Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΡΟΣ ΝΕΟΥΣ
Ζήστε με επιδόματα ανεργίας

Μια νεολαία, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της... "Ενωμένης Ευρώπης" και πειθήνιο χειροκροτητή του αντιδραστικού "εκσυγχρονισμού", θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την ακροτελεύτια "κορόνα" με την οποία επέλεξε να κλείσει τη χτεσινή του ομιλία ο Κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ με το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας του κόμματος, με θέμα τη νέα γενιά. "Η νέα γενιά είναι η κινητήρια δύναμη των εξελίξεων... Είναι η γενιά της ενωμένης Ευρώπης", αναφώνησε ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας την εισήγησή του σε μια συνεδρίαση, η οποία προηγήθηκε κατά τρεις μήνες των αρχαιρεσιών για την εκλογή γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Εκλογές όπου αναμένεται να εκφραστεί ένα κλίμα ανάλογο του κομματικού συνεδρίου που εξέλεξε πρόεδρο τον Κ. Σημίτη, δεδομένου ότι η ηγετική ομάδα επιδιώκει διακαώς τον έλεγχο της πλειοψηφίας της οργάνωσης, που σήμερα ανήκει στα χέρια "Τσοχατζοπουλικών" και "Αρσενικών".

Σε ό,τι αφορά τη χτεσινή συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αποφύγει το παραπάνω εσωκομματικό ζήτημα, λέγοντας ότι όποιο οργανωτικό θέμα υπάρχει θα εξεταστεί στο ΕΓ και τα κομματικά όργανα. Ας σημειωθεί ότι ήδη, Θ. Πάγκαλος και Μ. Παπαϊωάννου έχουν ταχθεί υπέρ της διάλυσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Κατά τα άλλα δεν απέφυγε από την αρχή της ομιλίας του να αναφερθεί στον... "αγγελικό κόσμο" που δημιουργεί για τη νέα γενιά η κυβερνητική προσήλωση στην ΟΝΕ και στη "βήμα προς βήμα" αμερικανοδουλία στην εξωτερική πολιτική.

Μέσα από μια αποθέωση του αυτονόητου και του "συμβατικού πολιτικού λόγου" έκανε εκτενή αναφορά στο πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα σήμερα από τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '30... και στο πόσο αποξενώνει τη νεολαία από την πολιτική ο "συμβατικός πολιτικός λόγος"... Βέβαια, δεν απέφυγε να ομολογήσει ότι για την απαξιωτική στάση των νέων απέναντι στα πολιτικά δρώμενα φταίει η κρατούσα πολιτική.

Κατόπιν αυτών άρχισε τη... διθυραμβική απαρίθμηση των μέτρων της κυβέρνησής του που αποτελούν υπόδειγμα αντι-νεολαιίστικης πολιτικής, όπως η λεγόμενη "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση", τα μέτρα κατά της ανεργίας που ισοδυναμούν με μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης των κεφαλαιούχων, το σχέδιο "Καποδίστριας" που χαρακτήρισε φιλο-νεολαιίστικο κλπ.

Ο πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα της συνολικής νεοφιλελεύθερης αντίληψης που διαπνέει την κυβέρνηση, επιχειρηματολόγησε υπέρ των "ίσων ευκαιριών" των νέων στον τομέα της... "επιχειρηματικότητας", τόνισε ότι "δεν είναι ανάγκη να υπάρχει παντού το προστατευτικό χέρι της κρατικής χρηματοδότησης", ζήτησε από τη νεολαία να παίξει ρόλο "συμφιλιωτή της δημοκρατίας με την αγορά", και στο όνομα της... γενικότερης ενασχόλησης της κυβέρνησης με τη νεολαία ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται καμία μέριμνα προς "κάποιες επιλεγμένες ομάδες που έχουν συγκεκριμένα προβλήματα".

Ομως τι έχει τελικά να προσφέρει η κυβέρνηση στη νέα γενιά; Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, της προσφέρει το... θεσμό του "συνηγόρου του πολίτη", τη "δημιουργία κέντρων πληροφόρησης", αντί για δουλιά δίνει επιδόματα ανεργίας σε περιορισμένο αριθμό νέων, καθώς και το κάλεσμά της προς τους νέους να δουλέψουν στη βάση του εθελοντισμού για τους Ολυμπιακούς του 2004...

Ομως εκτός από τα παραπάνω ο πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία "να πει και δυο λόγια" - σύμφωνα με την έκφρασή του - και για τα ναρκωτικά. Τι είπε; Οτι, ακόμα, το πρόβλημα στη χώρα μας δεν έχει πάρει τις διαστάσεις άλλων χωρών και πως και σε αυτό το θέμα "προέχει να ενταθεί η συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της ΕΕ", αφού "είναι ιδιαίτερα σημαντικό η καταπολέμηση των ναρκωτικών να γίνεται παντού με ένα ίδιο πλαίσιο"...

  • Στην ομιλία της η γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Τ. Αντωνίου,υπεραμύνθηκε της ύπαρξης νεολαιίστικης οργάνωσης, υποστήριξε τα κυβερνητικά μέτρα στην παιδεία και κατέφυγε στην πάγια τακτική της εσωκομματικής "αντιπολίτευσης" να αναζητά το "κοινωνικό πρόσωπο" του ΠΑΣΟΚ, περιοριζόμενη σε υπαινιγμούς για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Ν. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στρατηγική» για τη νέα γενιά (2017-03-09 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στις άδικα καταδικασμένες γυναίκες (2004-02-12 00:00:00.0)
Στην Αθήνα σήμερα το Γενικό Συμβούλιο (2001-12-18 00:00:00.0)
Με τη νεανική αγανάκτηση και οργή θα συναντηθεί η κυβέρνηση (1999-07-23 00:00:00.0)
"Αντιπολίτευση"... ανυπόγραφη και "καθαρές λύσεις" (1998-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ