Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Προς απελευθέρωση του τζόγου...

Και αναμασήματα δεκαετίας περί "πόθεν έσχες" στην ΕΛ. ΑΣ

Την εφαρμογή του "πόθεν έσχες" στην ΕΛ.ΑΣ εξήγγειλε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, πιστεύοντας ότι "ανακάλυψε την Αμερική". Το ίδιο μέτρο είχε εξαγγελθεί επί υπουργίας Σκουλαρίκη πριν δέκα χρόνια, όταν και πάλι οι αστυνομικοί είχαν κληθεί να υποβάλουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ο υπουργός τόνισε ότι το "πόθεν έσχες" θα εφαρμοστεί την ερχόμενη άνοιξη με τη διαδικασία υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων. "Θα το επεξεργαστούμε...", είπε αόριστα ο υπουργός. "Οπως ισχύει για τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους, υπογράμμισε, θα ισχύσει και για τους αστυνομικούς". Ωστόσο, δε διευκρίνισε τον τρόπο της εφαρμογής του και πολύ περισσότερο δεν είπε αν θα επεκταθεί και στα συγγενικά πρόσωπα. Τα σωματεία των αστυνομικών υπαλλήλων θεωρούν θετική την εξαγγελία, αν και κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το "μαύρο χρήμα" μπορεί κάλλιστα να νομιμοποιηθεί με την αγορά κρατικών ομολόγων ή μετοχών.

Αναφερόμενος στην ταχύτερη εκδίκαση των πειθαρχικών παραπτωμάτων, ο υπουργός πρόσθεσε ότι εξετάζεται η δυνατότητα διεξαγωγής ορισμένων ΕΔΕ από εισαγγελείς. Επίσης, επειδή υπάρχει θέμα καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση ΕΔΕ, το υπουργείο θα διερευνήσει το πρόβλημα αυτό για να διαπιστωθούν οι λόγοι των καθυστερήσεων.

Ο Γ. Ρωμαίος ανακοίνωσε ότι το διάταγμα για τις κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ είναι έτοιμο και αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις αρχές του Γενάρη, ενώ το διάταγμα για τις μεταθέσεις με αντικειμενικά κριτήρια θα εφαρμοστεί, όπως είπε, από τον ερχόμενο Ιούνη. Ο υπουργός χαρακτήρισε σημαντικές καινοτομίες αυτά τα διατάγματα, αν και απέχουν πολύ από τις προτάσεις που είχαν υποβάλει οι συνδικαλιστικοί φορείς. Στα θετικά περιλαμβάνονται, π.χ., η αιτιολόγηση της δυσμενούς βαθμολογίας των κρινομένων, η αύξηση ορισμένων οργανικών θέσεων στους ανώτατους βαθμούς, αλλά για άλλη μια φορά αποκλείονται από τα συμβούλια κρίσεων και μεταθέσεων οι εκπρόσωποι των αστυνομικών σωματείων.

Αναφερόμενος στο μισθολόγιο των χαμηλόβαθμων αστυνομικών, είπε ότι στα επόμενα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών θα υπάρξει τροπολογία που θα ικανοποιεί το αίτημα των χαμηλόβαθμων για οικονομικές βελτιώσεις των απολαβών τους, ενώ θα γίνει παράλληλη ρύθμιση και για τους πυροσβέστες. Στην Πυροσβεστική θα αυξηθούν οι οργανικές θέσεις των βαθμοφόρων.

Μιλώντας για τα τυχερά παίγνια, είπε ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης συνεργάζεται με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών για την κατάρτιση νομοσχεδίου. Υπάρχει προθεσμία μέχρι το τέλος Γενάρη για την υποβολή προτάσεων. Πάντως, ο Γ. Ρωμαίος δεν παρέλειψε να πει ότι στις άλλες χώρες της ΕΕ υπάρχει πλήρης απελευθέρωση σε αυτό το θέμα. Ισχύει μόνο ο οικονομικός έλεγχος. Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός προανήγγειλε έμμεσα τη συγκατάθεση του ΥΔΤ στην απελευθέρωση του τζόγου, που εντάσσεται στην πολιτική εισπρακτικού χαρακτήρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ