Κυριακή 6 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Κόβουν" φάρμακα σε καρκινοπαθείς

Σε ΑΧΕΠΑ και "Παπανικολάου" οι γιατροί γράφουν φάρμακα και τα φαρμακεία των νοσοκομείων τα διαγράφουν απ' τις συνταγές

"Κόβουν" φάρμακα σε καρκινοπαθείς ασφαλισμένους του ΙΚΑ στα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, μετά από εντολή των προέδρων των Νοσοκομείων, στο πλαίσιο του περιορισμού του κόστους λειτουργίας των κλινικών! Μάλιστα, στο "Παπανικολάου" ο πρόεδρος του ΔΣ υποσχέθηκε στις προϊστάμενες των νοσηλευτικών τμημάτων ότι θα τους χορηγήσει "εύφημο μνεία", αν επιτύχουν μείωση του κόστους λειτουργίας των τμημάτων τους.

Τα παραπάνω διαπίστωσε η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Λ. Μεθωνιού,κατά την πρόσφατη επίσκεψή της σε νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας. Από συζητήσεις που είχε με τους εργαζόμενους, προέκυψε ότι τα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν εγκρίνουν το ένα τρίτο των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ειδικότερα στο "Παπανικολάου" ο πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου έδωσε εντολή να μην χορηγούνται αντιεμετικά φάρμακα σε καρκινοπαθείς ασφαλισμένους του ΙΚΑ, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των κλινικών. Ετσι, οι ασθενείς αναγκάζονται να αγοράζουν τα φάρμακα.

Οι εργαζόμενοι στο "Παπανικολάου" ενημέρωσαν την αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο από την έλλειψη προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού και τραυματιοφορέων. Τόνισαν ότι για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου πρέπει να προσληφθούν 200 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα:

  • Δε λειτουργεί η ψυχιατρική κλινική, που για τη λειτουργία της είχε χρηματοδοτηθεί με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ίδια στιγμή υπάρχουν σκέψεις για ανάπτυξη νέων κλινών στην αιματολογική κλινική, καθώς και δύο νέων ψυχιατρικών κλινικών.
  • Μία νοσηλεύτρια κατά την απογευματινή και βραδινή βάρδια έχει στην ευθύνη της 35 - 45 ασθενείς, ενώ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μία νοσηλεύτρια αντιστοιχεί σε 3 - 4 ασθενείς.
  • Δεν εφαρμόζονται τα μειωμένα ωράρια στις εργαζόμενες - μητέρες, πέραν του εξαμήνου.
  • Το καλοκαίρι δίδονται μόνο δύο εβδομάδες, από την κανονική άδεια, σε κάθε εργαζόμενο, ενώ απασχολούνται και σπουδαστές νοσηλευτικής των ΤΕΛ αμισθί, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους.
  • Στα επείγοντα περιστατικά απασχολούνται μόνο δύο τραυματιοφορείς.

Ακόμη, κατήγγειλαν ότι δεν τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης στις νοσηλεύτριες που κάνουν διαλύσεις κυτταροστατικών φαρμάκων (καρκινογόνες ουσίες).

Στο ΑΧΕΠΑ

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, καθώς υπάρχουν 382 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού. Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων, τρεις νοσηλεύτριες αντιστοιχούν σε 45 - 50 ασθενείς, ενώ κατά την απογευματινή και βραδινή βάρδια τον ίδιο αριθμό ασθενών έχει στην ευθύνη της μία νοσηλεύτρια. Στις εργαζόμενες - μητέρες, που δεν τηρείται το μειωμένο ωράριο, η διοίκηση του Νοσοκομείου οφείλει μέχρι και 170 ώρες. Ακόμη, δεν έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους οι υπερωρίες με την προσαύξηση, όπως αυτή ισχύει από 1.5.1996.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγελία για νοσηλεία σε νοσοκομείο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις (2020-08-11 00:00:00.0)
Γονάτισε το Δρομοκαΐτειο (2015-07-31 00:00:00.0)
Στην «κόψη του ξυραφιού» η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας (2013-12-22 00:00:00.0)
Τρομακτικές ελλείψεις, υπεράνθρωπη προσπάθεια (2013-07-11 00:00:00.0)
Η πολιτική απαξίωσης ανοίγει το δρόμο στους επιχειρηματίες (2006-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ