Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Στον αέρα" τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ

Η... εξάρτηση της κυβέρνησης απ' τη λιτότητα, ακυρώνει και αυτό το πρωτοποριακό έργο των κοινοτήτων στην προσπάθεια απεξάρτησης

Στον αέρα τινάζονται οι θεραπευτικές κοινότητες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), ενώ έξι νέα προγράμματα δεν μπορούν να αναπτυχθούν, εξαιτίας της άγριας λιτότητας που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 1997 για το ΚΕΘΕΑ. Αυτή η μεταχείριση του ΚΕΘΕΑ έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση... εκφράζει το ενδιαφέρον της για την προστασία της νεολαίας και καλεί όλους σε συστράτευση κατά των ναρκωτικών.

Χτες, παραμονή της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 1997, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ Γ. Νοταράς προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση δεν εξαιρέσει το Κέντρο από την πολιτική λιτότητας, τον Ιούνη του 1997 θα παύσει η λειτουργία αρκετών προγραμμάτων, ενώ από τον ερχόμενο μήνα θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα και στην καταβολή των μισθών. Εξάλλου, για τη λειτουργία των υπαρχόντων προγραμμάτων, οι μισθολογικές δαπάνες υπερβαίνουν κατά 10 εκατ. δραχμές (950 εκατ. δραχμές) την κρατική επιχορήγηση που προβλέπεται για το 1997 (940 εκατ. δραχμές). Μάλιστα η κρατική επιχορήγηση του 1997 παρουσιάζεται μειωμένη κατά 160 εκατ. δραχμές απ' αυτή που εκτιμάται ότι θα είναι το 1996 (1,1 δισ.).

Αν στις μισθολογικές προσθέσουμε τις λειτουργικές δαπάνες (750 εκατ. δραχμές) και τα πάγια (150 εκατ. δραχμές), το σύνολο των δαπανών για το 1997 ανέρχεται σε 1,9 δισ., ενώ το σύνολο των εσόδων, περίπου, σε 1,1 δισ. Υπολείπονται, δηλαδή, 750 εκατ. δραχμές για τη στοιχειώδη λειτουργία των υφισταμένων προγραμμάτων.

Ο Γ. Νοταράς εκτιμά ότι αν δεν αυξηθεί η επιχορήγηση του ΚΕΘΕΑ (απαιτούνται 1,9 δισ.), αρκετά από τα τρέχοντα προγράμματα θα αναστείλουν τη λειτουργία τους ή θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Χρόνο με το χρόνο τα ελλείμματα συσσωρεύονται και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το 1995, η χρονιά "έκλεισε" με έλλειμμα 85 εκατ. δραχμών και το 1996 εκτιμάται ότι θα "κλείσει" με έλλειμμα 220 εκατ. δραχμών. Μάλιστα, το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ είχε ζητήσει για το 1996 συμπληρωματική επιχορήγηση 400 εκατ. δραχμών - το σύνολο των δαπανών ανέρχεται σε 1,5 δισ. και το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας έχει δώσει μέχρι σήμερα μόνο 900 εκατ. δραχμές. Από τις 400 εκατ. δραχμές, το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας έχει εγκρίνει επιχορήγηση 200 εκατ. δραχμών, η οποία καθυστερεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Στον προϋπολογισμό δεν προβλέπεται κονδύλι για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον Γ. Νοταρά, απαιτείται 1 δισ., επιπλέον, για την ανάπτυξη έξι νέων προγραμμάτων, στα οποία περιλαμβάνεται η δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών, Θεραπευτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Επανένταξης, σε περιοχές που δεν υπάρχουν ανάλογες μονάδες. Το ΚΕΘΕΑ κρίνει αναγκαία την ανάπτυξη Συμβουλευτικού Σταθμού και Κέντρου Επανένταξης στην Πάτρα,Ανοιχτού Θεραπευτικού Προγράμματος στη Θράκη,Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας για έφηβους στη Θεσσαλονίκη,Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας στο Βόλο,Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης στο Ηράκλειο Κρήτης,καθώς και ανάπτυξη προγραμμάτων κινητοποίησης στις φυλακές Αλικαρνασσού και Αγίου Στεφάνου για εξαρτημένα άτομα.

Σημειώνεται ότι το ΚΕΘΕΑ είναι ο πρώτος οργανισμός που συστάθηκε στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης, τόσο σε επίπεδο θεραπείας όσο και πρόληψης και λειτουργεί από το 1983 με την ίδρυση της πρώτης Θεραπευτικής Κοινότητας, της "Ιθάκης". Οι υπηρεσίες του περιλαμβάνουν: Εννέα Κέντρα Ενημέρωσης και Εισαγωγής χρηστών - τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες σε περισσότερα από 1.500 άτομα το χρόνο - έξι Θεραπευτικές Κοινότητες,έξι προγράμματα Συμβουλευτικής και Οικογενειακής Υποστήριξης και άλλα έξι Συμβουλευτικής για φυλακισμένους χρήστες και ένα Κέντρο Πολλαπλής Παρέμβασης.Επίσης περιλαμβάνει προγράμματα πρόληψης στην επαρχία και την Αττική με την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης "ΠΗΓΑΣΟΣ". Προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης. Ενα Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και προγράμματα έρευνας του πληθυσμού των χρηστών και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών προγραμμάτων.

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ