Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΤΣΙΛΙΝΑΚΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Θα συνεχίσουμε

- Ποια είναι η κατάσταση στο Πέραμα σήμερα;

- Η ανεργία έχει ξεπεράσει συνολικά το 25%, ενώ έχει φτάσει στο 35% ειδικά στους νέους. Πρόκειται για μια πόλη στηριγμένη στη ναυπηγοεπισκευή, με αποτέλεσμα η συρρίκνωση της Ζώνης να έχει δημιουργήσει τρομακτικά προβλήματα στο εμπόριο και στην οικοδομή. Ολες οι παραγωγικές δραστηριότητες βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία και έχουν βέβαια ως αποτέλεσμα την τρομακτική ανεργία. Γενικότερα, η ανεργία αυξάνεται και από την αποβιομηχάνιση ολόκληρης της περιοχής του Πειραιά και την κατάσταση των μεγάλων ναυπηγείων εκτός Περάματος, που αυτή η συγκεκριμένη πολιτική έχει διαλύσει.

- Τι χρειάζεται να γίνει άμεσα;

- Ζητάμε άμεσα να υλοποιηθούν τα 26 σημεία για την ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης (ΝΕΖ), στα οποία έχει δεσμευτεί από το Νοέμβρη του '95 το Διυπουργικό Οργανο. Να χαρακτηριστεί το Πέραμαφθίνουσα βιομηχανική περιοχή. Να λυθεί το θέμα του δεξαμενισμού, με καινούρια ή υπάρχουσα δεξαμενή στο Σκαραμαγκά ή την Ελευσίνα. Να γίνει άμεσα το Βιοτεχνικό Πάρκο Σχιστού.

Η κυβερνητική πολιτική, που είναι υπεύθυνη για όλα τα παραπάνω, πρέπει να εναντιωθεί στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να αποκτήσει κλαδική πολιτική. Να γίνουν κρατικές παραγγελίες στη Ζώνη, διακρατικές συμφωνίες, αλλαγή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Για κάθε άδεια σκοπιμότητας, που δίνεται από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, να υποχρεώνεται ο εφοπλιστής για επισκευή στην Ελλάδα. Να υπάρξει συνολικό πρόγραμμα για την αλλαγή των πλοίων της ακτοπλοϊας, για κατασκευή καινούριων από ελληνικά χέρια. Για όλα αυτά η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί επανειλημμένα κατά το παρελθόν, χωρίς να υλοποιηθεί το παραμικρό.

- Μετά και τη χτεσινή, άκαρπη, συνάντηση στο ΥΕΝ, πώς θα διεκδικήσετε την υλοποίηση των δεσμεύσεων;

- Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια με όσες θυσίες και αγώνες αν χρειαστεί, μέχρι να κατορθώσουμε να επιβάλουμε μια τέτοια διαφορετική πολιτική. Και είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι: Ο δήμος, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μαζί με όλους τους μαζικούς φορείς της πόλης, τα εννέα σωματεία των εργαζομένων στη Ζώνη, τις δύο Ενώσεις Επισκευαστών. Πιστεύουμε ότι σ' αυτόν τον αγώνα, είναι μαζί μας και κάθε άνθρωπος, που μπορεί να βλέπει την πραγματικότητα και να προδιαγράφει το άμεσο μέλλον. Για μας, στο Πέραμα που φθίνει, δεν υπάρχει ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος. Και δεν υπάρχει, γιατί όλες οι συζητήσεις που έχουμε κάνει δυο χρόνια τώρα και όλες οι υποσχέσεις, που έχουν δοθεί από όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, δεν υπάρχουν παρά μόνο στα χαρτιά. Κι εκεί μένουν.

Η κατάσταση σήμερα είναι ακόμη χειρότερη κι απ' την κακή κατάσταση που επικρατούσε πέρσι. Κι, όμως, είμαστε βέβαιοι πως ο αγώνας μας μέχρι τώρα έχει αρκετές επιτυχίες, αφού δεν ξέρουμε, πού θα είχε φτάσει η συρρίκνωση της Ζώνης, χωρίς αυτούς τους αγώνες. Δεν ξέρουμε κι αν θα υπήρχε σήμερα. Γι' αυτό και θα συνεχίσουμε αποφασισμένοι και ενωμένοι.

Γερ. Τρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικά κατά της ανεργίας (1999-03-19 00:00:00.0)
Απεργία σήμερα στη Ζώνη (1997-12-09 00:00:00.0)
Στο Πέραμα ανήκει η θλιβερή πρωτιά! (1997-04-06 00:00:00.0)
Νέος "γύρος" για τη Ζώνη (1997-03-12 00:00:00.0)
Το Πέραμα παλεύει το "θεριό" της ανεργίας (1996-05-04 00:00:00.0)
Σε κατάσταση "έκτακτης ανάγκης" λόγω ανεργίας (1996-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ