Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζορίζεται από τον "έντιμο μεσάζοντα" η Αθήνα

Η δραστηριότητα που αναπτύσσει για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, ως "έντιμος μεσσάζοντας", ο Ρ. Χόλμπρουκ, φαίνεται πως "ζορίζει" την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που δε θέλησε να κρύψει χτες ο Θ. Πάγκαλος.

"Η αναζήτηση λύσης για το Κυπριακό στο πλαίσιο της ΕΕ δε χρειάζεται αμερικανική διαμεσολάβηση, αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας", υπογράμμισε χτες, μετά τη συνάντησή που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος. Η τοποθέτηση αυτή έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πρωτοβουλία Χόλμπρουκ, τη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός διπλωμάτης προχτές με τους Γ. Παπανδρέου και Γ. Κρανιδιώτη, καθώς και το δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", σύμφωνα με το οποίο ο Ρ. Χόλμπρουκ παρουσίασε σχέδιο τριχοτόμησης της Κύπρου.

Ο Θ. Πάγκαλος, όπως και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, χαρακτήρισαν τις πληροφορίες, περί τριχοτόμησης της Κύπρου, ανάξιες διάψευσης. Ο Θ. Πάγκαλος επισήμανε επίσης πως οι εν λόγω πληροφορίες παρουσιάστηκαν προ ημερών σε τουρκικά έντυπα.

Από κει και έπειτα, όμως, ο Θ. Πάγκαλος, στις δηλώσεις του περί πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ θέλησε να "σκιαγραφήσει" τη δυσαρέσκειά του, επισημαίνοντας πως η αμερικανική πρωτοβουλία θα μπορούσε να εξελιχθεί θετικά, αν οι ΗΠΑ αναλάμβαναν να πιέσουν την Τουρκία, προκειμένου να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση. Οι ΗΠΑ, είπε ο υπουργός έχουν τη δυνατότητα να πιέσουν την Αγκυρα, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και στο θέμα των εξοπλισμών.

Η δήλωση αυτή του Θ. Πάγκαλου αντανακλά, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, τη δυσφορία της Αθήνας για τις πιέσεις που ασκεί ο Ρ. Χόλμπρουκ προς την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, θέμα το οποίο θα συζητηθεί την προσεχή βδομάδα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Θ. Πάγκαλος υποστήριξε πως πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών ενημερωτικών επαφών καθώς και πως ουδεμία δυσαρέσκεια έχει εκφραστεί από την πλευρά του προέδρου για έλλειψη ενημέρωσης, αφού, όπως είπε ο Θ. Πάγκαλος, ο Πρόεδρος ενημερώνεται σε καθημερινή βάση από το υπουργείο Εξωτερικών μέσω των διπλωματών που στελεχώνουν το γραφείο του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ