Κυριακή 6 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο Πέραμα ανήκει η θλιβερή πρωτιά!

Στον οικονομικό πνεύμονα της πόλης η ανεργία ξεπέρασε το 80%! Τι απαιτούν οι φορείς, για τι παλεύουν οι εργαζόμενοι

Πέραμα, θα πει Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και επομένως θα πει ανεργία!Το ποσοστό των ανέργων στην πόλη υπολογίζεται ότι έχει φτάσει στο 25%,και ειδικά στους νέους το 35%!Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ειδικότερα, ο εφιάλτης ξεπέρασε, για πρώτη φορά, το 80%. Και αν υπολογιστεί ότι η Ζώνη είναι ο οικονομικός πνεύμονας της περιοχής, καταλαβαίνει κανείς πού οδηγούμαστε. Σύμφωνα με παλιότερη μελέτη του δήμου, το 46% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της πόλης δραστηριοποιείται άμεσα ή έμμεσα στη ναυπηγοεπισκευή.

Ο Δήμαρχος Περάματος, Γ. Πατσιλινάκος, μας δήλωσε σχετικά: "Η ανεργία στην πόλη του Περάματος έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Δημιουργεί έντονα προβλήματα στη νεολαία, αφού το 35% των νέων είναι άνεργοι. Εδώ και δυόμισι χρόνια έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα, έχουμε ταύτιση απόψεων με τα σωματεία της Ζώνης, τους επισκευαστές, καθώς και με τους εκπολιτιστικούς συλλόγους της πόλης και τοπικά σωματεία και άλλους φορείς και παλεύουμε για να μην καταστραφεί ο τελευταίος οικονομικός πνεύμονας της περιοχής. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα και να επιβάλουμε αλλαγή αυτής της πολιτικής. Είμαστε αποφασισμένοι και θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, γιατί αυτή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο".

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος από τους 10.000 εργατοτεχνίτες, απασχολούνται σήμερα λιγότεροι από 2.000!Στην περιοχή από τη Δραπετσώνα έως την Ελευσίνα κατοικούν τουλάχιστον 25.000 άτομα που άμεσα ή έμμεσα ζουν από την ύπαρξη της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.

Ο γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,Κ. Φάκαρος,μας δήλωσε:"Ο ΟΑΕΔ, αξιοποιώντας τις εισφορές των εργαζομένων και ξοδεύοντας τα χρήματά τους, παρουσιάζει μείωση της ανεργίας στον Πειραιά! Οσο και αν επιχειρεί η κυβέρνηση να κρύψει την αλήθεια, η πραγματικότητα είναι ότι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας σήμερα διαθέτει στρατιά χιλιάδων ανέργων ναυτεργατών, εργατών της Ζώνης, κλωστοϋφαντουργών, καθώς και νέων, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση απασχολούνται για δυο ή τρεις ώρες την ημέρα, χωρίς μισθό και ασφάλιση. Η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" έχει καθημερινά να αντιμετωπίσει τις συγκεντρώσεις, πορείες και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Εχει να αντιμετωπίσει τους αγώνες που κάνουν από κοινού δήμοι του Πειραιά και εργαζόμενοι της Ζώνης. Η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί δε συντονίζει αυτούς τους αγώνες. Γίνεται νεροκουβαλητής στην πολιτική της αποβιομηχάνισης και κρατάει παθητική στάση στην ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και το πέρασμα της "Λευκής Βίβλου". Η οικοδόμηση μετώπου κοινής δράσης γύρω από τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους βιοτέχνες και εμπόρους που συνθλίβονται και τις ζωντανές δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορεί να συγκρουστεί μ' αυτήν την πολιτική και να την ανατρέψει. Στην τελευταία μεγάλη απεργία των ναυτεργατών, το ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης από σωματεία και εργαζόμενους αποτελεί θετική εμπειρία που πρέπει να αξιοποιηθείκαι στους αγώνες που αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο".

Ο κ. Κορκίδης από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά μάς δήλωσε σχετικά με το κοινό υπόμνημα προτάσεων που έχουν υπογράψει σωματεία, επιμελητήρια και άλλοι φορείς για τη σωτηρία της Ζώνης και την ανακούφιση των ανέργων. "Ο Εμπορικός Σύλλογος είναι κοντά σ' αυτό το θέμα. Είναι φυσικό επόμενο ότι από τη στιγμή που υπάρχει τέτοια ανεργία να πλήττονται και τα εμπορικά καταστήματα. Εμείς μαζί με τους άλλους φορείς και σωματεία έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και δεν πρόκειται να ξεπεραστεί το πρόβλημα, αν δεν υλοποιηθούν "πακέτο" όλες αυτές οι προτάσεις. Ο Εμπορικός Σύλλογος συμμετέχει σ' αυτήν την προσπάθεια και πρότασή μας ήταν να ενταχθεί και ο Πειραιάς στις φθίνουσες περιοχές".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θετικό αποτέλεσμα της οργανωμένης δράσης (2011-04-12 00:00:00.0)
Μπροστά σε νέους αγώνες (2001-01-24 00:00:00.0)
Αγώνας σωτηρίας (1999-07-24 00:00:00.0)
Στάση και πορεία αύριο (1997-05-14 00:00:00.0)
Στάση και πορεία αύριο (1997-05-14 00:00:00.0)
Στο 35% η ανεργία στο Πέραμα! (1996-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ