Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η εξαφάνιση των δασών

Τα δύο τρίτα σχεδόν των δασών του πλανήτη έχουν σβηστεί από το χάρτη, προειδοποίησε πριν λίγες βδομάδες το Γραφείο του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) στο Λονδίνο.

Αν, μάλιστα, συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός καταστροφής των δασών, πολλές χώρες δε θα διαθέτουν πλέον καθόλου δάση σε 50 χρόνια.

Το συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξε αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση,αφού μελέτησε όλα τα δάση του πλανήτη είναι δραματικό. Από τα 80 δισεκατομμύρια στρέμματα δάσους που υπήρχαν πριν από 8.000 χρόνια, σήμερα δε μένουν παρά 30 δισεκατομμύρια. Αυτό έχει σαν

αποτέλεσμανα αυξηθεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η διάβρωση της γης να ερημοποιεί μεγάλες εκτάσεις και οι πλημμύρες να καταστρέφουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές.

Τι γίνεται στο πλανήτη

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Ασία, όπου οι πυρκαγιές εξαφάνισαν πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος του πράσινου. Το 88% των δασών της ασιατικής ηπείρου έχουν καταστραφεί εντελώς. Τα τροπικά δάση καταστρέφονται με ρυθμό 170 εκατομμυρίων στρεμμάτων το χρόνο.

Ανησυχητική, όμως, είναι η κατάσταση και στις άλλες ηπείρους. Στην Ευρώπη έχει εξαφανιστεί το 62% των δασών, στη βόρεια Αμερική το 39%, στη Λατινική Αμερική το 41% και στην Αφρική το 45%.

Τα αίτια της καταστροφής είναι πολλά. Οι συχνές πυρκαγιές, η δημιουργία φυτειών για την εκμετάλλευση του ξύλου, η έντονη αστικοποίηση, η κατασκευή δρόμων και το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που έχει επιβληθεί στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Αναφέροντας ως παραδείγματα την Κοστα-Ρίκα, τη Μαλαισία, το Πακιστάν και την Ταϊλάνδη, η WWF προειδοποίησε ότισε λιγότερο από μισό αιώνα 35 χώρες δε θα έχουν καθόλου παρθένα δάση.

"Ο ρυθμός της καταστροφής έχει δυστυχώς αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να αυξάνεται", τόνισε στο Λονδίνο ο Φράνσις Σάλιβαν, διευθυντής της εκστρατείας του WWF υπέρ των δασών.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά διεθνής συνθήκη για την προστασία των δασών. Με εξαίρεση ορισμένους προστατευόμενους τόπους, κάθε χώρα είναι ελεύθερη να καταστρέφει την εθνική της κληρονομιά.

Τι κάνουμε

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προτείνει την ψήφιση μιας διεθνούς συνθήκης για την προστασία των δασών. Ομως, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Κατά τη σύνοδο για τη γη που έγινε στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Ιούνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λατινική Αμερική - για προφανείς λόγους - εμπόδισαν τη σχετική συζήτηση, μεταθέτοντας και πάλι το θέμα στις αντίστοιχες καλένδες. Ισχυρές ήταν και οι πιέσεις των βιομηχανιών ξύλου, ενώ πολλές χώρες θεώρησαν ότι μια τέτοια σύμβαση θα παραβίαζε την εθνική τους κυριαρχία.

Μια πρόταση που κατατέθηκε στο τραπέζι από την εν λόγω οργάνωση, για να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστροφή των δασών, είναι να δεσμευτούν όλες οι χώρες να προστατεύσουν τουλάχιστον το 10% των δασών τους μέχρι το 2000. Προς το παρόν, το ποσοστό των προστατευόμενων δασών είναι πολύ μικρό. 2% στην Ευρώπη και κάτω του 5% σε άλλες ηπείρους. Ο πλανήτης Γη κινδυνεύει με ασφυξία. Κι όσο νωρίτερα συνειδητοποιηθεί από όλους, τόσο το καλύτερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ