε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. Ο Φ. Παπαβασιλόπουλος ισχυρίστηκε πως η συνδικαλίστρια ως μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ δεν καλύπτεται από τις ρυθμίσεις του νόμου.

Οι αντιδράσεις

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αχαϊας της ΑΔΕΔΥ ομόφωνα την κατήγγειλε σαν αυθαίρετη και αποφάσισε να κάνει παράσταση στον πρόεδρο του ΠΠΓΝΠ, ενώ ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΠΓΝΠ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με επιστολή της προς το ΠΠΓΝΠ, που κοινοποιείται στο υπουργείο Εργασίας, σημειώνει πως με βάση το άρθρο 6 παρ. 3 του Ν. 2224/94 (ΦΕΚ 112/Α/6.7.1994) "στα μέλη της Διοίκησης της πλέον αντιπροσωπευτικής τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης χορηγείται συνδικαλιστική άδεια για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους". Με ρητή διατύπωση του άρθρου 11 του Ν. 2336/95 (ΦΕΚ 189/Α/12.9.95) η διάταξη αυτή "επεκτείνεται και στο δημόσιο τομέα". Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ τονίζει πως "το ποιο είναι το όργανο της Διοίκησης μιας οργάνωσης ορίζεται από το καταστατικό της και από την ίδια την οργάνωση και δεν επαφίεται στην εκτίμηση τρίτων" και ότι "οι διατάξεις αυτές δεν μπορεί να αναιρεθούν για λόγους υποκειμενικούς (που αφορούν το συγκεκριμένο μέλος) ούτε να φαλκιδευτούν από την αποσπασματική απάντηση που επιχειρείται να δοθεί με το υπ' αριθμ. Πρωτ. 50697/4.11.96 έγγραφο του υπουργείου Εργασίας (σ. σ. το οποίο επικαλείται ο Φ. Παπαβασιλόπουλος), το οποίο θα πρέπει να διευκρινιστεί ώστε ν' αποδώσει το πραγματικό περιεχόμενο του συνόλου των διατάξεων των νόμων και του καταστατικού της ΑΔΕΔΥ όπως ισχύει και εφαρμόζεται".

Η Γραμματεία της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη διοίκηση του ΠΠΓΝΠ και τονίζει ότι η δίωξη της συνδικαλίστριας "είναι ενέργεια σκοπιμότητας, εντελώς παράνομη και αυθαίρετη, που αποσκοπεί να πλήξει την ελεύθερη δράση των εκλεγμένων συνδικαλιστών των εργαζομένων στην τριτοβάθμια οργάνωσή τους". Επίσης χαρακτηρίζει τη δίωξη ενέργεια "κομματικής εμπάθειας και μικροκομματικών συμφερόντων, αφού αποτελεί μοναδική πράξη με χαρακτήρα πολιτικής δίωξης σε εκλεγμένο μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ πανελλαδικά".

Τέλος η Γραμματεία της ΔΕ καλεί "όλους τους φορείς, τα συνδικαλιστικά όργανα, τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση για να σταματήσουν τον αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο της διοίκησης".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μονόδρομος για τους εργαζόμενους η ανασύνταξη του κινήματος (2014-03-30 00:00:00.0)
Κάλεσμα πάλης από τις ταξικές δυνάμεις (2002-11-29 00:00:00.0)
Στον αγώνα για νέες κατακτήσεις (2001-12-06 00:00:00.0)
Αλλαγές προς το χειρότερο (2000-06-30 00:00:00.0)
Στόχος, η ομηρία και η ένταση της εκμετάλλευσης (1998-11-08 00:00:00.0)
Σήμερα το μεγάλο "όχι" στον απατηλό "διάλογο" (1997-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ