Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πωλείται ό,τι ζητούν οι ιδιώτες

"Ο Δήμος Πειραιά πωλείται ή δίδεται αντιπαροχή", τόνισε ο επικεφαλής της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Παναγιώτης Σαλπέας κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στην οποία αναφέρθηκε στην εκχώρηση των ελεύθερων χώρων της πόλης σε ιδιώτες που τους εκμεταλλεύονται με σκοπό την αποκόμιση κέρδους και στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών του δήμου που πλέον έχουν γίνει καθεστώς. "Η δημοτική αρχή εφαρμόζει κατά άψογο τρόπο την κυβερνητική πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση", υπογράμμισε ο Π. Σαλπέας, σημειώνοντας ότι ο Πειραιάς έχει γίνει πιλότος της πολιτικής που θέλει τον δήμο επιχειρηματία, ο οποίος ξεπουλά τα πάντα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, χαρατσώνοντας ταυτόχρονα άγρια τον δημότη.

Αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ο Π. Σαλπέας είπε ότι ο δήμος με το επιχείρημα της αύξησης των εσόδων εκδίδει αφειδώς άδειες κατάληψης πλατειών, πεζόδρομων και πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα. Στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι η κατάληψη της πλατείας από τραπεζοκαθίσματα φτάνει το 70%. Η ίδια τραγική κατάσταση επικρατεί στον Ηλεκτρικό Σταθμό όπου μικροπωλητές φράζουν την είσοδό του και στην πλατεία Κοραή. Εξίσου τραγική είναι η κατάσταση στην Πειραϊκή, στη Φρεαττύδα, στην Ακτή Πρωτοψάλτη και στον Προφήτη Ηλία και γενικά σε όποια περιοχή υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον. "Στους δρόμους της πόλης δεν μπορούν να κινηθούν ούτε οι υγιείς συμπολίτες μας, πόσο μάλλον οι υπερήλικες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Π. Σαλπέας στην επικρατούσα κατάσταση στο κυριακάτικο παζάρι, που βρίσκεται εκτός ελέγχου, επαναλαμβάνοντας παλιότερες καταγγελίες του για εμπόριο των αδειών. Απαράδεκτη εξάλλου χαρακτήρισε και την απόφαση αποχαρακτηρισμού της βόρειας εισόδου της πόλης από κοινόχρηστο χώρο πρασίνου προκειμένου να δοθούν άδειες στα γνωστά νυκτερινά κέντρα διασκέδασης. "Η πολιτική της Δημοτικής Αρχής που επιτρέπει την κατάληψη ελεύθερων χώρων της πόλης, περιέχει στοιχεία τόσο αντιπεριβαλλοντικά, όσο και αντικοινωνικά. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και το στοιχείο της ιδιοτέλειας και του ρουσφετιού που χαρακτηρίζει τις σχέσεις της Δημοτικής Αρχής με κάποιους ιδιώτες", υπογράμμισε ο Π. Σαλπέας.

Αλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της πολιτικής είναι η εξαιτίας του δημάρχου "ολιγωρία" οικοδόμησης του οικοπέδου που βρισκόταν το εργοστάσιο του ΚΟΥΠΑ. Αποτέλεσμα, οι κάτοικοι του Ε Διαμερίσματος να χάσουν ένα χαρακτηρισμένο χώρο πρασίνου και ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου να κερδίσει από την οικοδόμηση εκεί σούπερ μάρκετ της αλυσίδας ΜΕΤΡΟ. Ο Π. Σαλπέας αποκάλυψε μάλιστα και σχετική αλληλογραφία του δημάρχου με τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου. Ανάλογη είναι και η περίπτωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθη από 13 μόλις δημοτικούς συμβούλους στις 3 τα χαράματα με την οποία τροποποιήθηκαν οι όροι δόμησης της περιοχής προκειμένου να ωφεληθούν οι ιδιοκτήτες του CAVO D' ORO.

Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα της επί πληρωμή ελεγχόμενης στάθμευσης, υπογράμμισε ότι ο δήμαρχος παρανόμως επιμένει να εφαρμόζει την απόφαση που ήδη έχει απορριφθεί από την Επιτροπή του άρθρου 18 για διπλασιασμό του ωριαίου τέλους, ενώ είναι άγνωστο και αν εφαρμόζεται και η επέκταση των χώρων στάθμευσης αφού απουσιάζει ο κάθε έλεγχος. Οσο δε αφορά τους ισχυρισμούς περί κέρδους του δήμου, ο Π. Σαλπέας είπε ότι όταν η επί πληρωμή ελεγχόμενη στάθμευση ήταν στην αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας, τα έσοδα του δήμου από την πώληση των καρτών ήταν πάνω από 100 εκατομμύρια δρχ., ενώ την περίοδο 1/1/97 έως 31/1/98 που είχε εκχωρηθεί σε ιδιώτες, τα έσοδα ήταν μόλις 62,5 εκατομμύρια.

Τέλος, ο Π. Σαλπέας είπε ότι παρά την ακύρωση από την επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών της εκχώρησης του ανάμματος των καντηλιών σε ιδιώτες, ο δήμαρχος όχι μόνο συνεχίζει να την εφαρμόζει, αλλά έκανε και προσφυγή για την ακύρωση της απόφασης της επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ