Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Εκανε πίσω η πλειοψηφία για τις αυξήσεις

Αύξηση μόνο 5,5% θα πάρουν οι εργαζόμενοι με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου. Ετσι αποφάσισαν οι προσκείμενοι σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ συνδικαλιστές

Με τις ψήφους της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) έκλεισε στο Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ) το θέμα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) των εργαζομένων στους δήμους με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου για το 1997.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης της Ομοσπονδίας με την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και το υπουργείο Εσωτερικών, η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ "συναίνεσε" και δέχτηκε αύξηση 5,5% αντί για 10%, που είχε δεσμευτεί απέναντι στους εργαζόμενους. Την απόφαση αυτή ψήφισαν και οι προσκείμενοι στο ΣΥΝ συνδικαλιστές, ενώ "λευκό" ψήφισαν οι προσκείμενοι στη ΝΔ.

Κατά της απόφασης αυτής τάχθηκε μόνο η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" (ΔΕ), χαρακτηρίζοντας τη λογική της πλειοψηφίας ραγιαδίστικη και πρότεινε αγωνιστικές κινητοποιήσεις την επόμενη εβδομάδα με 24ωρη απεργία και διεύρυνση του διεκδικητικού πλαισίου. Οι συνδικαλιστές της ΔΕ τόνισαν στο ΓΣ ότι η συνεχής άρνηση της ΠΑΣΚΕ και των άλλων παρατάξεων για αγωνιστική παρέμβαση, έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβερνητική αναλγησία δημιούργησε το σημερινό αποτέλεσμα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η υπογραφή της ΣΣΕ καθυστερούσε, καθώς η ΚΕΔΚΕ αρνούνταν να δεχτεί αύξηση ύψους 10% που ζητούσε η ΠΟΕ - ΟΤΑ. Πριν το καλοκαίρι μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Ν. Λαμπρακάκης μιλούσε για "σκληρές κινητοποιήσεις" και ότι η Ομοσπονδία δε θα υποκύψει στις απαιτήσεις της ΚΕΔΚΕ. Μετά το καλοκαίρι όμως, με διάφορες μεθοδεύσεις και παλινωδίες απέφυγε διαπραγματεύσεις με την ΚΕΔΚΕ και το υπουργείο. Στο τελευταίο ΓΣ, υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δε θέλουν κινητοποιήσεις, πρότεινε η αύξηση να είναι 5,5% όπως ζητούσε η ΚΕΔΚΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕ καταγγέλλει ότι οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς στην Ομοσπονδία οδήγησαν το συνδικαλιστικό κίνημα σε αδράνεια, συναίνεση και υποταγή στα κελεύσματα της κυβέρνησης που εφαρμόζει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συνθήκης του Μάαστριχτ. "Δεν ανακοινώνουν αγώνα και δε δημιουργούν προϋποθέσεις. Ακολουθούν τη λογική του "βαράτε με κι ας κλαίω". Αποφάσισαν αυξήσεις κάτω από το 10% που οι ίδιοι πρότειναν, όταν την ίδια στιγμή η απώλεια εισοδήματος των εργαζόμενων είναι περίπου 20%", επισημαίνει η ΔΕ στην ανακοίνωσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ