Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μένουμε στη θέση μας

Ενωμένοι και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να τους διασπάσει, οι αγρότες παραμένουν στη θέση τους και στα περιφερειακά μπλόκα της Θεσσαλίας. Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα το απόγευμα του Σαββάτου

"Αδιάλλακτη η κυβέρνηση; Κι εμείς στη θέση μας"!

Μπλόκο Κλοκωτά,ένα από τα μικρά μπλόκα στο δρόμο από τη Λάρισα προς τα Τρίκαλα. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τις πολιτικές εξελίξεις - που έχουν σχέση με τη ζωή τους - οι άνθρωποι εκεί είναι αφοπλιστικός. Λίγες κουβέντες, καθαρές, χωρίς μεγάλες πολιτικές αναλύσεις, ζυγιασμένες με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους. "Μαύρα Χριστούγεννα", γράφει το χαρτονάκι πάνω στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που έχουν στολίσει, χρησιμοποιώντας ακατέργαστο βαμβάκι, όπως ακριβώς το πήραν απ' το χωράφι. Δίπλα τα παιδιά κοιτούν σοβαρά τον συνομιλητή του πατέρα τους. Ισως και να μη καταλαβαίνουν γιατί είναι αναγκασμένα να ζουν, μερόνυχτα τώρα, εκεί στο κρύο, δίπλα στην υπαίθρια φωτιά. Σίγουρα, όμως, ξέρουν πως η θέση τους είναι εκεί, δίπλα στους γονιούς τους. Δε φεύγουν ρούπι από δίπλα τους. Δε μιλούν στον ξένο, αν δεν κοιτάξουν πρώτα το γονιό και δεν εισπράξουν το "ναι" στο βλέμμα του. Ξέρουν, ίσως από ένστικτο, ότι όλο αυτό που γίνεται είναι κι αυτό ένα σχολειό. Κάπως διαφορετικό, αλλά πραγματικό σχολειό. Εχουν τα μάτια ορθάνοιχτα, τ' αυτιά τεντωμένα. Τι ρώτησε ο πατέρας; Τι απάντησε η κυρία;

- Τι νέα μάς φέρνετε; είναι η ερώτηση.

- Σας φέρνω την εικόνα της Αθήνας. Αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση, να στρέψει τον υπόλοιπο κόσμο ενάντιά σας, δεν περνά. Σήμερα πολλοί περισσότεροι απ' ό,τι παλιότερα βρίσκονται στο πλευρό σας. Παίρνουν πρωτοβουλίες για να εκφράσουν έμπρακτα αυτήν την αλληλεγγύη. Αρκεί εσείς να κρατήσετε. Αυτό που θέλει η κυβέρνηση, να στείλει, δηλαδή, ένα μήνυμα σε όλους τους άλλους ότι σας διέλυσε, ότι σας ταπείνωσε, δεν πρέπει να περάσει.

- Δε θα περάσει. Κοίτα, βλέπεις; Δεν υπάρχουν άντρες κάτω απ' τα 25. Τους έδιωξαν, έφυγαν, πήγαν να βρουν την τύχη τους. Τώρα θέλουν να διώξουν κι εμάς. Που να πάμε; Εδώ θα κάτσουμε. Ας μας δώσουν αυτά που ζητάμε, να γυρίσουμε σπίτια μας.

Ο διάλογος γινόταν το μεσημέρι του Σαββάτου, ανάμεσα στον Ηλία Καπνουζή, εκπρόσωπο της επιτροπής του μπλόκου και την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕΑλ. Παπαρήγα, που συνέχιζε την περιοδεία της στο θεσσαλικό κάμπο προσκαλεσμένη της Πανθεσσαλικής Επιτροπή Αγώνα.

"Θα μείνουμε εδώ"

Λίγο αργότερα, στο μπλόκο που έχει στηθεί στη γέφυρα στο Μουργκάνι, η απόφαση διατυπώνεται ακόμα πιο κατηγορηματικά: "Θα μείνουμε εδώ!".

"Η κυβέρνηση χάρισε τα πολλά στους λίγους και τώρα λέει πως δεν έχει να δώσει λίγα στους πολλούς. Ε, την πήραμε χαμπάρι. Να τ' αφήσει αυτά που λέει ότι έδωσε λύσεις. Ζητάμε τρία πραγματάκια: Στρεμματική ενίσχυση, επιστροφή και μείωση του ΦΠΑ, μείωση του κόστους. Ας τα ικανοποιήσει, να τελειώνουμε". Επί της υποδοχής από την επιτροπή αγώνα ο Χρήστος Παπαστεργιάδης.

Οι φύλακες του μπλόκου "πολύχρωμοι", εδώ υπάρχουν και αρκετοί νεολαίοι. Το παράπηγμα ένα. "Αυτό που κερδίσατε, να κλείσετε τα μπλε, πράσινα και κόκκινα καφενεία και να είστε εδώ όλοι μαζί, να το διαφυλάξετε ως κόρην οφθαλμού", σημειώνει η Αλ. Παπαρήγα. "Είναι παρήγορο, συνέχισε, να ακούς 25άρηδες να λένε "δε θέλω να φύγω απ' τη γη μου". Είναι ακριβώς το αντίθετο απ' αυτό που κάνει ο βιομήχανος που παίρνει τα κεφάλαια και φεύγει. Οταν ο αγρότης λέει "θέλω να μείνω", αυτό είναι αγάπη για την πατρίδα. Και με την ευκαιρία να σας πω και για την Ελλάδα που είναι χωρισμένη στα δύο, όχι από τα μπλόκα. Από τη μια, είναι η Ελλάδα της πλουτοκρατίας και, από την άλλη, η Ελλάδα των εργατών και αγροτών, των μικρομεσαίων. Εμείς είμαστε μ' αυτούς που υποφέρουν. Γι' αυτό είμαστε εδώ".

Απαντώντας σε ερώτηση για την απειλή να κατατεθούν μηνύσεις κατά των αγροτών, η Αλ. Παπαρήγα σχολίασε: "Αραγε, ποιο δικαστήριο θα δικάσει τους εφοπλιστές που κτίζουν καράβια αλλού και κλείνουν τα ελληνικά ναυπηγεία; Ποιο δικαστήριο θα δικάσει τους βιομήχανους, που τσαλαπατούν καθημερινά την εργατική νομοθεσία; Ας κάνουν όσες μηνύσεις θέλουν. Πρέπει να δικάσουν 7 εκατομμύρια Ελληνες που σας συμπαραστέκονται. Και ας είναι καθαρό: Τελικά, εισαγγελέας θα γίνει ο ίδιος ο λαός. Αυτός θα δικάσει με πολιτικά μέσα όλους αυτούς που σήμερα ασκούν τέτοια ωμή τρομοκρατία σε βάρος όσων αγωνίζονται".

"Βαστάμε"

"Θα φύγουμε από δω μόνο όταν το πει η Συντονιστική. Βαστάμε".Λίγες οι κουβέντες και στο μπλόκο στη γέφυρα του Πηνειού, στο δρόμο από τα Τρίκαλα προς την Καρδίτσα. Η κουβέντα σύντομη. Ισα - ίσα για να επαναβεβαιωθεί και από το στόμα της Αλ. Παπαρήγα αυτό που όλοι έδειξαν πως γνώριζαν ήδη: Η κυβέρνηση μπορεί, αλλά δε θέλει να ικανοποιήσει τα αιτήματα. Θέλει να περάσει σ' όλο το λαό ένα μήνυμα υποταγής. Δεν έχει οικονομικό πρόβλημα. Μόλις προχτές δημοσιεύτηκαν τα κέρδη των βιομηχάνων και οι εκτιμήσεις ότι το 90% του λαού μείωσε το εισόδημά του.

"Μη έχοντες αλλά αντέχοντες", ήταν το μήνυμα στο χαρτόνι στην είσοδο του μπλόκου στο Νέο Μοναστήρι."Κρατάμε καλά. Δεν κάνουμε πίσω. Εφτασε το μαχαίρι στο κόκαλο", οι πρώτες φράσεις. "Να ξέρετε, απαντά η Αλ. Παπαρήγα, πως πρέπει να είστε περήφανοι γι' αυτόν τον αγώνα που κάνετε. Είναι ένας αγώνας καταξιωμένος στη συνείδηση του λαού. Ενας αγώνας τιμητικός για όλο το λαϊκό κίνημα. Αυτή, η ζυμωμένη στα κοινά προβλήματα, ενότητά σας είναι και το μεγάλο σας όπλο. Η κυβέρνηση είναι πράγματι απομονωμένη. Και προσπαθεί να ρίξει τα δικά της αδιέξοδα στους αγρότες. Κρατήστε σταθερό τον αγώνα σας. Είναι δίκαιος. Εχετε, ήδη, κερδίσει κάτι πάρα πολύ σημαντικό: Πήρε χαμπάρι και ο πλέον ανύποπτος πολίτης το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε. Η κυβέρνηση δε θα μπορέσει ποτέ ξανά να περάσει εύκολα αντιαγροτικά σχέδια. Μπορείτε να νικήσετε. Κρατήστε σταθερά. Εσείς θα αποφασίσετε το πώς. Εμείς σας λέμε: Ενωτικά, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς εξαγορά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ