Σάββατο 3 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχίζουν στις 7 του Γενάρη οι εκπτώσεις

Θα διαρκέσουν, επίσημα, μέχρι τις 28 του Φλεβάρη και αποτελούν τη μεγάλη ελπίδα των εμπόρων για αναθέρμανση του "παγωμένου" τζίρου τους

Στις 7 του Γενάρη,και πριν καλά - καλά βγάλουν οι έμποροι από τις βιτρίνες το χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, ξεκινούν και φέτος οι χειμερινές εκπτώσεις, ενώ ήδη επώνυμα καταστήματα έχουν ανοίξει και πάλι το χορό των εκπτώσεων με τη μορφή προσφορών. Η διάρκεια των εκπτώσεων επίσημα θα είναι περίπου δύο μήνες, όσο, δηλαδή, προβλέπει ο νόμος ως ανώτατη διάρκεια και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εμπορικών συλλόγων θα λήξουν στις 28 του Φλεβάρη.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η έναρξη των εκπτώσεων αμέσως μετά τις γιορτές έρχεται να αποκαταστήσει κατά κάποιο τρόπο έστω και προσωρινά το κενό που άφησαν στα ταμεία των καταστημάτων οι γιορτές, καθώς και φέτος ο ισχνός 13ος μισθός των εργαζομένων καταναλωτών δε στάθηκε δυνατό να αναθερμάνει το παγωμένο κλίμα που επικρατεί στην αγορά, με αποτέλεσμα ο τζίρος να σημειώσει πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατά 15%-20%.Στην πραγματικότητα, με τις συστάσεις της ΕΣΕΕ, οι εμπορικοί σύλλογοι σύρονται και πάλι πίσω από την τακτική των επώνυμων και μεγάλων καταστημάτων, ντόπιων και πολυεθνικών για πραγματοποίηση εκπτώσεων και προσφορών, αναγκάζοντας και τους εμπόρους να ακολουθήσουν για να φρενάρουν όσο γίνεται τη μετατόπιση του τζίρου προς τα μεγάλα μαγαζιά. Οπως τόνισε μιλώντας στο "Ρ" ο Αλ. Σπύρου,μέλος του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) από την "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων", "όσοι υποστηρίζουν ότι οι εκπτώσεις γίνονται τέσσερις μήνες το χρόνο για το καλό των εμπόρων, στην ουσία παραβλέπουν τη γενεσιουργό αιτία της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά τα τελευταία χρόνια, που είναι η συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων. Αυτό το πρόβλημα", υπογραμμίζει ο ίδιος, "δεν αλλάζει με την πραγματοποίηση διαρκών εκπτώσεων και προσφορών. Αλλωστε η εμπειρία έχει δείξει ότι η μεγάλη διάρκεια των εκπτώσεων τα τελευταία χρόνια δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα για τα ταμεία των μαγαζιών".

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου περί "ανταγωνισμού", που κατάρτισε το υπουργείο Ανάπτυξης και έχουν στα χέρια τους οι φορείς του εμπορίου, προβλέπεται ότι οι εκπτώσεις θα πραγματοποιούνται τέσσερις μήνες το χρόνο, Γενάρη - Φλεβάρη και Ιούλη - Αύγουστο, ενώ τα πολυκαταστήματα θα μπορούν να πραγματοποιούν προσφορές δέκα μέρες το μήνα που ισοδυναμεί με άλλους τέσσερις μήνες. Στην πράξη, δηλαδή, ανοίγει ο δρόμος ώστε τα πολυκαταστήματα να μπορούν σε βάρος των μικρεμπόρων να κάνουν εκπτώσεις κανονικά και με το νόμο 8 μήνες το χρόνο! Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΕΕ, όπως καταγγέλλει ο Αλ. Σπύρου,αρνήθηκε να πάρει θέση απέναντι σ' αυτή τη μεθόδευση, αγνοώντας τη θέληση των εμπορικών συλλόγων που είναι εκπτώσεις και προσφορές να πραγματοποιούνται μόνο Φλεβάρη και Αύγουστο που είναι και τέλος σεζόν και αντ' αυτού στην ουσία με τις πράξεις της δείχνει να στηρίζει τα συμφέροντα των μεγαλοκαταστημάτων. "Η πτώση του τζίρου", υπογράμμισε ο Αλ. Σπύρου, "δεν αντιμετωπίζεται με προσφορές και εκπτώσεις, αλλά μόνο με αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής και στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων".

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ