Κυριακή 21 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιδεολογία και Ποιητική

Στις μέρες μας, που μεθοδικά και ποικιλότροπα προωθείται η αποπολιτικοποίηση ατόμων και μαζών για να περάσουν ευκολότερα και σ' όλους τους τομείς τα σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων", βιβλία σαν της Δώρας Μέντη "Μεταπολεμική Πολιτική Ποίηση. Ιδεολογία και Ποιητική",βγαίνουν όλο και σπάνια. Ισως γιατί, βιβλία σαν αυτό βοηθούν για να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές την αληθινά μεγάλη ελληνική ποίηση και τους σπουδαιότερους Ελληνες ποιητές του αιώνα μας. Βοηθούν τις νεότερες γενιές να έρθουν, μέσω της ανάλυσης της ποίησης, σε επαφή όχι μόνο με την τέχνη αυτή καθ' αυτή, τα"μυστικά", την "ταυτότητα", ιδιαιτερότητα και διαφορετικότητα των ποιητικών γενεών και ποιητών, αλλά και με τις ιδέες, τους αγώνες, τον ηρωισμό και τις θυσίες που ενέπνευσαν αυτήν την ποίηση. Βοηθούν στην κατανόηση του κοινωνικού ρόλου της πνευματικής δημιουργίας. "Ρόλος" αναγκαίος για την κοινωνία, αλλά και την πνευματική δημιουργία, ακριβώς επειδή τη λυτρώνει από τη μοναχική ατομική έκφραση, με τη συντροφική συλλογική έκφραση. Βοηθούν, τέλος, θα λέγαμε, στην πολιτικοποίηση της σχέσης του αναγνωστικού κοινού με την ποίηση.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η 30χρονη, σήμερα, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Δώρα Μέντη επέλεξε αυτό το θέμα για τη διδακτορική της διατριβή και το ξαναδούλεψε για την έκδοσή του από τον "Κέδρο".Πρόκειται για επιστημονική εργασία, λεπτομερέστατη - με πληθώρα σημειώσεων - με προοδευτική κοινωνικοπολιτική σκέψη, με διαλεκτική μέθοδο ανάλυσης και σύγκρισης των γενεών και περιόδων της πολιτικής ποίησης. Εργασία που απαιτεί, βέβαια, την προσοχή και κάποιες γνώσεις από τον αναγνώστη, αφού μέσα από αυτήν παρελαύνουν, καταταγμένοι κατά ηλικιακή, αλλά και ποιητική γενεά, 300 ποιητές (οι πρώτοι γεννήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και οι τελευταίοι στα χρόνια της Κατοχής). Εργασία, που δεν απομονώνει τη μεταπολεμική πολιτική ποίηση, τους κοινωνικούς αγώνες και τις ιδέες που την έθρεψαν, από την προδρομική της μεσοπολεμική και προπολεμική. (Η πολιτική ποιητική παραγωγή, λ.χ., του Ρίτσου αρχίζει το 1934).

  • Σημ.: Επανορθώνοντας μια αθέλητη παράλειψη της στήλης, στις 14/7, σημειώνουμε ότι το "Ημερολόγιο του Επαναστατικού Πολέμου 1956 - 59" του Τσε Γκεβάρα (εκδόσεις "Το Ποντίκι") μετέφρασε με εύγλωττη θέρμη ο Δημήτρης Π. Κωστελένος.

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ