Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Παλλαϊκή αντίσταση στην αντιαγροτική πολιτική

Μεγάλο συλλαλητήριο αγροτών χτες στη Μυτιλήνη. Εμπρακτη αλληλεγγύη από τους εργαζόμενους, με την 24ωρη παλλεσβιακή απεργία

Την αντίθεσή του στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ διαδήλωσε χτες για άλλη μια φορά σύσσωμος ο λαός της Λέσβου. Χιλιάδες αγρότες και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην προκυμαία της Μυτιλήνης σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο, ενώ τα πάντα νέκρωσαν στο νησί, καθώς το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαληλικό Κέντρο είχε κηρύξει 24ωρη απεργία.

Οι ελαιοπαραγωγοί συναντήθηκαν με τους εργάτες μπροστά στη νομαρχία, όπου μίλησε ο Σταύρος Σκοπελίτης,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και μέλος της διοίκησης της Ενωσης Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και ο πρόεδρος του ΠΕΚ Θωμάς Τσαγκαρέλλης.

Εκεί εγκρίθηκαν και τα ψηφίσματα των ελαιοπαραγωγών και των εργατών, στα οποία κωδικοποιούνται τα αιτήματά τους. Οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν τιμή ασφαλείας 1.000 δραχμών για τον "άσο", έτσι που να καλύπτεται το κόστος και να υπάρχει και ένα μικρό κέρδος για τον παραγωγό, εισοδηματική ενίσχυση 300 δραχμών ανά κιλό λάδι της προηγούμενης περιόδου, να παρθούν μέτρα ενάντια στην αισχροκέρδεια και τη νοθεία του λαδιού και άλλα αιτήματα θεσμικού και οικονομικού περιεχομένου. Οι εργάτες, στο ψήφισμά τους, ζητούν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, καθιέρωση του 35ωρου με νομοθετική και γενικευμένη εφαρμογή και άλλα θεσμικά αιτήματα.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν με πανό και συνθήματα στο κτίριο της Περιφέρειας, όπου επέδωσαν ψήφισμα στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας και στη συνέχεια πήγαν στο υπουργείο Αιγαίου, με σκοπό να συναντηθούν με την υπουργό Ε. Παπαζώη.Αντί όμως για την υπουργό, οι διαδηλωτές βρήκαν τον γενικό γραμματέα του υπουργείου στην πόρτα να τους περιμένει, επειδή η υπουργός απουσίαζε!

Ο Στ. Σκοπελίτης κατάγγειλε την απουσία της υπουργού σαν συνειδητή ενέργεια που έχει σχέση με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, δεδομένου ότι το υπουργείο γνώριζε εδώ και μέρες για το συλλαλητήριο, ενώ δεν ήταν η πρώτη φορά που η υπουργός απουσίαζε όποτε γινόταν συλλαλητήριο. Οι διαδηλωτές προσπέρασαν τον γραμματέα του υπουργείου και θυροκόλλησαν το ψήφισμά τους έξω από το υπουργικό γραφείο. Το συλλαλητήριο έληξε εκεί, με την υπόσχεση να συνεχιστεί ο αγώνας και με άμεση προοπτική την επόμενη κινητοποίηση.

Να σημειωθεί ότι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αγροτών Λέσβου πήρε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει όλες τις Συντονιστικές Επιτροπές και τις ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων των ελαιοπαραγωγών σε σύσκεψη, προκειμένου να συζητηθούν και να αποφασιστούν μορφές κοινής δράσης και συντονισμού. Η σύσκεψη προγραμματίζεται για τις 22 Μάρτη στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα,αντιπροσωπεία της ΝΔ και του "ΣΥΝ", εκπρόσωποι μαζικών φορέων και δεκάδες πρόεδροι κοινοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ