Κυριακή 6 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το πρώτο λιμάνι της χώρας έχει ανάγκη από άλλη πολιτική

Δήλωση του γενικού γραμματέα του ΕΚ Πειραιά Γιάννη Μανουσογιαννάκη

Ο γραμματέας του ΕΚ Πειραιά και πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", Γιάννης Μανουσογιαννάκης,δήλωσε σχετικά με την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στο πρώτο λιμάνι της χώρας και που αναμένεται να επιδεινωθεί παραπέρα εξαιτίας και των εξελίξεων στην ελληνική ναυτιλία: "Το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή του Πειραιά έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και κάθε μέρα που περνά διογκώνεται. Παραγωγικοί κλάδοι, όπως κλωστοϋφαντουργία, δέρμα, καπνοβιομηχανία, ναυπηγική βιομηχανία και οι ναυτεργάτες, που αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν και τους βασικούς κλάδους απασχόλησης στην περιοχή του Πειραιά έχουν υποστεί σημαντική συρρίκνωση και ορισμένοι από αυτούς τείνουν σε αφανισμό. Η διαδικασία της συρρίκνωσης έχει ξεκινήσει εδώ και 15 χρόνια και δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι τότε ήταν που η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Βασική αιτία λοιπόν της τεράστιας ανεργίας, που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην περιοχή του Πειραιά, αποτελεί η πολιτική και οι κατευθύνσεις της ΕΕ, που όλες μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις εφάρμοσαν και εφαρμόζει η σημερινή, με δογματισμό. Η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης βρίσκεται στον αντίποδα αυτών που μέχρι σήμερα έχουν εφαρμοστεί. Ο Πειραιάς, και όχι μόνο, έχει ανάγκη από παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης, έχει ανάγκη από πολιτική στήριξης της ναυπηγοεπισκευής με την ικανοποίηση των 26 σημείων που διεκδικούν τα σωματεία της Ζώνης και όλοι οι φορείς του Πειραιά, που θα έρθει σε αντίθεση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στον Πειραιά έχει συμβάλει και η μείωση των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών.Τα τελευταία 15 χρόνια με τις αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων έχουν χαθεί πάνω από 60 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα και αυτή ακόμα η νομοθεσία που έχει θεσπιστεί δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της ανεργίας στο χώρο των ναυτεργατών να οξύνεται. Η απαίτηση των εφοπλιστών, που η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ικανοποιήσει, για νέα μείωση των οργανικών συνθέσεων θα αυξήσει δραστικά την ανεργία στην περιοχή, αφού θα οδηγήσει σε αφανισμό τον κλάδο των ναυτεργατών.

Η λύση δεν μπορεί να είναι ο συμβιβασμός, η κοινωνική συναίνεση και το νέο φρούτο των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, που σαν στόχο έχουν να εξωραϊσουν την τραγική εικόνα και να μοιράσουν την πείνα ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους ανέργους. Η λύση είναι ο συντονισμός πάλης όλων των εργαζομένων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, την περιφρούρηση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ενθαρρυντικά δείγματα τέτοιων αγώνων είχαμε το τελευταίο διάστημα και στις περιοχές του Πειραιά, χαρακτηριστικές είναι οι μεγαλειώδεις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών και των μεταλλεργατών, οι οποίες δείχνουν την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, αλλά και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν για την επίλυση των προβλημάτων τους".

Τα κείμενα έγραψαν

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ