Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΤΑΥΡΟΥ
Σωτήριες αντιπροτάσεις για την Ολυμπιάδα

Τα έργα μπορούν να γίνουν με τις μικρότερες δυνατόν επιπτώσεις σε βάρος του περιβάλλοντος και να συμβάλουν στην ανάπτυξη υποβαθμισμένων περιοχών, είπε χτες ο Παν. Βακαλόπουλος, παρουσιάζοντας εναλλακτικές προτάσεις χωροθέτησης των εγκαταστάσεων πινγκ - πονγκ και ρυθμικής γυμναστικής

Σε αντίθεση με τη λογική της κυβέρνησης για κατασκευή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με αυτοχρηματοδότηση και την εκμετάλλευσή τους από ιδιώτες, ο δήμαρχος Ταύρου Παναγιώτης Βακαλόπουλος, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου, την εναλλακτική και ολοκληρωμένη αντιπρόταση του Δήμου για τη χωροθέτηση του Ολυμπιακού Κέντρου για το πινγκ - πονγκ και τη ρυθμική γυμναστική στον Ταύρο.

Η περιοχή του Δημοτικού Γυμναστηρίου "Σπύρος Γιαλαμπίδης" (γήπεδο Φωστήρα), με δεύτερη εναλλακτική λύση την περιοχή του "Σαράφειου Κολυμβητηρίου" στο Ρουφ, είναι η αντιπρόταση στις προθέσεις της κυβέρνησης να κατασκευάσει το Κέντρο του πινγκ-πονγκ στο δάσος Βεϊκου στο Γαλάτσι, σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως αναδασωτέα. Παράλληλα, ο Δήμος προτείνει, η έκταση στο δάσος Βεϊκου να αξιοποιηθεί ως χώρος πράσινου.

"Τα έργα για την Ολυμπιάδα μπορούν να γίνουν με τις μικρότερες δυνατόν επιπτώσεις, σε βάρος του περιβάλλοντος, να συμβάλουν στην ανάπτυξη υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας και μετά τους αγώνες να είναι στη διάθεση του λαού του Λεκανοπεδίου", τόνισε χτες ο δήμαρχος Ταύρου Π. Βακαλόπουλος.

Ο Παν. Βακαλόπουλος επισήμανε ότι μετά τους αγώνες, οι χώροι θα είναι ελεύθεροι για το λαό της Αθήνας, ενώ στη διαχείριση θα πρέπει να μετέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία - όπως τόνισε ο Π. Βακαλόπουλος - δε ρωτήθηκε για το σχεδιασμό των έργων.

Οι προτάσεις του Δήμου Ταύρου εναρμονίζονται πλήρως με τις βασικές κατευθύνσεις του εγκεκριμένου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, με τις κατευθυντήριες αρχές των εγκεκριμένων γενικών πολεοδομικών σχεδίων των δήμων Ταύρου, Ρέντη και Αθηναίων και με τους στρατηγικούς στόχους αναβάθμισης του Ελαιώνα.

Παράλληλα, εναρμονίζονται με τις θεμελιώδεις αρχές των μελετών ανάπλασης και ανάδειξης της ταυτότητας της οδού Πειραιώς, τις μελέτες του ΟΣΕ για την κατασκευή προαστιακού σιδηρόδρομου στο τμήμα Αθήνας - Πειραιά. Είναι επίσης μια μοναδική ευκαιρία, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ταύρου, οι μέχρι σήμερα εγκεκριμένες μελέτες που υπάρχουν να αρχίσουν να υλοποιούνται προς όφελος των υποβαθμισμένων περιοχών του Λεκανοπεδίου και να αρχίσει η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των φτωχών αυτών σε αθλητικές εγκαταστάσεις και έργα υποδομής, περιοχών. Παράλληλα, η χρηματοδότηση των έργων που βρίσκονται στον Ελαιώνα μπορεί να γίνει από τα επιδοτούμενα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνοι με την πρόταση του Δήμου Ταύρου είναι και οι εκπρόσωποι του συλλόγου "Φίλοι του δάσους Ν. Ιωνίας" και της Κίνησης Πολιτών Γαλατσίου. "Με την ενδεχόμενη χωροθέτηση του γυμναστηρίου στο Γαλάτσι, τόνισε ο εκπρόσωπος φορέων πολιτών των δύο δήμων Β. Ζαφειράκης,διασπάται και περιορίζεται η ενότητα της αναδασωτέας αυτής έκτασης και υποβαθμίζεται η προοπτική λειτουργίας του υπερτοπικής σημασίας άλσους".

Από την πλευρά του ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Αθήνας Χρ. Λαζαρίδης επισήμανε τη μη συμμετοχή του διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας - Πειραιά στην επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και τόνισε ότι "η κυβέρνηση δε διατίθεται να εκμεταλλευτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες προς όφελος του λαού, αλλά να ξεπουλήσει και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους. Το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας κινδυνεύει να ανατραπεί, το Ελληνικό να παραδοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα, ο Ιππόδρομος, ο Φλοίσβος και οι Θρακομακεδόνες θα πουληθούν στους μεγαλοεπιχειρηματίες", τόνισε. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα ζητήσει από το δήμο του Ταύρου να φέρει το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που η νομαρχία πάρει τελικά μέρος στην Ολυμπιακή Επιτροπή Αγώνων, η ΝΑΣ να παλέψει για να ικανοποιηθεί το αίτημα του δήμου.

Ηδη η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με το ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και με το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που έχει καταθέσει παράλληλη πρόταση και όπως δήλωσε ο δήμαρχος θα παλέψουν, με σκοπό να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις προς όφελος του λαού της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ