Σάββατο 3 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΙΑΡΑΒΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ"
Το 1998 θα "σημαδέψει" τα χωριά

- Το 1998 είναι και χρονιά δημοτικών εκλογών. Τι κρίνεται στις εκλογές αυτές;

- Στις ερχόμενες εκλογές για τους νέους δήμους θα κριθεί αν τελικά υλοποιηθούν ή όχι, οι αντιλαϊκοί στόχοι που βάζει η κυβέρνηση. Δηλαδή οι νέοι δήμοι θα έχουν διοικήσεις, που υποτακτικά θα παίρνουν εντολές απ' την κυβέρνηση για επιβολή νέων φόρων, πρόσθετων τελών, ιδιωτικοποιήσεις κλπ. ή θα αγωνίζονται μαζί με το λαό και θα διεκδικούν πόρους για την ανάπτυξη της υπαίθρου; Γι' αυτό οι κάτοικοι των χωριών πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και με την εκλογή τους να βάλουν φραγμό στους στόχους του σχεδίου"Καποδίστριας" αλλά και με αγώνες.

Αλλωστε οι αντιδράσεις δε σταμάτησαν. Συνεχίζονται σε πολλά χωριά, με διάφορες μορφές (μάζεμα υπογραφών, υπομνήματα, συζητήσεις, συγκεντρώσεις κλπ.).

- Γιατί προκάλεσε αντιδράσεις ο "Καποδίστριας";

- Ο λαός της υπαίθρου αντέδρασε και συνεχίζει να αντιδρά γιατί η κυβέρνηση σχεδίασε και προχώρησε σε νομοθέτηση της κατάργησης δήμων και κοινοτήτων, αυταρχικά και αναγκαστικά αν και ισχυριζόταν ότι έκανε διάλογο. Ομως "διάλογο" εννοούσε τη στήριξη της πολιτικής της από παράγοντες και διοικήσεις φορέων υποτελών ή διορισμένων, δηλαδή απόλυτα ελεγχόμενων. Αντέδρασε γιατί δεν προβλέπονται πόροι ανάπτυξης αλλά αντίθετα το νομοσχέδιο μειώνει άμεσα ή έμμεσα και τους ήδη υπάρχοντες πόρους της ΤΑ. Γιατί στόχος της κυβέρνησης είναι οι νέοι δήμοι να λειτουργήσουν επιβάλλοντας επιπλέον φόρους και αυξημένα "ανταποδοτικά" τέλη.

Δηλαδή, στις πλάτες των φτωχών πολιτών της υπαίθρου φορτώνονται οικονομικά βάρη που είναι στην ευθύνη και την υποχρέωση της Πολιτείας. Αντέδρασε, γιατί διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών και υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα (πράγμα που δεν μπορούσε να γίνει στα χωριά, γιατί ήταν "μικρό" αντικείμενο εκμετάλλευσης), ενώ με τη μετατροπή τους σε δήμους, γίνονται ελκυστικός στόχος για το ιδιωτικό κεφάλαιο.

- Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η διέξοδος, είναι όμως έτσι; - Το χωριό ήδη δοκιμάζεται και "επιβιώνει" στο περιθώριο. Η εφαρμογή του"Καποδίστρια", θα το οδηγήσει σε παραπέρα υποβάθμιση και τελικά στην ερήμωση. Η κυβέρνηση έχει στόχο να χειραγωγήσει στο άρμα της κεντρικής εξουσίας την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και με αυτό τον τρόπο να "πετύχει" την υλοποίηση των οδηγιών της ΕΕ, που εκτός των άλλων, είναι η μείωση του αγροτικού πληθυσμού από το 22% σήμερα στο 8%, αλλά χωρίς να προβλέπει επαγγελματική διέξοδο σ' άλλους κλάδους. Ετσι η αύξηση των ανέργων στην ύπαιθρο, η ξενιτιά και η μετανάστευση προς τ' αστικά κέντρα, για άλλη μια φορά θα "σημαδέψουν" τα χωριά μας.

Ομως και οι νέοι δήμοι, δίχως πόρους, θα είναι σε βάρος της εξυπηρέτησης των κατοίκων και ιδιαίτερα των απομακρυσμένων χωριών, που βρίσκονται 40 και 50 χιλιόμετρα μακριά από την έδρα, όπως συμβαίνει και με ορισμένα χωριά και εδώ. Οι νέοι "ισχυροί" και "βιώσιμοι" κατά την κυβέρνηση δήμοι, θα σημαίνουν εγκατάλειψη, ταλαιπωρία και τελικά ανίσχυρα και μη βιώσιμα νοικοκυριά του χωριού.

Γ. Ζαχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ