Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέες αλλαγές σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών

Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα

Νέα δυσμενή μέτρα πήρε η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών και σε όφελος των εκκοκκιστών, με πρόταση μάλιστα της ελληνικής κυβέρνησης! Κι αυτό τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι προωθεί αιτήματα στην Κοινότητα, όπως δηλώνει, για να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η αναθεώρηση του καθεστώτος στο βαμβάκι.

Συγκεκριμένα στις 5/9/97 η ΕΕ ψήφισε τον κανονισμό 1740/97, σύμφωνα με τον οποίο οι εκκοκκιστές, πέραν όλων των άλλων προνομίων που απολάμβαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τη νέα περίοδο θα εισπράξουν σημαντικό μέρος (μερικά δισεκατομμύρια) από τα χρήματα που επιστρέφονται στους βαμβακοπαραγωγούς τον Αύγουστο - Σεπτέμβρη (επιστροφή της συνυπευθυνότητας). Με βάση το νέο κανονισμό, οι εκκοκκιστές θα έχουν:

  • Αύξηση του επιδοτούμενου εκκοκκισμένου βαμβακιού (μπάλα) όταν η υγρασία του θα είναι μικρότερη του 8,5%, π.χ., αν η υγρασία της μπάλας είναι 6,5% θα αυξάνεται το βάρος κατά 2,4%.
  • Αύξηση του βάρους του εκκοκκισμένου βαμβακιού όταν από την ταξινόμηση των δεμάτων προκύπτουν ποιότητες καλύτερες από το κυτίο 5, π.χ., αν προκύψουν κυτία 4 τότε θα αυξάνεται το βάρος του εκκοκκισμένου κατά 1%.
  • Αύξηση του βάρους του εκκοκκισμένου βαμβακιού όταν το εκκοκκισμένο έχει ξένες ύλες λιγότερες του 2,5%, π.χ., αν το εκκοκκισμένο έχει ξένες ύλες 1,5% τότε το βάρος του εκκοκικισμένου αυξάνεται κατά 1,2%.

Σχολιάζοντας αυτές τις αλλαγές, ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας δήλωσε στο "Ρ":

"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μεγάλων κινητοποιήσεων των αγροτών, καθημερινά ακούγαμε τη δικαιολογία από τους υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ: "Τι να κάνουμε τις αποφάσεις της ΕΕ, δεν μπορούμε ούτε να τις αλλάξουμε, ούτε να τις παραβιάσουμε. Για αυτό μην αγωνίζεστε".

Ταμπουρωμένοι πίσω απ' αυτό το ψέμα έπεισαν και κάποιους απλούς ανθρώπους να τα πιστέψουν. Οι ίδιοι βέβαια αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στους μικρομεσαίους αγρότες, όμως όχι μόνον δεν κάνουν κάτι για να αλλάξουν τα πράγματα για το καλό του αγρότη, αλλά αντίθετα στήριξαν την πολιτική που θησαυρίζει τους βιομηχάνους.

Ετσι η κυβέρνηση προχώρησε και έκανε πρόταση στην ΕΕ να αλλάξει ο κανονισμός για το βαμβάκι σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών και υπέρ των εκκοκκιστών! Για τις επιπλέον επιδοτήσεις των εκκοκκιστών η κυβέρνηση δε ζήτησε νέο κονδύλι από την ΕΕ, ούτε η ίδια διέθεσε τέτοιο ποσόν. Το ποσό που θα εισπράξουν οι εκκοκκιστές θα αφαιρεθεί από τους βαμβακοπαραγωγούς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ