Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκτιμήσεις ζημιών στο ... όργωμα

Νέα κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησης των αγροτών της Θεσσαλίας

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους αγρότες της Καρδίτσας, των Τρικάλων και των Φαρσάλων, που βρίσκονται στα μπλόκα, ο νέος εμπαιγμός τους από την κυβέρνηση, η οποία, προκειμένου να σπάσει την κινητοποίηση, ανακοινώνει ότι άρχισαν οι εκτιμήσεις από υπαλλήλους του ΕΛΓΑ των ζημιών που προκλήθηκαν στο βαμβάκι από τις βροχοπτώσεις. Οι αγρότες επισημαίνουν ότι αυτή την εποχή δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκτιμήσεις των ζημιών, αφού τα χωράφια είναι οργωμένα και καταγγέλλουν τον υπουργό Γεωργίας πως προσπαθεί και μ' αυτό τον τρόπο να εξαπατήσει κάποιους και να τους διώξει από τα μπλόκα. Επιμένουν δε ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα, αν θέλει, να αποζημιώσει τους πληγέντες - μέσω ΕΛΓΑ ή με άλλο τρόπο - αφού γνωρίζει από τα στοιχεία του Οργανισμού Βάμβακος πόση είναι η ζημιά. Συγκεκριμένα, μπορεί να θέσει ένα λογικό πλαφόν παραγωγής που θα υπήρχε αν δε γίνονταν οι καταστροφές και με δεδομένη την παραγωγή που παρέδωσαν οι βαμβακοπαραγωγοί να τους αποζημιώσει για όσα κιλά έχασαν. Αυτό ουσιαστικά ζητά και η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή στο πρώτο από τα έξι συγκεκριμένα και βασικά αιτήματα, όπου αναφέρει ότι θα πρέπει να συμπληρωθεί το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών μέχρι 100 στρεμμάτων, ώστε να φτάσει τις 90.000 δραχμές το στρέμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΛΓΑ δηλώνουν πως αν χρηματοδοτηθεί ο οργανισμός, μπορεί - παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για καταστροφές λόγω βροχοπτώσεων - να βρει τρόπο για να δώσει αποζημιώσεις στους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς.

Αντί, όμως, η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, στέλνει τους υπαλλήλους του ΕΛΓΑ να εκτιμήσουν ζημιές στο ...όργωμα! Και φυσικά ζημιές δε βρίσκουν.

Ταυτόχρονα μέσω κάποιων τοπικών ΜΜΕ και δηλώσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ γίνεται προσπάθεια, με την αποστολή των εκτιμητών, να εμφανιστεί η κυβέρνηση ότι προωθεί λύση στο θέμα των αποζημιώσεων. Βεβαίως, οι αγρότες "δε τσιμπάνε" και παραμένουν ακλόνητοι στα μπλόκα του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ