Κυριακή 6 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΧΙ επέμβαση στην Αλβανία

Σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, με εξαίρεση το "Ριζοσπάστη" και τον "902", δε μας μιλούν για την αιτία της κρίσης και του ξεσηκωμού του λαού της Αλβανίας κατά του φασιστικού καθεστώτος Μπερίσα, αλλά βλέπουν μόνο την αφορμή, που ήταν η κλεψιά των χρημάτων τους από τις ληστοτράπεζες, τα κόλπα των "Πυραμίδων", με συνένοχο και κλεπταποδόχο τον ίδιο τον Μπερίσα. Αυτός με τη σειρά του είχε για υποστηρικτές, τροφοδότες και χρηματοδότες το ΔΝΤ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλους πλουτοκράτες, που ρίχτηκαν σαν τους λύκους ν' αρπάξουν ό,τι είχαν μαζέψει με κόπο και αίμα στην ξενιτιά οι εργαζόμενοι πολίτες της Αλβανίας.

Για τα βαθιά αίτια που ξεσήκωσαν το λαό και είναι το ίδιο το κοινωνικό σύστημα δε μιλάνε, δε θέλουν να μιλήσουν. Χρόνια και χρόνια λασπολογούσαν και λασπολογούν για το προηγούμενο καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας. Και όμως, ο σοσιαλισμός, παρ' όλες τις ελλείψεις και τα λάθη του, δεν είχε στερήσει από το λαό τη δουλιά, το ψωμί, τη μόρφωση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ειρήνη και την ησυχία του.

Τώρα οι σκοτεινές δυνάμεις του ιμπεριαλισμού υποκριτικά φωνάζουν: "Μπερίσα δικτάτορα", λες και δεν τον ανέβασαν αυτοί στην εξουσία, δεν τον στήριξαν και τον στηρίζουν, συνεχίζοντας να κρατούν όρθιο το σάπιο και διεφθαρμένο καθεστώς. Μιλούσαν για έλλειψη δημοκρατίας προηγούμενα, σήμερα για ποια δημοκρατία, ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να μιλούν; Ο λαός δε θέλει ποτέ πολέμους και αιματοχυσίες, θέλει να ζει ελεύθερος στον τόπο του, να 'χει δουλιά και ειρήνη.

Ενας λαός όταν παίρνει τα όπλα κατά της αδικίας, δεν τα παίρνει για γούστο, ούτε είναι συμμορίτης, όπως θέλουν να τον παρουσιάζουν. Μήπως "αναρχικούς" και "ληστοσυμμορίτες" δεν ονόμαζαν και το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας; Κι όμως για να τον νικήσουν αυτόν το στρατό έκαναν τέσσερα χρόνια με 250 χιλ. στρατό και με τη βοήθεια των Αμερικανών ("Δόγμα Τρούμαν").

Τα "καλά" του καπιταλισμού είναι αυτά που όπλισαν τα χέρια του λαού της Αλβανίας. Αυτό τρόμαξε τους εγκληματικούς οργανισμούς. Φοβήθηκαν μήπως ακολουθήσουν κι άλλοι λαοί το παράδειγμά του. Γι' αυτό κάνουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση με πρόσχημα την "ανθρωπιστική βοήθεια".

Ανθρωπιστική βοήθεια έχει ανάγκη ο αλβανικός λαός, όχι όμως με αντάλλαγμα τη λευτεριά του. Τον θέλουν να παραδώσει τα όπλα του, με τον Μπερίσα Πρόεδρο και τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό, να τον βάλουν στο μαντρί και να τον σφάξουν, όπως τους ΕΛΑΣίτες της Αντίστασης.

Αυτό που προέχει είναι να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των εξεγερμένων, να φύγει ο Μπερίσα και να εκλεγεί λαοπρόβλητη κυβέρνηση από ελεύθερες εκλογές και οι Αλβανοί, αδελφωμένοι, μόνοι τους να λύσουν τα εσωτερικά τους χωρίς ξένες επεμβάσεις. Εμείς σαν γειτονικός λαός που είμαστε να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς όμως να λάβουμε μέρος στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας.

ΗΛΙΑΣ ΑΡΜΑΓΟΣ

Αθήνα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ