Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενωμένοι συνεχίζουν μαχητικά
  • Αγώνα μέχρι τη δικαίωση αποφάσισε χτες το βράδυ η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή
  • Την Πέμπτη με λεωφορεία στην Αθήνα οι οικογένειες των αγροτών. Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Βάθης

Να συνεχιστεί μαχητικά ο αγώνας μέχρι ο πρωθυπουργός να δεχτεί ουσιαστικό διάλογο και να ικανοποιήσει τα αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού, αποφάσισε χτες αργά το βράδυ σε μια μαραθώνια συνεδρίασή της η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Ταυτόχρονα αποφάσισε μεθαύριο Πέμπτη - κι ενώ τα μπλόκα θα παραμείνουν ως έχουν - να κατέβουν στην Αθήνα με λεωφορεία οι οικογένειες των αγροτών από τα χωριά ολόκληρης της Θεσσαλίας και μαζί με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης, στις 12 το μεσημέρι, στην οποία θα διαδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους για την αρνητική στάση της κυβέρνησης και θα ζητήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων της αγροτιάς.

Η απόφαση αυτή αποτελεί απάντηση στις νέες δηλώσεις του Κ. Σημίτη και στην κυβέρνηση, που για μια ακόμα αφορά εμφανίστηκε αδιάλλαχτος και αρνήθηκε να συζητήσει την ικανοποίηση των αγροτικών αιτημάτων, καθώς και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος, αναφερόμενος στους ξεσηκωμένους αγρότες και στους ηγέτες τους, μίλησε για "πολιτικό κουτσαβακισμό". Ετσι, δεν πέρασε ο "τσαμπουκάς" της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει επιτέλους να αναλογιστεί τις ευθύνες της, να ακούσει τη φωνή της αγροτιάς και να συζητήσει ουσιαστικά με τους πραγματικούς εκπροσώπους της. Δεν πέρασαν επίσης και οι συμβουλές διαφόρων καλοθελητών προς τους ξεσηκωμένους αγρότες να σηκώσουν ψηλά τα χέρια και να παραδοθούν άνευ όρων, όπως πχ η σύσταση που περιέχεται σε επιστολή του Αγροτικού Τμήματος Θεσσαλίας του "ΣΥΝ" προς την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, με την οποία καλούνται οι αγρότες να ανοίξουν πρώτα τους δρόμους και μετά να επιδιώξουν διάλογο με τον πρωθυπουργό.

Στα πλαίσια της κυβερνητικής επιχείρησης να σπάσει με κάθε μέσο την κινητοποίηση εντάσσεται και η τρομοκρατία των αγροτών, μέσω καταδικαστικών αποφάσεων δικαστηρίων. Ετσι χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας καταδίκασε σε δυο μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή έξι καπνοπαραγωγούς από χωριά της Ελασσόνας, επειδή είχαν πάρει μέρος με τρακτέρ στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Φλεβάρη 1995. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι αφόρητες πιέσεις αλλά και τα ρουσφέτια του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ προς αγροτικά στελέχη που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα. Χτες ανακοίνωσε για... δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα την αποχώρησή του από την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ο Στέλιος Ζέικος,στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διορίστηκε στις 4 Δεκέμβρη - εν μέσω δηλαδή της αγροτικής κινητοποίησης - στο διοικητικό συμβούλιο της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης". Παράλληλα η κυβέρνηση χρησιμοποιεί και άλλου είδους υποσχέσεις και "κομπίνες" για να σπάσει την κινητοποίηση. Στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα και στα Φάρσαλα πήγαν υπάλληλοι του ΕΛΓΑ για να εκτιμήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν στο βαμβάκι από τις βροχοπτώσεις, ώστε να δοθούν αποζημιώσεις. Μόνο που αυτή την εποχή τα χωράφια είναι οργωμένα και προφανώς δεν είναι δυνατόν να γίνει εκτίμηση ζημιών.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας σ' όλες αυτές τις απαράδεκτες κυβερνητικές ενέργειες και τις βρώμικες μεθόδους του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ απαντούν δυναμώνοντας την ενότητα τους και μένοντας στα μπλόκα ακλόνητοι μέχρι τη δικαίωση.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται και διογκώνεται το κύμα αλληλεγγύης εργαζομένων, γυναικών, μαθητών, συνταξιούχων απ' όλη τη χώρα που φτάνουν στα μπλόκα. Σήμερα το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της Λάρισας, μετά την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία του Εργατικού Κέντρου της πόλης θα πάνε με πορεία στα μπλόκα της Εθνικής οδού για να συμπαρασταθούν στους αγρότες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμάζονται για την εφόρμηση στην εθνική οδό (1999-02-06 00:00:00.0)
"Συνεχίζουμει μέχρι την τελική νίκη" (1997-01-30 00:00:00.0)
Αταλάντευτοι στο αγώνα μέχρι τη δικαίωση (1996-12-18 00:00:00.0)
Απαντούν με πανελλαδικό συντονισμό (1996-12-07 00:00:00.0)
Παραμένει αδιάλλακτη η κυβέρνηση (1995-03-30 00:00:00.0)
Πανελλαδική σύσκεψη σήμερα στη Λάρισα (1995-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ