Σάββατο 3 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι Τσιγγάνοι... και οι άλλοι

"Την τιμητική τους" στην τηλεόραση και τα πρωθυπουργικά μέγαρα έχουν το τελευταίο διάστημα οι Τσιγγάνοι της χώρας μας. Καθισμένοι αναπαυτικά στους καναπέδες μας γινόμαστε μέσω του "μαγικού κουτιού" κοινωνοί του σίριαλ, όπου η φτωχή πλην όμως δίμετρη και όμορφη Τσιγγάνα σαγηνεύει τον γιάπι, ο οποίος για χάρη της είναι έτοιμος να θυσιάσει την καριέρα, την πλούσια αρραβωνιαστικιά του, το κοινωνικά και επαγγελματικά πετυχημένο σόι της και σόι του, με λίγα λόγια το μέλλον του. Μάλιστα, για αυτή του την επιλογή έφτασε στο σημείο να ξυλοκοπηθεί από τους "βάρβαρους". Στην εν λόγω σειρά τη θέση των συμπαθέστατων, ξέχειλα φορτωμένων από καρέκλες και άλλα οικιακά είδη, "Ντάτσουν", πήραν για τα καλά τα πολυτελή Ρέιντζ - Ρόβερ, στη θέση των τσαντιριών έχουμε "πολυτελέστατα σπίτια", οι Τσιγγάνοι δεν ασχολούνται πλέον με το εμπόριο, αλλά με ναρκωτικά και τοκογλυφίες, ενώ οι πολιτισμένοι προσπαθούν να τους βοηθήσουν να φύγουν από τη μιζέρια τους, αλλά αυτοί είναι που δε θέλουν.

Το ότι οι Τσιγγάνοι "είναι στα πάνω τους" επιβεβαιώνεται και από το ότι "εισέβαλαν", και μάλιστα με την... άδεια του πρωθυπουργού και της συζύγου του, για να πουν τα κάλαντα λέει των Χριστουγέννων, εκεί όπου ελάχιστοι λαϊκοί καταφέρνουν να μπουν. Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλαδή. Εκεί που συνήθως η πόρτα ανοίγει για τους εκλεκτούς της πολιτικής και οικονομικής ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας και όχι βέβαια στα "γαϊδούρια και καθυστερημένους" αγρότες, τους "υποκινούμενους" καθηγητές, συνταξιούχους, ναυτεργάτες, φοιτητές, άνεργους κλπ, οι οποίοι επιμένουν να λένε "άλλου είδους κάλαντα" και "πολύ... φάλτσα βρε παιδί μου". Ασε που "βρωμάει και το χνώτο τους" από την πείνα και τέλος πάντων δεν είναι και "εκσυγχρονιστικό".

Ο}μως, για να σοβαρευτούμε - εμείς σοβαροί είμαστε, με κάποιους άλλους δεν ξέρουμε τι γίνεται - τέτοιου είδους σίριαλ, αλλά και ανάλογες άνωθεν πρωτοβουλίες και τσιγγάνικα κάλαντα στου Μαξίμου δεν είναι κινήσεις τόσο τυχαίες ή τόσο αθώες όσο κάποιοι επιχειρούν να προβάλουν μέσα από τα ΜΜΕ για να μας πείσουν. Και αυτό γιατί προσπαθούν να περάσουν στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων - στη συγκεκριμένη περίπτωση των Τσιγγάνων - ότι "ο καπιταλισμός έχει ανθρώπινο πρόσωπο, είμαστε όλοι ίσοι, για όλους υπάρχουν ευκαιρίες να πιάσουν την καλή, πλούσιοι, φτωχοί, γιάπηδες, Τσιγγάνοι, είμαστε σαν μια οικογένεια", μην αγωνίζεστε, απλά παθητικά περιμένετε το "βασιλόπουλο του παραμυθιού να σας κλέψει και να σας οδηγήσει στο παλάτι".

Μ}έχρι τότε όμως οι Τσιγγάνοι θα είναι τα "παιδιά ενός κατώτερου θεού", θα ζουν βρώμικοι και εξαθλιωμένοι σε τσαντίρια και σε καταυλισμούς, που θα τους βλέπουμε μόνο από τις άνωθεν ευλογημένες, κτηνώδεις επιδρομές των ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ. Θα συνεχίσουν να αποτελούν ανυπεράσπιστη τροφή στις ορέξεις των εργοδοτών, θα κατέχουν τη θλιβερή πρωτιά στον αναλφαβητισμό και στο κοινωνικό "περιθώριο". "Θα παραμένουν, τόσο για τον κρατικό μηχανισμό όσο και για τα ΜΜΕ, οι συνήθεις ύποπτοι όσων δολοφονιών, ληστειών, βιασμών, υποθέσεων ναρκωτικών και ό,τι άλλο άνομο μπορεί κάποιος να σκεφτεί, πράγμα το οποίο θα πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή πολλές φορές. Θα τους θέλουν μόνο όταν πρόκειται να διασκεδάσουν τους πλούσιους στα μέγαρά τους με τις μουσικές και χορευτικές ικανότητές τους. Αντε και κάποια περίοδο γιορτινή,που το εκάστοτε πρωθυπουργικό ζεύγος, όπως φέτος καλή ώρα, θα θέλει να επεκτείνει το δούλεμα - συγνώμη την... επικοινωνιακή του πολιτική ήθελα να πω... μετά τους συνταξιούχους στο ΙΚΑ Νέου Κόσμου... και τους Τσιγγάνους - και θα τους καλεί στο Μέγαρο.

Ανδρέας ΘΕΡΜΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ