Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΑΙΑ
Θερίζει θύελλες ο δήμαρχος...

Εισπράττει τώρα την οργή και των αντιστασιακών. Την επέτειο της μάχης της Κοκκινιάς επέλεξε, για να ισχυριστεί πως οι αγώνες δεν κερδίζονται στους δρόμους αλλά στους διαδρόμους!

Αντιμέτωπος με την οργή και των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης κατόρθωσε να βρεθεί ο σημερινός δήμαρχος της ιστορικής Κοκκινιάς. Οι αντιστασιακοί όταν μάτωναν για την πατρίδα, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι μισό αιώνα μετά κάποιοι σαν τον Β. Τράπαλη θα τους εγκαλούσαν στην τάξη ισχυριζόμενοι πως οι αγώνες δεν κερδίζονται στους δρόμους αλλά στους διαδρόμους! Κι όμως συνέβη! Οχι ως ατυχής στιγμή, αλλά ως συνειδητή πράξη από στελέχη του κυβερνητικού κόμματος εκπαιδευμένα ακριβώς σ' αυτό: Οχι μόνο στη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, αλλά και στην επανεγγραφή της ιστορίας έτσι που να ταιριάζει στο χαμηλό μπόι αυτών που η συγκυρία το έφερε να φαντάζουν σήμερα νικητές επί ενός αδούλωτου λαού.

Δυστυχώς γι' αυτούς και ευτυχώς για την ιστορία, οι πρωταγωνιστές της ζουν ακόμα! Κι έτσι όσα αισχρά επιχειρήθηκαν με αφορμή τον γιορτασμό της ιστορικής μάχης της Κοκκινιάς, απαντήθηκαν πάραυτα. Η προσπάθεια του δημάρχου και ομάδας κλακαδόρων του κυβερνητικού κόμματος να εμφανίσουν ούτε λίγο ούτε πολύ και τη μάχη της Κοκκινιάς ως μια μάχη που έγινε για να δικαιωθεί 50 χρόνια μετά το ΠΑΣΟΚ και να εκλεγεί βουλευτής Πειραιά ως θείο βρέφος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, έπεσε στο κενό.

Η προσβολή δεν έμεινε αναπάντητη και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, αντιπροσωπεία του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς μοίρασε στους δημοτικούς συμβούλους κείμενο κατά του δημάρχου και της δημοτικής αρχής, καταγγέλλοντάς τους ότι αποπειράθηκαν να μετατρέψουν τον γιορτασμό της επετείου από νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ της Κοκκινιάς ενάντια στους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους,"σε κομματική ΦΙΕΣΤΑ του ΠΑΣΟΚ, αγνοώντας παντελώς τις αγωνιστικές παραδόσεις του Παραρτήματος και ειδικότερα του κοκκινιώτικου λαού".

Οπως περιγράφουν οι αντιστασιακοί στην καταγγελία τους, στην ομιλία του ο δήμαρχος "προσπάθησε να περάσει μηνύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα", ενώ στην εκδήλωση είχαν μεταφερθεί κλακαδόροι οι οποίοι με προκλητικό τρόπο χειροκροτούσαν τον δήμαρχο και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,ενώ αντίθετα αγνόησαν παντελώς την ίδια την ΠΕΑΕΑ. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να φωνάξουν συνθήματα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος μετατρέποντας την εκδήλωση μνήμης και τιμής σε προεκλογική αρένα του δημάρχου.

Το αποτέλεσμα ήταν να αντιδράσουν οι αντιστασιακοί και να αποχωρήσουν από την εκδήλωση αφήνοντας πίσω τον δήμαρχο, τους συμβούλους του, τον υπουργό και τους κλακαδόρους τους να... "γιορτάζουν".

"Αγώνες"... διαδρόμων

Ο δήμαρχος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στη συνεδρίαση, υπεραμύνθηκε της ομιλίας του καλώντας τους συμβούλους να τη συγκρίνουν με αυτές... των προηγούμενων δημάρχων σε ανάλογες εκδηλώσεις (! ), ενώ για τα συνθήματα των κλακαδόρων είπε ότι "θα μπορούσαμε να τα βρούμε και να ζητηθεί και συγνώμη", αφήνοντας να εννοηθεί ότι έφταιξαν οι αντιστασιακοί που έφυγαν από την αίθουσα και διαλύθηκε η εκδήλωση! Ολα αυτά διανθισμένα με δηλώσεις σεβασμού προς την Αντίσταση για να χρυσωθεί το χάπι.

Η Βέρα Νικολαϊδου,επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" και πρώην δήμαρχος, τόνισε, απευθυνόμενη στον Β. Τράπαλη, ότι "η ομιλία σας ήταν προκλητικά προεκλογική απέναντι στους αντιστασιακούς και τους αγώνες τους, όταν λέγατε ότι οι αγώνες δεν κερδίζονται στους δρόμους αλλά στους διαδρόμους! Αστοχο, για μια γενιά που έχει μάθει να αγωνίζεται". Οσο για τους κλακαδόρους είπε ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε τέτοια συνθήματα" υπενθυμίζοντας τη φιέστα για το "Σπίτι της Αρσης Βαρών", ενώ για ορισμένους κυβερνητικούς παρευρισκόμενους που για πρώτη φορά εμφανίζονταν σε τέτοια εκδήλωση είπε ότι "θα χαρούμε να τους δούμε και μετά τις εκλογές". Ανάλογες ήταν και οι παρεμβάσεις και των άλλων συμβούλων της παράταξης.

Από την πλειοψηφία ορισμένοι σύμβουλοι έθεσαν ζήτημα ψηφοφορίας με πρόταση να μην γίνει αποδεκτή η καταγγελία, αλλά μπροστά στην αγωνία του δημάρχου να υποβαθμίσει το γεγονός της καταγγελίας δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή τους. Αντίθετη στην πρόταση αυτή ήταν και η "ΔΕ". Η Βέρα Νικολαϊδου τόνισε πως σε αυτή την περίπτωση οι αντιστασιακοί θα έβγαιναν... "τρελοί" και τα καταγγελθέντα γεγονότα ως... "ανύπαρκτα".

Κι άλλη αντίθεση

Δυναμική παρουσία είχαν στο δημοτικό συμβούλιο και οι κάτοικοι της οδού Π. Τσαλδάρη, που αντέδρασαν στην πεζοδρόμηση του δρόμου τους.

Στο θέμα της οδού Π. Τσαλδάρη, οι κάτοικοι και οι έμποροι της περιοχής έκφρασαν την αντίδρασή τους στην πεζοδρόμησή της, φέρνοντας τη δημοτική αρχή προ των ευθυνών της, αφού προχωράει σε έργα χωρίς να ρωτηθούν οι δημότες. Η "ΔΕ" είχε αντιταχθεί από την αρχή στη δημοπρασία γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση από τον δήμο και γιατί αντιτάχθηκε στον τρόπο δημοπράτησης, δηλαδή μελέτη - κατασκευή. Η Βέρα Νικολαϊδου είπε πως ο δήμαρχος θα είναι υπεύθυνος για όποια επιβάρυνση υπάρξει στο δήμο και τόνισε ότι πρέπει "να αφουγκραζόμαστε στην πράξη τι θέλουν οι κάτοικοι γιατί μετά είναι αργά". Το θέμα παραπέμφθηκε στο επόμενο ΔΣ, αλλά η δημοτική αρχή φαίνεται ότι θα υπαναχωρήσει μπροστά στις πιέσεις του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ