Σάββατο 3 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα οι ψαράδες

Προθεσμία μέχρι το Σάββατο 10 Γενάρη αποφάσισαν να δώσουν οι ψαράδες και οι σφουγγαράδες της Καλύμνου, πριν προχωρήσουν σε αποκλεισμό του λιμανιού του νησιού. Ζητούν από την κυβέρνηση να δεχτεί αντιπροσωπεία τους και να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Την απόφαση αυτή πήραν στη διάρκεια χτεσινής μαζικής γενικής συνέλευσής τους.

Οι ψαράδες και οι σφουγγαράδες του νησιού βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις από την προηγούμενη βδομάδα, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει από 1/1/1998 τον τρόπο φορολόγησης των ψαράδων - σφουγγαράδων της χώρας και να τους μετατρέψει από αγρότες σε επαγγελματίες εμπόρους. Επίσης, αντιτάσσονται στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλλει στους αλιείς της χώρας να κρατούν βιβλία εσόδων - εξόδων και να τοποθετήσουν στα σκάφη τους ταμειακή μηχανή.

Στη χτεσινή γενική συνέλευση των μελών των Συλλόγων Αλιέων - Σπογγαλιέων Καλύμνου, για ακόμα επιβεβαιώθηκε η απόφασή τους να αγωνιστούν για να εξακολουθήσει να ισχύει το παλιό καθεστώς. Παράλληλα κάλεσαν και άλλα αλιευτικά σωματεία της χώρας να πάρουν μέρος σε αυτόν τον αγώνα.

Οπως τονίστηκε μετά το τέλος της συνέλευσης, η προσωρινή αναστολή του κλεισίματος του λιμανιού - αρχικά το κλείσιμο είχε ανακοινωθεί για 2 Γενάρη - δεν αποτελεί και αναστολή του αγώνα, αλλά μια ευκαιρία να οργανωθούν καλύτερα οι σφουγγαράδες και οι ψαράδες του νησιού μπροστά στις επερχόμενες κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σύλλογοι Αλιέων - Σπογγαλιέων Καλύμνου σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 21 Δεκέμβρη, με τη συμμετοχή και τοπικών αρχών και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων του νησιού, αποφάσισαν ομόφωνα να συγκροτήσουν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Μετά τις επιτυχείς καταλήψεις στο κτίριο της Εφορίας και του Επαρχείου την περασμένη βδομάδα, ακολούθησε σειρά συσκέψεων της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ) με τον έπαρχο και το δήμαρχο του νησιού. Ομως η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών που εξαιρούν από αγρότες τους σφουγγαράδες και τους ψαράδες των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το γεγονός αυτό θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της αλιευτικής δραστηριότητας, ενώ πολλοί ψαράδες και σφουγγαράδες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσωρινή ανάπαυλα με ψηλά το κεφάλι! (1998-01-20 00:00:00.0)
Ψαράδες κατέλαβαν τα δημόσια κτίρια (1997-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ