Σάββατο 3 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
Τα προβλήματα περιμένουν ακόμα λύσεις...

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι 2.000 κάτοικοι του ορεινού οικισμού του Κενταύρου της Κοινότητας Μύκης, Νομού Ξάνθης. Ενας οικισμός, που απέχει μόλις 27 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, αντιμετωπίζει δυσκολίες που κάνουν δραματική τη ζωή των κατοίκων του. Προβληματικό δίκτυο ύδρευσης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να χρεώνονται οι ίδιοι για να γίνουν κάποια απαραίτητα έργα, αγροτικό ιατρείο για λίγες ώρες τη βδομάδα, ενώ η πολιτεία αρνείται να δώσει άδειες για ένα πρατήριο καυσίμων και ένα ταξί, που θα έλυναν πολλά προβλήματα. Για τα προβλήματα αυτά, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μαρ. Μπόσκου κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να πάρουν και πότε για την αντιμετώπισή τους.

Ο Κένταυρος δε διαθέτει κατάλληλο δίκτυο ύδρευσης. Το υπάρχον δίκτυο, που κατασκευάστηκε από την κοινότητα το 1970, όχι μόνο δεν καλύπτει τις ανάγκες του οικισμού, αλλά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων του... Σε πολλά σημεία είναι φθαρμένο, με αποτέλεσμα να σημειώνονται διαρροές και το νερό να μετατρέπεται σε ακατάλληλο προς πόση. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν εμφανιστεί κρούσματα σχετικών ασθενειών ανάμεσα στους κατοίκους.

Μπροστά στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί και την αδιαφορία της πολιτείας για να λύσει το πρόβλημα, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να δαπανήσουν δεκάδες εκατομμύρια για την κατασκευή συμπληρωματικού δικτύου ύδρευσης. Μάλιστα στα εγκαίνια του δικτύου, ο πρώην νομάρχης Ξάνθης υποσχέθηκε ότι η νομαρχία θα αναλάμβανε τα έξοδα τουλάχιστον για την κατασκευή της δεξαμενής. Υπόσχεση, που έμεινε στα λόγια, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να υπάρχει το χρέος για την αγορά των υλικών που απαιτήθηκαν για την κατασκευή της.

Το αγροτικό ιατρείο που υπάρχει στον οικισμό λειτουργεί μόνο δυο φορές τη βδομάδα και μόνο για λίγες ώρες, ενώ δεν υπάρχει μαία για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Παράλληλα για να προμηθευτούν φάρμακα οι κάτοικοι του Κενταύρου και των γύρω οικισμών πρέπει να "ξενιτευτούν", αφού δεν υπάρχει φαρμακείο...

Οι ελλείψεις όμως δε σταματούν εκεί. Συγκεκριμένα, δε χορηγείται άδεια για τη λειτουργία πρατηρίου υγρών καυσίμων, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να προμηθευτούν καύσιμα για την κίνηση των αυτοκινήτων τους και των άλλων αγροτικών μηχανημάτων, καθώς και πετρέλαιο για θέρμανση και άλλες ανάγκες. Επίσης οι αρμόδιοι φορείς δε χορηγούν άδεια ταξί που αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, αφού μέχρι σήμερα οι κάτοικοι εξυπηρετούνται με ταξί που έρχονται από την Ξάνθη, που αυτόματα μεταφράζεται σε μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση. Τέλος, ο οικισμός δεν έχει ταχυδρομικό γραφείο, με αποτέλεσμα τεράστιος όγκος από γράμματα, τηλεγραφήματα, επιταγές και ειδοποιητήρια συντάξεων να μένουν στο καφενείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ