Κυριακή 6 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επιτήρηση με περικοπές

Για "ολομέτωπη επίθεση" και "πανανθρώπινη επαγρύπνηση" μιλά στο μήνυμά του ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας, για την αυριανή Παγκόσμια Μέρα Υγείας που είναι αφιερωμένη στα λοιμώδη νοσήματα. Μάλιστα, είπε ότι η χώρα μας, πιστή στις οδηγίες και συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έχει ενισχύσει όλους τους μηχανισμούς επιτήρησης και παρακολούθησης των λοιμωδών νοσημάτων και συνεχίζει τη λήψη μέτρων πρόληψης.

Η πραγματικότητα, όμως, άλλα λέει. Οταν έγιναν οι κατανομές του προϋπολογισμού για το ΚΕΕΛ - όπως και για τα ψυχιατρικά προγράμματα - δόθηκαν κονδύλια μόνο για τους μισθούς και αυτές χωρίς τις αυξήσεις και το 35χίλιαρο.

Το ΚΕΕΛ έχει ζητήσει ένα δισ. δραχμές για το 1997 (450 εκατ. περισσότερα από πέρυσι), καθώς - σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη - θα καλύψει το σύνολο των δραστηριοτήτων. Απ' αυτά, 250 εκατ. δραχμές προορίζονται για διάφορα επιστημονικά (πέρυσι χρηματοδοτούνταν απευθείας από το υπουργείο), 400 εκατ. δραχμές προορίζονται για τα Κέντρα Αναφοράς ΕΪΤΖ και 350 εκατ. δραχμές για τη λειτουργία του ξενώνα και την κατ' οίκον νοσηλεία. Στο ποσόν αυτό δεν περιλαμβάνεται η αντιρετροϊκή θεραπεία.

Από την άλλη, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, που παρέχουν κυρίως υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε φορείς και ασθενείς του ΕΪΤΖ "βγάζουν τα έξοδά τους με ζητιανιά", όπως χαρακτηριστικά μας είπε η πρόεδρος του "Κέντρου Ζωής και Εμπνευσης". Μ. Καραμάνη.Πέρυσι, το Κέντρο είχε μια μικρή οικονομική ενίσχυση από το κρατικό λαχείο. Φέτος, προς το παρόν τίποτα.

Σύμφωνα με τη Μ. Καραμάνη, το 1996 τα έξοδα του Κέντρου ξεπέρασαν τα 20 εκατ. δραχμές, εκ των οποίων τα μισά ήταν βοηθήματα σε νέους που προσπαθούν να επανενταχθούν. Ενα μεγάλο ποσόν διατέθηκε στις αποκλειστικές νοσοκόμες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή ακόμα και σε εκείνους που χρειάζονται βοήθεια στο σπίτι, καθώς επίσης και στη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας που προσφέρει καφέ και φαγητό στα μέλη του. Αν εξαιρεθούν δύο υπάλληλοι μερικής απασχόλησης, ένας ψυχολόγος και μία γραμματέας πλήρους απασχόλησης, οι υπόλοιποι απασχολούνται στο Κέντρο σε εθελοντική βάση.

Σημειώνεται ότι ο Στ. Φασουλής θα διαθέσει στο "Κέντρο Ζωής και Εμπνευσης" τα κέρδη της παράστασης της 15ης Απρίλη (Θέατρο "Βεάκη", έργο "Μπαμπάδες με ρούμι"). Ακόμη, στις 22 - 23 Απρίλη το Κέντρο διοργανώνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας μπαζάρ με ρούχα γνωστών σχεδιαστών, κοσμήματα και άλλα είδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ