Κυριακή 6 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απροσχημάτιστη ιμπεριαλιστική πρακτική

Η προχτεσινή ομιλία του Κ. Σημίτη στη διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Θεσσαλονίκη, ήταν ιδιαίτερα "αποκαλυπτική" για το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η κυβέρνηση στα Βαλκάνια, για λογαριασμό φυσικά της οικονομικής ολιγαρχίας, και, πάντα, στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Τις προάλλες ο Κ. Σημίτης είχε ισχυριστεί ότι "στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η δημιουργία ζώνης επιρροής, ο έλεγχος της κατάστασης και ο ανταγωνισμός επιρροής με άλλες χώρες". Με την προχτεσινή ομιλία του επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση.

Για του λόγου του αληθές αρκεί να αναφερθεί ένα απόσπασμα: "Το άμεσο ζητούμενο - (σ.σ. στις βαλκανικές χώρες) - είναι η παροχή έκτακτης βοήθειας, έτσι ώστε να βοηθηθεί η οικονομική σταθεροποίηση και να εδραιωθούν οι ελπιδοφόρες πολιτικές λύσεις, που έχουν ήδη δρομολογηθεί".

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Σημίτη επιδιώκει, με πρόσχημα την παροχή έκτακτης βοήθειας - κάτι σαν "σχέδιο Μάρσαλ" - να παρέμβει ευθέως στις πολιτικές εξελίξεις των γειτονικών χωρών, υποστηρίζοντας κυβερνήσεις και καθεστώτα της αρεσκείας της. Επιδιώκει, δηλαδή, απροσχημάτιστα τον έλεγχο της πολιτικής κατάστασης στις γειτονικές χώρες, δημιουργώντας προτεκτοράτα και τοποτηρητές των "εγχώριων" και ξένων συμφερόντων.

Αν δεν είναι αυτή ιμπεριαλιστική αντίληψη και πρακτική, τότε ποια είναι;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ