Κυριακή 6 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρόσωπο

Μομπούτου Σεσεσέκο

Τα τελευταία 32 χρόνια, κρατά στα χέρια του τις τύχες του αλλοτινού Κονγκό - σημερινού Ζαϊρ - καταφέρνοντας να ελίσσεται με εκπληκτικό τρόπο, να διαλέγει και να απορρίπτει συμμάχους, να κάνει συνθήκες με περιεχόμενο που μένει πάντα στα χαρτιά και να επιβιώνει σε βάρος των αντιπάλων του - και σε τελική ανάλυση σε βάρος των εκατομμυρίων Ζαϊρινών - με την "τακτική" του "διαίρει και βασίλευε".

Σήμερα, στα 66 του χρόνια, ο Μομπούτου Σεσεσέκο με την αναρίθμητη περιουσία (που κατά πολλούς ξεπερνά τα 6 δισ. δολάρια! ) και την τσακισμένη του υγεία (λόγω του καρκίνου του προστάτη), εξακολουθεί να κουνά τα νήματα ξεγελώντας τους περισσότερους με το προσωπείο του "καταπονημένου" λιονταριού ή καλύτερα της λεοπάρδαλης (που είναι και το "σήμα κατατεθέν" του! )...

Τελευταίο θύμα του Ζαϊρινού δικτάτορα ο εις εκ των ισχυρών ηγετών της αντιπολίτευσης, ο Ετιέν Τσισεκέντι. Εμμέσως πλην σαφώς έδωσε στον τελευταίο το "πράσινο φως" για το διορισμό του από το Κοινοβούλιο στη θέση του πρωθυπουργού, αφήνοντάς του - φαινομενικά, τουλάχιστον - τη "δυνατότητα" της εν λευκώ άσκησης πολιτικής. Ο Τσισεκέντι "τσίμπησε" στο δόλωμα και θεωρώντας τον εαυτό του πρωθυπουργό, κήρυξε τη διάλυση των εργασιών του Κοινοβουλίου και μόλις χτες ακύρωσε το "Σύνταγμα", προτάσσοντας, από την άλλη πλευρά, το χέρι του στους αντάρτες της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ". Το μόνο "ψάρι" που δεν πιάστηκε στα δίχτυα της πανούργας πολιτικής του δικτάτορα Μομπούτου, ήταν οι αντάρτες. Σε μία περίοδο που οι κατακτήσεις τους αυξάνονται μέρα με τη μέρα, είπαν "όχι" στα "ισχυρά" υπουργεία, απαντώντας εν ολίγοις πως "ο κάθε πρωθυπουργός του Μομπούτου είναι εχθρός"!

Δ. ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ