Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΙΩΤΙΑ - ΦΘΙΩΤΙΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
"Δεν κατεβήκαμε για 15θήμερες διακοπές... "

Απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων και κλιμάκωσή τους, με κλείσιμο και παρακαμπτήριων οδών, πήραν χτες, ομόφωνα οι Συντονιστικές Επιτροπές των αντίστοιχων μπλόκων της Βοιωτίας που συνεδρίασαν στην ΕΓΣ Θήβας και εξέτασαν τη μέχρι τώρα πορεία και προγραμμάτισαν τις ενέργειές τους ως τα Χριστούγεννα.

Με δήλωσή του στο "Ρ" το μέλος της ΣΕΑ Βοιωτίας Γ. Γιαννόπουλος σημείωσε: "Δεν κατεβήκαμε για να κάνουμε 15νθήμερες διακοπές και να αποχωρήσουμε. Η απόφασή μας, ομόφωνη, ήταν συνέχιση και κλιμάκωση".

Το ίδιο, κλίμα, μια ημέρα νωρίτερα, είχε καταγράψει το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας στα 6 μπλόκα που επισκεφτήκαμε. Στο μπλόκο Θηβών - κόμβος Θηβών - Λιβαδειάς το αγωνιστικό φρόνημα είναι στο "φόρτε". Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θηβών Γ. Αρπούζας επισημαίνει την εμμονή τους να παραμείνουν "γιατί πιστεύουμε σ' αυτό που ζητάμε". Οσον αφορά τα διάφορα που ακούγονται και διαρρέονται για αποχώρηση των αγροτών, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θηβών σημειώνει ότι "η κυβέρνηση πρέπει να μας αποδείξει με έργα ότι δέχεται τα αιτήματά μας και όχι όπως το '95 που μας έλεγε να διαλύσουμε τα μπλόκα για να λύσει τα προβλήματά μας, τα ίδια επαναλαμβάνει και φέτος". Ενώ όπως λένε χαρακτηριστικά δύο νέοι αγρότες, οι Σπ. Δρίτσας και Δημ. Νάκος "εκείνο που μας υποκινεί δεν είναι η κομματική μας ένταξη, αλλά η άδεια τσέπη μας και η γη που χάνουμε".

Αταλάντευτα μένουν στο μετερίζι του αγώνα οι αγρότες από τα Λεύκτρα και τις Πλαταιές στην παλιά Εθνική οδό στο Κριεκούκι και όπως δηλώνει ο Π. Σίνης πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπαρελίου και μέλος της ΣΕΑ "αυτό που εκνευρίζει τους αγρότες είναι η συμπεριφορά της κυβέρνησης, λες και συμπεριφέρεται σε αεροπειρατές".

Στον κόμβο των Βαγίων επί της Εθνικής οδού Θηβών - Λιβαδειάς,οι αγρότες παραμένουν για 17η μέρα και όπως μας λέει ο Σ. Ζερκούλης πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βαγίων και μέλος της ΣΕΑ "αν δούμε ότι υπάρχει αδιαλλαξία της κυβέρνησης θα κλείσουμε και τους παρακαμπτήριους", ενώ, σχολιάζοντας τη διαλλακτικότητα των αγροτών, σημειώνει ότι "είπαμε να ρίξουμε νερό στο κρασί μας, αλλά μέχρι του σημείου να μην χαλάσει". Ενώ "μύγα δε σηκώνουν στο ζήτημα της ενότητας" και όπως λέει ο πρόεδρος του Συν/σμού Βαγίων, Α. Παπαϊωάννου,"δεν απογοητευόμαστε, είμαστε ενωμένοι και δε θα κάνουμε πίσω".

"Εχει βάψει το πετσί μας 16 μέρες τώρα στους δρόμους και το κλίμα είναι ίδιο με αυτό της πρώτης μέρας", μάς λέει ο Δ. Κατής στο επόμενο μπλόκο του Αγ. Γεωργίου,ο οποίος διαπιστώνει "αδυναμία πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα σε αντίθεση με τη βούληση που επιδεικνύει, για να μη σηκώσει κεφάλι ο αγρότης ποτέ", με την προσπάθεια διάσπασης και εκφυλισμό του αγώνα τους, έργο στο οποίο έχουν αποδοθεί οι τοπικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και "που φυσικά σπάνε τα μούτρα τους".

Την ίδια κατάσταση διαπιστώνει και ο Κ. Αργυρίου από το μπλόκο του Αϊ- Γιάννη Λιβαδειάς, στο κόμβο Ορχομενού - Λαμίας,"η πρώτη κίνηση σημειώνει, ανήκει στην κυβέρνηση αλλιώς συνεχίζουμε, αφού τα αιτήματά μας είναι ίδια με των Θεσσαλών".

Το ίδιο και στα μπλόκα του Κάστρου και Ακραιφνίου επί της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας.Από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση δεν έχει και πολλά περιθώρια και δε θα ξεμπλέξει εύκολα με τους "χωριάτες".

Στη Φθιώτιδα

Οι αγρότες της περιοχής Δομοκού Φθιώτιδας με μαχητικό τρόπο το Σαββατοκύριακο απάντησαν στις προσπάθειες να τους εμποδίσουν να κλείσουν τη σιδηροδρομική γραμμή ενισχύοντας τα μπλόκα τους στις θέσεις Δρούγος και Ν. Μοναστήρι. Οι αγρότες που έκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή με τα σώματά τους για αρκετές ώρες το Σαββατοκύριακο εκφράζουν την απόφασή τους να παραμείνουν εκεί μέχρι το τέλος, μέχρι να δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Στην Εύβοια

Στο μπλόκο τους μπροστά στο Προκόπι παραμένουν και οι αγρότες της Β. Εύβοιας, κρατώντας αποκλεισμένο το δρόμο Χαλκίδας - Αιδηψού διαδηλώνοντας μ' αυτόν τον τρόπο την αντίστασή τους στις επιλογές ερήμωσης και ξεκληρίσματος, που προωθούν η ΕΕ και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Προχτές, την Κυριακή, επισκέφθηκαν το μπλόκο και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους ο Β. Παπασταματίου μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ψηστάδων- Μυλωνάδων Τσιμεντοβιομηχανίας, οι κοινοτάρχες Ν. Λάμψακου, Αγ. Νικολάου και Αττάλης και ο επικεφαλής της ΝΑΣ Εύβοιας νομαρχιακός σύμβουλος Δ. Ραχιώτης. Πολλά είναι και τα ψηφίσματα συμπαράστασης και ανάμεσά τους της συνέλευσης της ΤΕΔΚ Ν. Εύβοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ