Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΙΚΑΛΑ
"Πυροβόλησαν" με καταδίκες 64 αγρότες
  • Σε μια προκλητική, και χωρίς προηγούμενο, απόφαση σε βάρος αγωνιζομένων αγροτών, δικαστήριο των Τρικάλων τούς καταδίκασε, χωρίς η ποινή να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να κρατούνται από χτες βράδυ
  • Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας σήμερα το πρωί στα Τρίκαλα, μετά από απόφαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής

Σε μια, χωρίς προηγούμενο, προκλητική καταδικαστική απόφαση, σε βάρος αγωνιζόμενων αγροτών προχώρησε χτες το τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων, λίγες μόλις μέρες πριν το γιορτασμό του Κιλελέρ και την ίδια ημερομηνία με αυτήν της δολοφονίας του Μαρίνου Αντύπα. Το δικαστήριο των Τρικάλων καταδίκασε χτες 64 αγρότες σε τρίμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή, στερώντας από τους καταδικασθέντες το δικαίωμα της έφεσης της ποινής, κάτι που δε συμβαίνει ούτε με τους εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου. Η "λεπτομέρεια" αυτή "μεταφράστηκε" σε χρηματική "ποινή" άμεσα καταβλητέα (δικαστικά έξοδα κλπ.) ύψους 1.700.000 δραχμών, ποσό που οι κατηγορούμενοι αγρότες αδυνατούσαν να καταβάλουν και το αποτέλεσμα ήταν να παραμείνουν χτες βράδυ "κρατούμενοι" στην αίθουσα του δικαστηρίου!

Το γεγονός αυτό κατήγγειλαν χτες, με ανακοινώσεις τους, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, καθώς και μαζικοί φορείς των Τρικάλων, ενώ χτες βράδυ στην πόλη δημιουργήθηκε εκρηκτική κατάσταση.

Η προκλητική καταδίκη δε θα μείνει αναπάντητη και σήμερα το πρωί στις 11 θα γίνει πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα, με απόφαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Σε ανακοίνωσή της καλεί τους αγρότες και τους εργαζόμενους της Θεσσαλίας να καταδικάσουν με την παρουσία τους στο σημερινό συλλαλητήριο την αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης.

Ηθελαν καταδίκες

Το γεγονός ότι η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε στις 3μ.μ.,ώρα που συνήθως οι δίκες αναβάλλονται, προϊδέασε κατηγορούμενους και υπεράσπιση για την τελική έκβαση. Η ακροαματική διαδικασία κράτησε μέχρι το βράδυ και σε όλη τη διάρκεια της δίκης η δικαστική έδρα με προεξάρχοντα τον εισαγγελέα, έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο για την καταδίκη των κατηγορουμένων αγροτών. Ετσι για πρώτη φορά στα χρονικά των "αγροτοδικείων" επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης, χωρίς το δικαίωμα άσκησης έφεσης από τους κατηγορούμενους. Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε τρίμηνη ποινή φυλάκισης σε 64 από τους 68 κατηγορούμενους αγρότες με τριετή αναστολή, επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις το Μάρτη του 1995. Τρεις αγρότες απαλλάχτηκαν λόγω αμφιβολιών και ένας δε δικάστηκε, γιατί τον πρόλαβε ο θάνατος.

Στο πλευρό των κατηγορουμένων αγροτών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, που κατέθεσε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης, ενώ επίσης μάρτυρες υπεράσπισης ήταν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων,ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων και άλλοι εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής.

Το δικαστήριο προχώρησε στην καταδίκη των 64 αγροτών, αξιώνοντας την καταβολή συνολικά 1.700.000 δραχμών, για να αφεθούν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι. Τα χρήματα αυτά ήταν δύσκολο να εξευρεθούν και η συντριπτική πλειοψηφία των καταδικασθέντων αγροτών παρέμειναν "φυλακισμένοι" στην αίθουσα του δικαστηρίου, αφού τα αστυνομικά όργανα απαγόρευσαν την έξοδό τους.

Αμέσως μετά από την προκλητική καταδίκη των 64 αγροτών, έξω από το δικαστήριο συγκεντρώθηκε πλήθος λαού των Τρικάλων σε ένδειξη συμπαράστασης στους "έγκλειστους" καταδικασθέντες και έκφρασης μαζικής καταδίκης της προκλητικής απόφασης του "αγροτοδικείου".

Ανακοινώσεις συμπαράστασης στους καταδικασθέντες αγρότες εξέδωσαν χτες βράδυ: Το Σωματείο Συνεταιριστικών Υπαλλήλων,το Συνδικάτο Οικοδόμων,οΣύλλογος Γυναικών,ο ΣΕΤ και η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων.

"Δε μας τρομοκρατούν"

Μέσα από την αίθουσα του "αγροτοδικείου" Τρικάλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η Ανοιξη" Σπύρος Τσιοτινός, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 64 καταδικασθέντες δήλωσε στο "Ρ": "Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο πρόεδρος της έδρας μάς είπε ότι μας κάνουν χάρη για να μην πληρώσουμε πολλά χρήματα, να πληρώσουμε 25.000 δραχμές, δηλαδή τα δικαστικά έξοδα. Υστερα από την απόφαση αυτή του δικαστηρίου και εφόσον εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε έφεση, θα παραμείνουμε μέσα στα δικαστήρια, γιατί δεν έχουμε να πληρώσουμε το ποσό του 1.700.000 δραχμών.

Δυστυχώς - συνέχισε ο Σπύρος Τσιοτινός - το δικαστήριο αυτό σήμερα λειτούργησε με κατεύθυνση της κυβέρνησης κι όχι σαν δικαστήριο, το οποίο θα έπρεπε να αποδώσει δικαιοσύνη, να απαλλάξει δηλαδή τους αγρότες. Γιατί από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε θέμα παρακώλυσης συγκοινωνιών. Η απόφαση αυτή μας θυμίζει παλιές εποχές και μας γυρίζει τουλάχιστον 80 χρόνια πίσω. Εμείς θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση τον αγώνα μας και στις 14, 15, 16 του μήνα θα δώσουμε αγωνιστική απάντηση με τον εορτασμό της επετείου του Κιλελέρ".

Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της καταδικάζει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο το νέο αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρει συγκεκριμένα: "Ανήμερα της δολοφονίας του οραματιστή σοσιαλιστή ηγέτη της αγροτιάς, του Μαρίνου Αντύπα, σύρθηκαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν χωρίς το δικαίωμα έφεσης, 64 αγρότες για τις κινητοποιήσεις του Μάρτη του 1995. Αυτό έγινε, για να θυμίσουν στον αγροτικό κόσμο και όλους τους εργαζόμενους ότι το κράτος των ισχυρών, το κράτος των εκμεταλλευτών, το κράτος της πλουτοκρατίας είναι πάντα το ίδιο.Πλανάται η κυβέρνηση αν νομίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα επιβάλει τη σιωπή του τάφου, θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών. Η κυβέρνηση παίζει επικίνδυνα παιχνίδια. Ο αγροτικός κόσμος θα δώσει συσπειρωμένος την απάντησή του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ