Κυριακή 6 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Σύνταξη ΤΩΡΑ στα 55!

Απεργούν πανελλαδικά την Τετάρτη οι οικοδόμοι για την περιφρούρηση και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων τους. Μιλά στο "Ρ" ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Πάσουλας

Τη δική τους δυναμική αντεπίθεση στα σχέδια της κυβέρνησης για κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και στην προκλητικά βίαιη συμπεριφορά της προχτές απέναντι στους εκπροσώπους του κλάδου, στην πύλη του υπουργείου Εργασίας, ξεδιπλώνουν οι οικοδόμοι. Σ' όλη τη χώρα, όλα τα συνδικάτα του κλάδου προετοιμάζουν πυρετωδώς την 24ωρη πανοικοδομική απεργία,που κήρυξε η Ομοσπονδία για μεθαύριο, Τετάρτη, με αίτημα αιχμής: "Σύνταξη τώρα στα 55".Με αυτή τους την κινητοποίηση, οι οικοδόμοι απαντάνε ακόμα πιο δυναμικά και στις θρασύτατες αξιώσεις των κατασκευαστών για ανατροπή του αντικειμενικού τρόπου υπολογισμού των ενσήμων στις οικοδομές, αφού μέρες τώρα "σπάνε" στην πράξη το "λοκ άουτ" που επιχείρησαν να επιβάλουν οι τελευταίοι. "Κάτω τα χέρια απ' την ασφάλισή μας",διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση, αποφασισμένοι να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους και προειδοποιώντας με κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων.

Στα πλαίσια της απεργίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων Αθήνας και Πειραιά θα γίνει στις 9.30πμ στην πλατεία Κάνιγγος. Στη Θεσσαλονίκη στις 10πμ στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Στην ημερήσια διάταξη το ασφαλιστικό

Τα ασφαλιστικά προβλήματα του κλάδου βρίσκονται αυτή την περίοδο στην ημερήσια διάταξη - επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων - καθώς όχι μόνο παραμένουν άλυτα, αλλά ετοιμάζεται μια νέα "πύρινη λαίλαπα" από την κυβέρνηση, που, με οδηγό τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, επιδιώκει το σάρωμα πολύχρονων εργατικών κατακτήσεων και το ξεθεμελίωμα της κοινωνικής ασφάλισης. Η επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης αυτών των σχεδίων - συνεχίζει - συνοδεύεται από την αύξηση του αυταρχισμού και της βίας.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την προκλητική στάση του υπουργού Εργασίας, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη έβαλε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να "υποδεχτούν" τους εκπροσώπους Ομοσπονδίας και σωματείων, παρότι υπήρχε καθορισμένο, με πρωτοβουλία του ίδιου, ραντεβού. Η Ομοσπονδία, εκτιμώντας πως τα όρια στενεύουν επικίνδυνα, τονίζει ότι "το δυνάμωμα των διεκδικητικών μας αγώνων, το τσιμεντάρισμα της ενότητάς μας, η αντίσταση στα μαύρα σχέδια κυβέρνησης, εργοδοσίας και των στηριγμάτων τους, είναι μονόδρομος". Και υπογραμμίζει ότι θα επιδιώξει "κοινή δράση με όλους όσοι αντιστέκονται, με όλους όσοι συνειδητοποιούν ότι το κεφάλαιο και οι κάθε λογής εκφραστές του και υποτακτικοί του δεν είναι ανίκητοι".

Αιτήματα του κλάδου είναι: Σύνταξη στα 55. Αύξηση των συντάξεων. Αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων. Μέτρα για την κατοικία, δουλιά στους εργαζόμενους στον κλάδο. Μέτρα για την επιβίωση των ανέργων. "Ωριμο αίτημα"

Αγωνιστικός πυρετός επικρατεί σε όλη τη χώρα, καθώς Ομοσπονδία και συνδικάτα έχουν ρίξει όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας, αλλά και για την προάσπιση του νέου τρόπου ασφάλισης, που βάλλεται με τις απειλές και τους εκβιασμούς των κατασκευαστών, με συνεχή παρουσία στους χώρους δουλιάς.

"Ωριμο αίτημα, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα", χαρακτηρίζει ο Γ. Πάσουλας,γραμματέας της Ομοσπονδίας, το αίτημα αιχμής του κλάδου για "σύνταξη τώρα στα 55". Με τον συνδικαλιστή συζητήσαμε για τους στόχους, αλλά και την προετοιμασία της απεργίας.

Οπως θα πει, "οι οικοδόμοι δέχτηκαν με ενθουσιασμό την προβολή σήμερα του αιτήματος για σύνταξη στα 55, όχι γιατί είναι νέο, αλλά γιατί σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης η επίθεση των οικοδόμων για σύνταξη στα 55 αποκτά ιδιαίτερη σημασία για όλους".

Αναφερόμενος στους λόγους που θα πρέπει να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα, επισημαίνει: "Δεν μπορεί ο οικοδόμος στα 58 του χρόνια να ανεβαίνει πλέον στο μαδέρι. Η δουλιά μας είναι ιδιαίτερα δύσκολη και σκληρή και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Αλλος υποφέρει από τη μέση, άλλος απ' τα γόνατα, τα χέρια, το κεφάλι κλπ. Παράλληλα, εκτιμούμε ότι θα προκύψουν περίπου 25.000 - 30.000 νέες θέσεις εργασίας,αν μειωθεί κατά τρία χρόνια το όριο ηλικίας. Αυτό θα ανακουφίσει σημαντικά από την ανεργία. Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε ότι είναι ώριμη διεκδίκηση".

Απαντώντας στο πρόσχημα που προβάλλει η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας, ότι το ΙΚΑ δεν έχει τέτοια δυνατότητα, για να δικαιολογήσει την άρνησή της να ικανοποιήσει το αίτημα, τονίζει: "Το ΙΚΑ έχει δυνατότητες, αρκεί να σταματήσει να χαρίζει εισφορές στους βιομήχανους, να σταματήσει τη νόμιμη και παράνομη εισφοροδιαφυγή. Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι το '96 η επίσημη εισφοροδιαφυγή ανήλθε στα 290 δισ. δρχ. και το '97 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 300 δισ. δραχμές. Επίσης, αν το ΙΚΑ αντιμετωπίζει προβλήματα, φταίει και ο τρόπος που το διαχειρίστηκαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα".

Υπογραμμίζει τη διάθεση των οικοδόμων να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, όπως φάνηκε από τις συσκέψεις που έγιναν για την προετοιμασία της απεργίας. "Στο Γενικό Συμβούλιο - σημειώνει - στις 15 Φλεβάρη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε περιφερειακές συσκέψεις προκειμένου να προετοιμάσουμε καλύτερα την απεργία. Συνολικά έγιναν 10 τέτοιες συσκέψεις, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 70 σωματεία, αλλά και πάμπολλες τοπικές συνελεύσεις των σωματείων. Εγινε ενημέρωση για τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου, για το τι κερδίσαμε στο χρόνο που πέρασε και τι προβλήματα μπαίνουν μπροστά, μετά και τις δηλώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, δηλώσεις που προμηνύουν επικίνδυνες εξελίξεις. Πάνω σε αυτά έγινε συζήτηση και υπήρξε γόνιμος προβληματισμός αλλά και έντονη διάθεση για αγώνα".

Επισημαίνει ότι οι οικοδόμοι έχουν κατανοήσει βαθιά την ιδιαίτερη σημασία της κοινωνικής ασφάλισης και δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν περιθώρια για μείωση ή κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Για τον συνδικαλιστή αυτό οφείλεται στην πολύχρονη δράση της Ομοσπονδίας. "Υστερα - σημειώνει - και από την ψήφιση επί ΝΔ του αντιασφαλιστικού νόμου 2084, η Ομοσπονδία δεν παραιτήθηκε από την προσπάθεια να ενημερώνει και να αναδεικνύει την αναγκαιότητα κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων, της εφαρμογής της τριμερούς χρηματοδότησης, της επαναφοράς των κατώτερων συντάξεων στο ύψος των 20 ημερομισθίων του ανειδίκευτου εργάτη και της επανασύνδεσης των συντάξεων με τις αυξήσεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης".

Ιδιαίτερα επισημαίνει ότι ο κλάδος είναι προετοιμασμένος, γιατί "ως Ομοσπονδία από την αρχή που εμφανίστηκε το περιβόητο πόρισμα Τζουμάκα, ήταν την ίδια περίοδο που η ΝΔ ψήφιζε τους αντιασφαλιστικούς νόμους, ήμασταν πεπεισμένοι για το τι θα ακολουθούσε, ότι το επόμενο βήμα θα ήταν να γίνει πράξη αυτό που διατυμπανιζόταν τότε. Δεδομένης λοιπόν αυτής της προσπάθειας της Ομοσπονδίας, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι και όσον αφορά τη γνώση και όσον αφορά τη θέληση των οικοδόμων για δράση". Αποφασιστική απόκρουση του "λοκ άουτ"

Αυτή την περίοδο ασκούνται έντονες πιέσεις από τους κατασκευαστές για κατάργηση του σημερινού τρόπου υπολογισμού των ενσήμων στις οικοδομές και επιστροφή σε ένα παρελθόν ασυδοσίας, όπου εκβίαζαν και έκλεβαν ένσημα από τους οικοδόμους και στερούσαν το ΙΚΑ από σημαντικά έσοδα. Πιέσεις που εκδηλώθηκαν με την προσπάθεια για επιβολή "λοκ άουτ". Ωστόσο, ο Γ. Πάσουλας θα επισημάνει: "Κατά τη γνώμη μας η προσπάθεια των κατασκευαστών να κλείσουν τις οικοδομές, δε βρήκε την ανταπόκριση που περίμεναν στον κατασκευαστικό χώρο. Αυτό φαίνεται και από τα ποσοστά συμμετοχής στο "λοκ άουτ". Για παράδειγμα, στο χώρο της Αθήνας είναι απειροελάχιστα, ενώ και στην επαρχία όπου την πρώτη μέρα παρουσιάστηκε ένα ποσοστό 25%, 30% και 40% σε άλλες περιοχές, τις επόμενες μέρες μειώθηκε. Αυτό δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευαστών έχει πειστεί ότι οι οικοδόμοι έχουν δίκιο. Επίσης πρέπει να πούμε ότι αποφασιστικό ρόλο έπαιξε η ετοιμότητα της Ομοσπονδίας και των σωματείων απέναντι στο "λοκ άουτ". Κάναμε συνεχείς εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς και ενημερώσαμε τους συναδέλφους, καλώντας τους να εμφανίζονται καθημερινά στην οικοδομή και να διεκδικούν το μεροκάματο και το ένσημό τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, π.χ., στην Πάτρα, που επιχείρησαν κατασκευαστές να κλείσουν το γιαπί, με την παρότρυνση του σωματείου, οι συνάδελφοι έσπασαν το "λοκ άουτ" και μπήκαν μέσα και δούλεψαν".

Καταλήγοντας ο συνδικαλιστής "καλεί τους οικοδόμους να συμμετάσχουν αποφασιστικά και μαζικά στην απεργία, αλλά και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις".

Αγωνιστικός πυρετός επικρατεί σε όλη τη χώρα, καθώς Ομοσπονδία και συνδικάτα έχουν ρίξει όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας, αλλά και για την προάσπιση του νέου τρόπου ασφάλισης, που βάλλεται με τις απειλές και τους εκβιασμούς των κατασκευαστών, με συνεχή παρουσία στους χώρους δουλιάς


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ