Κυριακή 6 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάτω στον Πειραιά ... ανεργία

Από 20 έως 25% υπολογίζεται ότι κυμαίνεται η μάστιγα της ανεργίας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Οι νέοι τα πρώτα θύματα. Την τελευταία πενταετία έκλεισαν 1.660 επιχειρήσεις! Και όμως ο ΟΑΕΔ "βλέπει" ...μείωση!

Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η ανεργία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.Τα τελευταία 5 χρόνια (1992-1996) έκλεισαν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά 1.663 βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις! Στο Πέραμα,στο Κερατσίνι,στη Νίκαια,στη Δραπετσώνα,σύμφωνα με στοιχεία των δήμων και των άλλων φορέων, σήμερα η ανεργία ξεπερνάει το 25%,ενώ στο Δήμο του Πειραιά η μάστιγα αγγίζει το ποσοστό του 20%!Βέβαια στα "στοιχεία" του ΟΑΕΔ για το Φλεβάρη του 1997 αναφέρουν ότι η ανεργία στην πόλη του Πειραιά κυμαίνεται στο ...1,5% (!), στο Κερατσίνι 8,5%,στη Νίκαια στο 12%!

Τα στοιχεία του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά παρουσιάζουν μια θεαματική αύξηση της διαγραφής επιχειρήσεων λόγω διάλυσης, από το 1992 και μετά. Ετσι ενώ το 1991 έκλεισαν 81 επιχειρήσεις, το 1992 ο αριθμός των "λουκέτων" εκτινάχτηκε στις 152!Το 1993 ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε, ανεβάζοντας στις 371 τις επιχειρήσεις που έκλεισαν. Συνολικά την τελευταία τριετία (1995-1996) έκλεισαν 800 επιχειρήσεις! Για το 1997 οι προοπτικές είναι ακόμα πιο δυσοίωνες, καθώς από τις 15 Γενάρη μέχρι τις 26 Μάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, έκλεισαν 123 επιχειρήσεις.

ΟΑΕΔ: Ποια ανεργία..;

Παρ' όλα αυτά, ο ΟΑΕΔ στα προσωρινά στοιχεία που εκδίδει, εκτός ότι καταγράφει πολύ μικρά ποσοστά ανεργίας, ειδικά για το Δήμο του Πειραιά τα στοιχεία του παρουσιάζουν και... "δραστική μείωση" της ανεργίας από τον περασμένο Δεκέμβρη μέχρι και το Φλεβάρη! Ετσι από 6,2% που ήταν η επίσημη ανεργία στον Πειραιά τον περασμένο Δεκέμβρη, μέσα σε δύο μήνες "μειώθηκε" - ω, του θαύματος! - κατά ...5 μονάδες, με αποτέλεσμα το Φλεβάρη να είναι 1,5%!

Για το Δήμο Κερατσινίου ο ΟΑΕΔ - του οποίου το υποκατάστημα καλύπτει και το Δήμο Περάματος - αναφέρει ότι τον περασμένο Φλεβάρη οι άνεργοι που γράφτηκαν στους καταλόγους ήταν ...2.000!Αυτό, όταν μόνο οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στην ανεργία από τη συρρίκνωση των εργασιών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έφταναν τους 9.000!Μάλιστα από τους επίσημα ανέργους μόνο οι 1.214 παίρνουν και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας! Η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων της Ζώνης δεν μπορεί να πάρει ούτε αυτά τα ψίχουλα λόγω των απαράδεκτων προϋποθέσεων που θέτει το υπουργείο Εργασίας!Ο Κώστας Γιαβρής,που βρήκε τραγικό θάνατο από την έκρηξη στο γκαζωμένο πλοίο ΕΥΓΕΝΙΑ,ήταν μήνες άνεργος και υποχρεώθηκε να δουλέψει ανασφάλιστος. Βρέθηκε με δύο κατοστάρικα στην τσέπη...

Το Δεκέμβρη του 1996 στην ίδια περιοχή είχαν γραφτεί στους καταλόγους του ΟΑΕΔ 1.700 άνεργοι, διαμορφώνοντας το ποσοστό ανεργίας στο 7,2%. Από αυτούς επίδομα πήραν οι 988,τον επόμενο μήνα Γενάρη προστέθηκαν άλλοι 100, φτάνοντας συνολικά τον αριθμό 1.800 όμως επίδομα πήραν μόλις 11 από τους νέους ανέργους και συνολικά - από τους 1.800 - οι 999.

Στο Δήμο Νίκαιας το Δεκέμβρη οι επίσημα άνεργοι ήταν 1.611,από τους οποίους επίδομα πήραν οι 1.170.Το Γενάρη από τον ίδιο δήμο είχαν γραφτεί στους καταλόγους 1.872 άνεργοι και επίδομα πήραν οι 1.330,ενώ το Φλεβάρη οι επίσημοι άνεργοι ήταν 2.078,από τους οποίους επίδομα πήραν οι 1.418... Για τη Δραπετσώνα ο ΟΑΕΔ δε διαθέτει στοιχεία...

Δήμος Κερατσινίου

Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου το 12% με 15% του συνόλου του ενεργού πληθυσμού της πόλης απασχολούνταν στη Ζώνη. Και ενώ η ανεργία στην πόλη αγγίζει το 20%,ο ΟΑΕΔ έχει μείνει στο 8,5%... Ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Χάσκας μας δήλωσε: "Ο δήμος δεν έχει ακριβή στοιχεία για την ανεργία. Ωστόσο, το ΕΚ Πειραιά αναφέρει ότι η ανεργία πλησιάζει το 20% και συμφωνούμε με αυτό. Από το ποσοστό αυτό, το 35% είναι νέοι άνεργοι. Αυτές είναι οι επιπτώσεις από την καθίζηση της Ζώνης, των εργοστασίων, αλλά και της ναυτιλίας. Ετσι εμείς ταυτιζόμαστε με τις διεκδικήσεις των σωματείων της Ζώνης και της Συντονιστικής Επιτροπής και συμμετέχουμε ενεργά στις κινητοποιήσεις για την υλοποίηση των 26 σημείων για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης και επιμένουμε σε αυτά για να δοθεί μια πρώτη ανάσα. Στο Κερατσίνι έχουμε καταγράψει 2.800 οικογένειες οι οποίες έχουν και έναν άνεργο από τη Ζώνη".

Ωστόσο ο δήμαρχος. αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την εφαρμογή και Τοπικού Σύμφωνου Απασχόλησης, συνέχισε: "Πέρα από την κοινή δράση, εμείς σαν δήμος έχουμε κάνει πρόταση και για τη δημιουργία Τοπικού Συμφώνου Εργασίας με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας και του δήμου για νέες θέσεις εργασίας. Θα συμβάλουμε και οικονομικά για τη δημιουργία αυτού του Συμφώνου. Σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε με την παρουσία όλων των δήμων στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, προτείναμε στον ΟΑΕΔ να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα για την απασχόληση 50 πολιτών για δύο χρόνια σε διάφορες ασχολίες όπως στην ανάπλαση του πράσινου, φύλακες σε σχολεία και άλλα. Στο πρόγραμμα αυτό θα συμμετέχει κατά 25% ο δήμος. Αναμένεται να μας παρουσιαστεί ολοκληρωμένη πρόταση".

Δήμος Δραπετσώνας

Η ανεργία στη Δραπετσώνα σύμφωνα με υπολογισμούς του Δήμου έχει ξεπεράσει το 15%!Ο αναπληρωτής δήμαρχος Δραπετσώνας Ιωάννης Τουλουμτζής μας δήλωσε: "Ο Δήμος Δραπετσώνας συμμετέχει στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των σωματείων της Ζώνης. Η ανεργία άρχισε να πλήττει το δήμο μας κάθε χρόνο και περισσότερο. Ο δήμος μας πλήττεται γιατί είναι μια εργατούπολη από το 1922 που ήρθαν πρόσφυγες και έφτιαξαν τα πρώτα λιθόκτιστα σπίτια μέχρι και σήμερα. Είναι μια πόλη της εργατιάς και του μόχθου και δεν αντέχει άλλα τέτοια χτυπήματα. Για το λόγο αυτό ό,τι του ζητήθηκε από τα σωματεία και τη συντονιστική επιτροπή ήταν παρών και θα είναι παρών. Οι περισσότεροι από τους άνεργους είναι νέοι και το καταλαβαίνουμε αυτό γιατί στο δήμο έρχονται κατά δεκάδες κάθε μέρα και ζητάνε εργασία. Δεν έχουμε ακριβή στοιχεία για την ανεργία, όμως υπολογίζουμε ότι έχει ξεπεράσει το 15%.Μεγάλες εταιρίες έχουν κλείσει και ήδη και τα λιπάσματα οδηγούνται στο κλείσιμο, αφού ούτε καν συντήρηση δε γίνεται, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους και για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Αν κλείσει και το εργοστάσιο, θα έχουμε και άλλους 150 εργαζόμενους στη λίστα των ανέργων".

Δήμος Νίκαιας

Με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο Νίκαιας τονίζει ότι είναι γνωστή η τεράστια ανεργία που πλήττει τη Ζώνη και ξεπερνά το 75%. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι επιτακτική η ανάγκη εξυγίανσης, αναδιοργάνωσης και διαμόρφωσης συνολικής στρατηγικής για τη Ναυπηγική Βιομηχανία και τη Ζώνη.

"Η ανάπτυξη - διατήρηση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στην Ελλάδα - σημειώνει ο δήμος - δεν είναι απλά αναγκαιότητα, είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία - άμυνα και την απασχόληση. Οι λόγοι που επιβάλλουν την ανάγκη διατήρησής της είναι: Είναι κλάδος σημαντικά συναλλαγματοφόρος. Βοηθά στη διατήρηση - λειτουργία - ανάπτυξη παράλληλων προς τη ναυπηγική δραστηριοτήτων. Βοηθά στη δημιουργία ανάπτυξης τεχνογνωσίας. Αποτελεί παράγοντα στρατηγικής σημασίας στην άμυνα της χώρας και ανάπτυξης βιομηχανικών εργασιών - κατασκευή τρένων, μεταλλικών κατασκευών και άλλων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκατοντάδες στην ουρά για το ψωροεπίδομα (2011-11-09 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τους ανέργους (2011-09-27 00:00:00.0)
Σταθερά στην πάλη για το μεροκάματο (2011-06-01 00:00:00.0)
Απέσπασαν οικονομική ενίσχυση για τους ανέργους (2009-04-15 00:00:00.0)
Η μητέρα στο Πέραμα (2002-05-12 00:00:00.0)
Προσκλητήριο νέων αγώνων (2001-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ