Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμική συγκέντρωση αγροτών και εργατών

Μπροστά στη ΔΕΘ, όπου ξεκίνησε η ΑΓΡΟΤΙΚΑ, διαδήλωσαν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Δυναμική ήταν και η συγκέντρωση αλληλεγγύης που οργάνωσε Επιτροπή Σωματείων της πόλης

Σε μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση αντάμωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη, η αγροτιά, η εργατιά, και η νεολαία, απ' όπου έστειλαν ισχυρό το μήνυμα αντίστασης στην αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εξω από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου χτες ξεκίνησε η λειτουργία της "ΑΓΡΟΤΙΚΑ", η αγροτιά διαδήλωσε την απόφασή της να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά της. Στα τελεσίγραφα της κυβέρνησης και των υπουργών της, οι αγρότες χτες έστειλαν το δικό τους τελεσίγραφο. Αν μέχρι τις 3 Φλεβάρη δε δεσμευτεί για τα 9 συγκεκριμένα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες της Μακεδονίας, στις 4 του μήνα θα στηθούν πιο δυναμωμένα τα μπλόκα της οργής. "Εμείς δε ζητιανεύουμε, αλλά διεκδικούμε τον κόπο και το μόχθο μας, απαιτούμε το δικαίωμα στη ζωή και γι' αυτό αγωνιζόμαστε", τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του το μέλος της ΣΕΑ Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Σκούφας.Αναφερόμενος στις δραματικές επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ και κυβέρνησης για τους Ελληνες αγρότες, υπογράμμισε την ανάγκη να ανατραπεί αυτή η πολιτική με τον ενωμένο συντονισμένο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Σ' αυτόν τον αγώνα για την ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής θα κριθούν όλοι, κατέληξε προειδοποιώντας πως οι κτηνοτρόφοι και θύμηση έχουν και κρίση...

Αγρότες - εργάτες - φοιτητές

Οπως έπραξαν και στην προηγούμενη μεγαλειώδη κινητοποίηση των αγροτών, έτσι και χτες οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι φοιτητές βρέθηκαν δίπλα στους αγωνιζόμενους αγρότες. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Θεσσαλονίκης πήραν μέρος στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία της ΧΑΝΘ και από κει με πορεία κατευθύνθηκαν στο χώρο του συλλαλητηρίου, όπου αντάμωσαν με τους αγρότες. Με τα συνθήματα που φώναζαν από κοινού "αγροτιά εργατιά μια φωνή και μια γροθιά" έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα: Σε τούτο τον αγώνα που κρατάει καιρό οι αγρότες δεν είναι μόνοι. Εχουν στο πλευρό τους τους νέους, τους φοιτητές και τους μαθητές, που από νωρίς πήγαν στο χώρο της συγκέντρωσης και πήραν τη θέση τους.

Η συγκέντρωση

Στη μαχητική συγκέντρωση πήραν μέρος αγρότες από όλη τη Μακεδονία, οι οποίοι άρχισαν να καταφθάνουν στο χώρο της Εκθεσης από το πρωί και παρέμειναν μέχρι τις 6 το απόγευμα. Μίλησαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας, Σερρών, Πέλλας και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων Συνεταιρισμών από όλους τους νομούς της Μακεδονίας. Η απόφαση των αγροτών για συνέχιση του αγώνα εκφράστηκε ξεκάθαρα για άλλη μια φορά χτες. Στο χέρι της κυβέρνησης είναι να πάψει να υποτάσσεται στις αντιαγροτικές και αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ και των μονοπωλίων και να δώσει λύση στα προβλήματα της αγροτιάς. Το χτεσινό μαχητικό συλλαλητήριο, που ήταν προειδοποιητικό ενόψει των νέων αγώνων που θα ακολουθήσουν από τις 3 και 4 Φλεβάρη, έληξε με την ανάγνωση του ψηφίσματος. Ενα ψήφισμα που η ΣΕΑ αποφάσισε να μην επιδώσει στον υπουργό Γεωργίας, ο οποίος για να αποφύγει τους αγρότες καθυστέρησε να προσέλθει στο χώρο της Εκθεσης.

Η μάχη, ωστόσο, συνεχίζεται στα χωριά. Ηδη από χτες το βράδυ οι ΣΕΑ σε κάθε περιοχή ξεκίνησαν τις περιοδείες για να προετοιμάσουν την καθολική συμμετοχή του αγροτικού κόσμου στα μπλόκα που αναμένεται να στηθούν πρώτα στις πλατείες των χωριών και ύστερα στους δρόμους.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διαβάστηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης που έστειλαν καθηγητές, φοιτητές, ο Σύλλογος Γεωπόνων Επαγγελματιών ΣΕΡΡΩΝ - ΔΡΑΜΑΣ - ΚΑΒΑΛΑΣ. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που μέλος της ΣΕΑ διάβασε στους συγκεντρωμένους την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, ένα βήμα δίπλα οι αστυνομικοί ήταν παραταγμένοι σε κλοιό.

Πρωτοφανής ήταν η κινητοποίηση της Αστυνομίας, που μετέφερε δυνάμεις και από τους γύρω νομούς. Δεκάδες κλούβες ΜΑΤ, δυνάμεις των ΕΚΑΜ και υδροφόρες της Πυροσβεστικής είχαν πάρει θέσεις από νωρίς το πρωί τόσο μέσα στο χώρο της ΔΕΘ, όσο και στη γύρω περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ