Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απειλή στα δάση της Βουλγαρίας

Η Βουλγαρία κινδυνεύει να χάσει τα δάση της, εξαιτίας των κενών και παραλείψεων που υπάρχουν σε ένα σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη βουλγαρική Βουλή, με στόχο την επιστροφή των δασών από τη συλλογική ιδιοκτησία, σε κάποιους ιδιώτες που παρουσίασαν τίτλους ιδιοκτησίας! Αυτό ανακοίνωσε εκπρόσωπος της βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Στο σχέδιο νόμου δε διευκρινίζονται με σαφήνεια οι ευθύνες των νέων ιδιοκτητών των δασικών εκτάσεων, ούτε υπάρχει χρηματοδοτικός μηχανισμός που να βοηθά στα έξοδα διατήρησής τους, σύμφωνα με τον Ιβάν Ράεβ, διευθυντή Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών της Ακαδημίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος προέτρεψε τους βουλευτές να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους τις προειδοποιήσεις των ειδικών πριν επικυρώσουν τελικά το σχέδιο νόμου, οι παραλείψεις του οποίου - σύμφωνα με τον Ράεβ - θα προκαλέσουν χάος στους ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων και τις ευθύνες που πρέπει να επωμιστούν, ενώ θα θέσει σε κίνδυνο την πλούσια βιόσφαιρα της χώρας.

Στη Βουλγαρία υπάρχουν 17 φυσικά εκτροφεία θηραμάτων και τα δάση της φιλοξενούν πολλά είδη ζώων και πτηνών, καθώς και μια τεράστια ποικιλία φυτών. "Τι θα συμβεί σε περίπτωση πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης; Ποιος θα αναλάβει την κατάσβεσή της και ποιος θα πληρώσει για την αναδάσωση της περιοχής;", είπε χαρακτηριστικά ο Ράεβ.

Το 1/3 των εδαφών της Βουλγαρίας καλύπτονται από δάση, τα οποία ανήκουν στο κράτος. Ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των δασών αυτών έχουν ηλικία μεγαλύτερη των σαράντα χρόνων, και για να διατηρηθεί η ισορροπία στο περιβάλλον απαιτούνται σοβαρές επενδύσεις.

Ο Ράεβ επισήμανε πως πολλοί από τους ιδιοκτήτες δασών και οι κληρονόμοι τους, στην πραγματικότητα, δεν ξέρουν τι να κάνουν με τις δασικές εκτάσεις που θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία τους, ούτε μπορούν να τις προφυλάξουν από τους λαθροκυνηγούς, τις διάφορες ασθένειες, την ξηρασία και τις πυρκαγιές. "Ορισμένοι ιδιοκτήτες θα πουλήσουν τις εκτάσεις τους, απλά για να εκμεταλλευτούν την ξυλεία και δεν πρόκειται να επενδύσουν τα χρήματα από την πώληση σε άλλες δασικές εκτάσεις", κατέληξε ο υποδιευθυντής του ινστιτούτου, Αλεξάντερ Αλεξάντροφ. Η οικονομία της αγοράς απειλεί στη γειτονική χώρα και τα δάση, αφού κατόρθωσε να προξενήσει τεράστιες καταστροφές στον παραγωγικό ιστό της χώρας μέσα σε λίγα χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ