Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στον "Καποδίστρια"

Ερχεται η ώρα των δημοψηφισμάτων στις κοινότητες

Με τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων απαντούν τα Κοινοτικά Συμβούλια του νομού στην επιβολή από την κυβέρνηση του "Καποδίστρια". Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) κατά των αναγκαστικών συνενώσεων επιφυλάσσεται για δυναμική κινητοποίηση ή παρέμβαση στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), που διεξάγεται από 20 έως 23 Νοέμβρη, στη Θεσσαλονίκη.

Αύριο, 16 Νοέμβρη, οι κάτοικοι εννέα κοινοτήτων του νομού θα εκφράσουν, μέσα από τοπικά δημοψηφίσματα, τη θέση τους σχετικά με τις αναγκαστικές συνενώσεις. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθήσει και την επόμενη Κυριακή, σε άλλες δέκα κοινότητες του νομού. Συγκεκριμένα, αύριο θα γίνουν δημοψηφίσματα στις Κοινότητες Αγ. Βασιλείου, Εξαλόφου, Καβαλαρίου, Λαγυνών, Μελισσοχωρίου, Νικόπολης, Περιβολακίου, Πετροκέρασων και Χρυσαυγής.Στις 23 Νοέμβρη σειρά έχουν τα χωριά Λιβάδι, Σαρακίνα, Καρτερές, Λευκοχώρι, Νεοχωρούδα, Μεσαίο, Ανάληψη, Ευαγγελισμός, Ν. Απολλωνία και Μαυρούδα.Οι κάτοικοι θα κληθούν να απαντήσουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ερώτημα αν θέλουν να καταργηθεί η κοινότητά τους για να συνενωθεί αναγκαστικά με άλλες κοινότητες.

Υπεύθυνα για τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων είναι τα Κοινοτικά Συμβούλια, ενώ οι διαδικασίες θα γίνονται παρουσία των εφορευτικών επιτροπών και των δικαστικών αντιπροσώπων. Για τη συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία θα χρησιμοποιηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι. "Στόχος είναι να γίνουν δημοψηφίσματα σε όλες τις κοινότητες του νομού", δήλωσε χτες ο πρόεδρος της ΣΕΑ, Θ. Χριστοδούλου.Διευκρίνισε ότι αμέσως μετά και με βάση τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, οι κοινότητες θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση του σχετικού νόμου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες το μεσημέρι, τα μέλη της ΣΕΑ του νομού ξεκαθάρισαν πως η κυβέρνηση δε δικαιούται να προβαίνει σε καταναγκαστικά μέτρα, όταν είναι ήδη εκφρασμένη η αντίθετη βούληση του λαού. "Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να επεμβαίνει στο έργο της Αυτοδιοίκησης, η οποία μάλιστα δεν είναι δοτή εξουσία", τόνισαν. Αναφερόμενος στις προθέσεις της κυβέρνησης, ο Θ. Χριστοδούλου σημείωσε πως αποσκοπεί να απομακρύνει τους πολίτες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. "Θέλουν να δημιουργήσουν όργανα διοίκησης που θα μπορούν να τα ελέγχουν. Εμείς πιστεύουμε στη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά και γι' αυτό διοργανώνουμε τοπικά δημοψηφίσματα", κατέληξε, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο νόμος δε θα εφαρμοστεί στην πράξη. Τέλος, η ΣΕΑ τάχθηκε υπέρ του αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι στην ΤΑ.

Συγκέντρωση των εργαζομένων στην ΤΑ

Οι εργαζόμενοι στην ΤΑ έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την επόμενη Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, μπροστά στο "Βελλίδειο" Συνεδριακό Κέντρο, το χώρο όπου θα διεξάγεται το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, προκειμένου να διεκδικήσουν την οικονομική αυτοδυναμία των ΟΤΑ, τη διαχείριση των προσλήψεων με γνώμονα τις ανάγκες των δήμων και τη διαφύλαξη του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών, το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ